Antalya Altın Portakal Film Festivali, yeni projelere desteğini sürdürüyor

Yayına hazırlayan: Uğur Yedinci

Bu yıl 57’ncisi düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali, 7 yıl önce etkinlikler arasına eklenen ve festivalin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu niteliğindeki Antalya Film Forum ile devam eden projelere, fon ve ağ desteği sağlamayı sürdürüyor.

Olena Yershova Yıldız direktörlüğünde 5-7 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Antalya Film Forum’da, Uzun Metraj Kurmaca ve Belgesel Work in Progress ile Uzun Metraj Kurmaca Pitching, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu ve bu yıl ilk kez başlatılan Dizi/Kısa Dizi Pitching platformları ile yeni projelere destek sağlanacak.

Tüm sürecin çevrimiçi olarak gerçekleşeceği forumda, bu yıl beş ayrı platformda yapılacak değerlendirme sonucunda, 9 projeye toplam 470 bin lira destek sağlanacak.

Bu kapsamda forumun, uzun metraj kurmaca ve belgesel devam eden iş (work in progress) platformlarında değerlendirmeye alınacak projeler belirlendi.

Kurmaca Platformunda 5 film yarışacak

Forumun bu yılki devam eden uzun metraj kurmaca platformuna, 16 proje başvuru yaptı.

Kanal D ve Teve2 İçerik Alımları Direktörü Burcu Hanağasıoğlu, Edinburgh Uluslararası Film Festivali Program Direktörü Emma Boa ve geçen yıl Antalya Film Forum’dan aldığı iki projenin uluslararası dağıtımını üstlenen İtalyan film şirketi Intramovies’in satış ve pazarlama yöneticisi Geremia Biagiotti’den oluşan seçici kurul, bu projeler arasından 5’ini değerlendirme seçkisine aldı.

Buna göre, Ali Tansu Turhan’ın yönettiği ve Burcu Uğuz ile birlikte yapımcılığını üstelendiği DiyalogNefes Polat’ın yapımcılığında Selcen Ergun’un yönettiği Kar ve Ayı, yapımcılığını Zeynep Koray, İris Tahhuşoğlu ve Yunus Yunusoğlu’nun, yönetmenliğini Erkan Tahhuşoğlu’nun üstlendiği KoridorAydın Orak’ın yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği Sabırsızlık Zamanı ve Nazlı Elif Durlu’nun Anna Maria Aslanoğlu yapımcılığında çektiği Zuhal, bu yıl jüri karşısına çıkacak projeler olacak.

Ana jüri değerlendirmeleri sonucunda bir projeye 80 bin, bir projeye de 40 bin lira para ödülü verilecek. Ayrıca bir proje, 50 bin lira değerindeki TRT Ödülü’nü kazanacak.

Belgesel Platformunda 7 proje yarışacak

Forumun devam eden belgesel projeleri platformuna ise 32 proje başvuru yaptı.

Uluslararası alanda 25 yıllık deneyime sahip Nordisk Film & TV Fond belgesel danışmanı Karolina Lidin, birçok Avrupa ülkesinde uzun yıllar kısa film yapımcısı ve dağıtımcısı olarak çalışan Autlook Film Sales’in belgesel film dağıtımcısı Martina Droandi ve Abu Dhabi Film Festivali, Documentarist, DOK Leipzig, Doha Film Enstitüsü, DokuFest gibi çeşitli festivaller ve kurumlarda seçici kurul üyesi, küratör ve danışman olarak görev alan akademisyen Özge Calafato’dan oluşan seçici kurulun değerlendirdiği projelerden 7’si platforma alındı.

Buna göre, Ümran Safter’in yönettiği ve Suraj Sharma’nın yapımcısı olduğu Bırakın Kapı Açık Kalsın, yönetmen ve yapımcılığını Somnur Vardar’ın üstlendiği BoşluktaCeylan Özgün Özçelik’in yönetmenliğini yaptığı ve Armağan Lale’nin yapımcılığında çekilen Cadı Üçlemesi +15İdil Akkuş ve Ekin İlkbağ’ın yönettiği, Ali Bilgin’in yapımcısı olduğu DüetŞafak Şahin’in yönettiği, Emek Yıldırım Şahin’in yapımcılığını üstlendiği Hatıraların Gölgesinde, Ahmet Necdet Çupur’un yönettiği ve Nadir Öperli, Delphine Morel ve Anke Petersen’in yapımcısı olduğu Örtbas ve Haydar Demirtaş’ın yönettiği Can Deniz Şahin ve Hasan Demirtaş ile birlikte yapımcısı olduğu Sınırsız Hayatlar, bu bölümde yarışacak. 

Çekimlerinde sona gelinen ya da post prodüksiyon aşamasındaki belgesel projelerin desteklendiği bu bölümde, iki projeye toplam 60 bin lira değerinde ödül verilecek. Ayrıca seçkide yer alan bir belgesel projesine de post prodüksiyon kuruluşu Postbıyık tarafından Ses Post Prodüksiyon Ödülü verilecek.

Seçkiler açıklanmaya devam edecek

Forumun, uzun metraj kurmaca pitching (pazarlama) platformu ile Antalya’yı bir film platosuna dönüştürmeyi amaçlayan Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu ve bu yıl başlatılan dizi/kısa dizi pitching platformuna seçilen projeler ise ilerleyen günlerde açıklanacak.

Antalya Film Forum’da, tüm platformlarda ödüller, 7 Ekim’de düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir