Cadılar Bayramında İzleyebileceğiniz 2000ler Öncesi 5 Kült Korku Filmi

Cadılar Bayramı’nda İzleyebileceğiniz 2000’ler Öncesi 5 Kült Korku Filmi

Samhain ile birlikte Cadılar Bayramı da yaklaştığı ve muhtemelen pandemiden dolayı dışarıda herhangi bir etkinlik olamayacağı için 31 Ekim akşamının en güzel aktivitelerinden biri korku filmi izlemek olabilir. Kelt mitolojisinde ölüler ile yaşayanlar arasındaki perdenin inceldiği bir gece olan Samhain; Cadılar Bayramı’nın kökenini oluşturur.

Eğer o gece herhangi bir planınız yoksa ve korku filmi izlemekten keyif alıyorsanız 2000’ler öncesi gösterime giren bu kült korku filmlerine göz atabilirsiniz.

Drakula İstanbul’da (1953)
Esasen film, Ali Rıza Seyfi’nin 1923 yılında yayımladığı ve Bram Stoker’dan esinlendiği Kazıklı Voyvoda romanından uyarlanmıştır. 1953 yılında gösterime giren film, dünya sinema tarihinde Dracula karakterinin ağzı kapalı bir halde uzun köpek dişlerinin sinemada görüldüğü ilk film olarak kabul görmüştür. Yönetmenliğini Mehmet Muhtar’ın yaptığı Drakula İstanbul’da filminin konusu oldukça ilgi çekici. Azmi, Romanya’da yaşayan Drakula isimli bir kişinin özel avukatlığını üstlenen ve İstanbul’da yaşayan bir avukattır. Drakula’nın bazı hukuki işlerini düzenlemek ve O’nunla görüşmek için trenle Romanya’ya gider. Kont Drakula, Azmi’yi şatosuna davet eden bir mektup bırakmıştır ancak bazı kişiler Azmi’yi şatoya gitmemesi için uyarır. Azmi ise bundan korkmadığını belirterek şatoya doğru yol alır ve olaylar başlar.
Korku türünden bağımsız olarak Drakula İstanbul’da en sevdiğim Türk filmi olabilir. Filmi youtube üzerinden izleyebilirsiniz. Yukarıda film üzerine bilgilendirici bir video var…

Ölüler Konuşmaz ki (1970)
Afişini ayrı kendisini ayrı sevdiğim Ölüler Konuşmaz ki Büyükada’da geçen bir hortlak filmidir. Adem Bey’in Konağı diye anılan ve kendisinin vasiyeti üzerine ücretsiz bir otele dönüştürülen yer, esasen tekinsiz ve gizemli olaylara sahne olmaktadır. Kasabaya genç bir çift gelir ve konakta misafir olarak kalmak için faytonla bu gizemli yere doğru yol alırlar. Faytoncu onları konakla ilgili uyarmaya çalışır zira o gün ayın 15’idir. Faytoncuya göre her ayın 15’inde burada mezarından kalkan bir hortlak vardır. Hasan ismindeki garip davranışlı kahya onları karşılar. Ayın 15’i olduğu için konakta gizemli olaylar yaşanmaya başlar.
Filmi yukarıdaki youtube linki üzerinden izleyebilirsiniz.

Şeytan (1974)
Şeytan filmi, eski dönem Türk korku filmleri arasında ilk izlediğim film olduğu için sanırım bende yeri ayrı. Her ne kadar bazı sahnelerde repliklerin uyarlanmasını ve konuşmaları biraz komik bulsam da hala arada sırada açıp izliyorum. Metin Erksan yönetmenliğindeki film, 1973 yılında gösterime giren The Exorcist (Şeytan) filminin Türk uyarlamasıdır. Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var. Farkındaysanız orijinal filmden sadece 1 sene sonra bizim Şeytan filmi Türkiye’de gösterime giriyor. Drakula İstanbul’da ve Ölüler Konuşmaz ki ile kıyasladığımda fazlasıyla vasat bulsam da eğer orijinal filmi sevdiyseniz buna da bir göz atabilirsiniz.
Filmi yukarıdaki youtube linki üzerinden izleyebilirsiniz.

Arkadaşım Şeytan (1988)
Bu sefer karşımızda bir korku-komedi filmi var. Aslında tam olarak korku-komedi türüne dahil olmasa dahi, bu filmi bu listeye mutlaka eklemek istedim. Atıf Yılmaz yönetmenliğindeki filmin hem kadrosu hem konusu oldukça başarılı. Filmde Mazhar Alanson, Ali Poyrazoğlu, Özkan Uğur, Bülent Kayabaş gibi isimler yer alıyor. Ayrıca film yarı müzikal havasında ilerliyor. Goethe’nin Faust’una ustaca gönderme yapılan filmde Fatih isimli genç bir adam, mesleğinde başarılı olmak isteyen bir müzisyendir. Bir akşam bar çıkışında sokakta gördüğü gelinlikçinin vitrinindeki bir manken ile konuşmaya başlar. Mankene, eğer müziğinde başarılı olabilirse ruhunu şeytana bile satabileceğini söyler. Ali Poyrazoğlu’nun canlandırdığı şeytan bir anda oracıkta belirir ve Fatih’in ruhunu satın alarak onu meşhur edebileceğini söyler. Şeytan, Fatih’in ruhunu alıp bir yumurtaya hapseder ve olaylar başlar.
Arkadaşım Şeytan filmini yukarıdaki youtube linki üzerinden izleyebilirsiniz.

Şeyma Akgöz'den Cadılar Bayramında İzleyebileceğiniz 2000ler Öncesi 5 Kült Korku Filmi önerisi - Karanlık Sular
Karanlık Sular Filmi (1995)

Karanlık Sular (1995)
Güzel ve son derece ilgi çekici bir korku-gerilim filmi ile devam edelim. Kutluğ Ataman’ın yönetmenliğini, senaryosunu ve yapımcılığını üstlendiği film, birçok ödüle de layık görülmüştür. Köklü ve zengin bir ailenin son çocuğu olan Lamia, oğlunu bir deniz kazasında kaybeder. Karanlık ve gizli işlerle uğraşan uluslararası bir şirketin gizemli çalışanı Richie, kadına oğlunun ölmediğini söyler. Ancak oğlunun yaşadığı dünya, bizim bildiğimiz dünyadan biraz farklıdır. Richie’nin bahsettiği dünya, vampirlerin ve tekinsizliğin kol gezdiği karanlık bir dünyadır.
Film bildiğim kadarıyla internette yer almıyor ancak dvd versiyonunu satın alabilirsiniz.

Şeyma Akgöz 2020 – Cadılar Bayramında İzleyebileceğiniz 2000ler Öncesi 5 Kült Korku Filmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir