Hey Gidi Yeşilçam – Ferda Büyükgüneş 1

Aslında birbirinin devamı olan bu iki ayrı tarihli HEY Dergisi yazısı ve karşımızda Ferda Büyükgüneş.

Yeşilçam’da Yeni Yüzler Ferda Büyükgüneş – 14 Kasım 1973

Ferda Büyükgüneş.

Ferda Büyükgüneş, ”Kendime büyük artist, ünlü yıldız dedirtmeden önce, iyi oyuncu dedirtmek, en çok bu özellikle tanınmak isterim” diyor.

Ferda Büyükgüneş, Yeşilçam’ın en yenilerinden. İlk filmine başlayalı topu topu bir hafta oldu. Bursa’da 3 Şubat 1953‘de doğmuş. Boyu 1.65, son tartıldığında 49 kilo imiş, ”O günden bu yana kilo almadım galiba” diyor gülerek.

Liseyi bitirmiş, Güzel Sanatlar Akademisi’ne girmek istiyor. İngilizce biliyor. Film çevirmeden önce mankenlik, foto modellik ve pantomim yapmış. En çok merak ettiği ülke: Meksika. Gülmeyen her insandan nefret ediyor, gülen her insanı seviyormuş. ”Yaşamımda ‘en iyi anı’ olarak nitelendirilecek bir olay yok, bu da galiba benim şansızlığım” diyor. ”En büyük idealiniz nedir?” diye sorulduğunda, gülüyor :

”Kendime (büyük artist), (ünlü yıldız) dedirtmeden önce (iyi oyuncu) dedirtebilmek, en çok bu özellikle tanınmak” diyor. Bu dua olsa, hepimiz canı yürekten bir (amin) deriz. Öyle ya, Büyükgüneş’in dediği olursa, bundan sadece o değil, sinemamızda kazanır.”

Aslında birbirinin devamı olan bu iki  ayrı tarihli HEY Dergisi yazısı ve karşımızda Ferda Büyükgüneş.

Tiyatro’ya Selam Sinemaya Devam – 9 Ocak 1974

Aslında birbirinin devamı olan bu iki  ayrı tarihli HEY Dergisi yazısı ve karşımızda Ferda Büyükgüneş. 9 ocak 1974
Tiyatro ile atmış ilk adımini sanata Ferda Büyükgüneş. Sonra fotomodel, manken oluvermiş. Şimdi ise beyazperdede sivrilmeye çalışıyor. Arzusu milyonlara kendini kabul ettirmek.

Yeşilçam’ın yenilerinden Ferda Büyükgüneş Turk sinemasına geçen yılin yaz aylarında girmiş… Sinema çevreleri ile ilk ilişkisi ise sonbahara rastlıyor… O ilk günlerde Büyükgüneş kendi kendine “Gitmek mi zor, kalmak mi zor” şarkısını söylüyormuş… Bu arada ilk önemli film teklifi ile karşılaşmış “Dağdan inme” adlı filmde önemli rollerden birini oynamış… Çekim sırasında arkadaşlarından, gösterim sırasinda da seyircilerden gelen tepkiler üzerine Ferda Büyükgüneş kararını vermiş:”Tiyatroya selam, sinemaya devam”

Genc bir pantomim sanatçısı

Düne kadar Ferda Büyükgüneş fotomodeldi, mankendi ama hepsinden önce tiyatrocuydu, genç bir pantomim sanatçısıydı…1953 doğumlu olan bu lise mezunu genç kız için sahne şimdi gerilerde kalan bir anı olmuş, “Genel olarak tiyatroyu, özel olarak pantomimi çok seviyorum ama sinemanın sevgisi bambaşka” diyor ve ilave ediyor:

-“Tiyatroda sinirli bir seyirci kitlesine hitap edebiliyorsunuz. Sinemada ise milyonlara ulaşmak mümkün…”

En sevdiği şeyle en sevmediği şey

Ferda Buyukgüneş ile “En çok sevdiğiniz şey nedir?” diyorsunuz,gülerek “Gülmek” diyor: “Peki ya en sevmediğiniz” diye soruyorsunuz, yine gülüyor ve “Gülmemek” diyor. 1974 başlarındaki Ferda Büyükgüneş bu işte : Sinemayı seven güleryüzlu bir genç kız, bir yıldız adayı.

Aslında birbirinin devamı olan bu iki  ayrı tarihli HEY Dergisi yazısı ve karşımızda Ferda Büyükgüneş.

9 Ocak 1974 tarihli Hey Dergisinde Ferda Güyükgüneş’in posteri de verilmiş

Not: 1. yazı Yeşilçam’da Yeni Yüzler Ferda Büyükgüneş 14 Kasım 1973 tarihli Hey Dergisinden, 2. yazı Tiyatro’ya Selam Sinemaya Devam 9 Ocak 1974 tarihli Hey Dergisinden

Ercan Demirel arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç

Hey Dergisi

Hey Gidi Yeşilçam – Hey Dergilerindeki Yeşilçam içeriklerinin dijital hali

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir