Bakanlık Arşivindeki Binlerce Filmi Kamuoyuyla Paylaşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, film arşivinde bulunan filmlerin kamuoyu ile paylaşılabilmesi için İngilizce ve Türkçe dillerinde hizmet verebilen ve bu yıl içerisinde açılması planlanan bir web sitesi hazırlandı ve filmler siteye yüklendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivindeki filmlerin kamuoyu ile paylaşılabilmesi amacıyla hazırlanan ve Osmanlı Devleti’nin son günlerinden 1980’lere dek pek çok olaya tanıklık eden belge filmler bir web sitesinde toplanacak.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre 27 Ekim Dünya Görsel İşitsel Miras Günü için bu sene UNESCO tarafından “Dünyaya Açılan Pencereniz (Your Window to the World)” teması belirlendi.

Sinema Genel Müdürlüğü de bu amaç doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütüyor. Bakanlığın film arşivinde bulunan filmlerin kamuoyu ile paylaşılabilmesi için İngilizce ve Türkçe dillerinde hizmet verebilen ve bu yıl içerisinde açılması planlanan bir web sitesi hazırlandı ve filmler siteye yüklendi.

13 bin 500 makara film

Kalan filmlerin dijitalleştirilme işlemleri devam ederken dijitalleştirilen filmler siteye peyderpey yükleniyor.

Genel Müdürlük film arşivi bünyesinde değişik taban ve ölçülerde yaklaşık 13 bin 500 makara film yer alıyor.

Filmlerin arşiv dışına yetkili personelin izni olmaksızın çıkışını engellemek amacıyla manyetik etiketleme ve bu etiketlerle entegre çalışan arşivleme programı ve güvenlik sistemleri bulunuyor.

Film arşivine ait olan nitrat tabanlı filmlerin dijital ortama aktarılması çalışmaları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi tarafından tamamlandı.

5 bine yakın video kaset

Tüm filmler taranmadan önce temizlenerek fiziksel onarımları yapılıyor. Taraması biten filmler film restorasyon programı ile kare kare restore edilebiliyor. 

Pelikül filmler dışında film arşivinde 5 bine yakın video kaset (BETACAM, HDCAM, VHS, S-VHS, UMATIC) bulunuyor. Bakanlıkça desteklenen veya satın alınan uzun metraj, belgesel, animasyon ve kısa film türlerindeki bu filmlerin izleme, künyeleme ve dijital olarak kayıtlarının tutulması işlemleri gerçekleştirildi ve filmlerin hepsi dijital ortama kaydedildi.

Kaynak: 27 Ekim 2020 – Bianet (AÖ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir