X-oğlu / Vira Bismillah

X-oğlu - Halk edebiyatından, çizgi romanlardan sinemamıza ve televizyonlarımıza konuk olan X oğullarını Cemal Berktaş yazdı:

Türk halk edebiyatı ve sineması oğullar ile doludur. Bunların bir kısmı gerçek kişilerdir bir kısmı ise masal, destan hatta ekran kahramanlarıdır. Sanatımız bu epik babayiğitlerle doludur: Köroğlu, Dadaloğlu, Malkoçoğlu, Miroğlu… Bu isimlere oğlundan meşhur olan babaları da ekleyelim isterseniz: Keloğlan, Karacaoğlan, Karaoğlan… Bu kahramanlar bizim bağrımızdan kopan isimler. Halkın samimi duygularının edebiyatla yoğrulması sonucu lezzet kazana figürler. Aşkı, cesareti, zekayı, vatanseverliği ve haksızlığa isyanı idealize bir şekilde bizlere anlatan Türk kahramanları! Üstelik sözlü edebiyatla sınırlı kalmamış beyaz kağıda geçmiş; kağıdın hacminden fışkırıp perdeye zıplamış. Hal böyle olunca bize de susmak düşmüyor efendim. Bu oğulları sizler için irdelemek bendenize farz oluyor.

İlerleyen haftalarda teker teker yorumlayacağım bu oğullar milletimizin idealize ettiği kahramanlar… Dik oturup doğru konuşmayı, zulme ses çıkarmayı, yapamadıklarımızı korkmadan fiiliyata dökmeyi ve bilumum derecede bizlere gaz vermeyi başardıkları için stres attık, deşarj olduk bu yiğitlerle. Kim bilir belki de bu motivasyonun tesiriyle birçok isimsiz kahramanlar çıkardık…

X-oğlu

Hazır olun bre! Bol bol yeşilçam, kararınca çizgi roman, tuz niyetine müzik, azıcık televizyon ve doyasıya aksiyon sizleri bekliyor!

Mustafa Kemal Atatürk‘ün dediği gibi bağımsızlık bizim karakterimizde var! Bu karakterin şuurunda olan gelmiş ve gelecek tüm x oğullarına selam edip yazı takvimimi ve her bir oğlumuzun filmografisini sizlerle paylaşıyorum.

Karaoğlan: Karaoğlan(1965) /Karaoğlan Baybora’nın Oğlu(1966) /Karaoğlan Camoka’nın İntikamı(1966) /Karaoğlan Bizanslı Zorba(1967) /Karaoğlan Yeşil Ejderha(1967) /Karaoğlan Şeyhin Kızı(1969) /Karaoğlan Geliyor(1972) /Karaoğlan(2013)

Dadaloğlu: Dadaloğlu(1972) / Dadaloğlu’nun İntikamı(1972)

Malkoçoğlu:Malkoçoğlu(1966) /Malkoçoğlu Krallara Karşı (1967) /Malkoçoğlu Kara Korsan(1968) /Malkoçoğlu Akıncılar Geliyor(1969) /Malkoçoğlu Cem Sultan(1970) /Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri(1971)/ Malkoçoğlu Kurtbey(1973)/ Muhteşem Yüzyıl(2011)

Keloğlan:Keloğlan Aramızda(1971) /Keloğlan(1971) /Keloğlan’la Can Kız(1972) /Keloğlan İş Peşinde(1975) /Ben Bir Garip Keloğlanım(1976) /Keloğlan Ve Yedi Cüceler(1971)[Farklı seri.] /Keloğlan Kara Prense Karşı(2005) /Keloğlan(2018)

Kurdoğlu: Kurdoğlu Osmanlı Bedel İster(1991) /Kurdoğlu Sancağın Ordusu(1991) /Kurdoğlu Osmanlı Bedel İster(1991) /Diriliş Ertuğrul(2014)

Köroğlu: Köroğlu (1945), Köroğlu(1968)

Miroğlu: Deli Yürek (1998) / Deli Yürek Bumerang Cehennemi(2001)

Vurkaçoğlu: Bizans Oyunları(2016)

Karacaoğlan: Karacaoğlan (1966)

Tek filmde yer alan halk kahramanları: Sepetçioğlu (1961), Emmioğlu (1969), İslamoğlu (1966), Sinanoğlu (1968) ve Turhanoğlu Çal Hasan (1975)

Yılmaz Güney’in canlandırdığı halk kahramanları: Kocaoğlan (1964), Kozanoğlu (1967)

Editörü Notu: Ben de Cemal Berktaş‘a hazırladığı bu yazı dizisinde, bazı isimlerle ilgili asıl mesleğim olan Profesyonel Turist Rehberliğini baz alarak, yıllar içerisinde derlediğim bilgiler ile katkıda bulunacağım. Ayrıca Yılmaz Güney’in canlandırdığı halk kahramanlarıyla ilgili yazıyı kaleme alacağım. Halk edebiyatımıza yerleşmiş pek çok isim haksızlığa ve adaletsizliğe karşı koyarak yazılı olmayan tarihimiz içerisinde de yerini almış. Filmler ile idealize edilmiş bu kahramanları farklı açılardan da ele almak bakış açılarımızı genişletecek diye düşünüyoruz. (Utku Uluer)

3 aylık bir sürece yaydığımız x-oğlu yazı dizimizin içeriğine siz değerli okurlarımız da katkıda bulunabilirler. Bunun için [email protected] adresine yazmanız yeterli.

X-oğlu her Cuma Sinematik Yeşilçam’da

Cemal Berktaş

17 Eylül 1997 tarihinde Malatya’da dünyaya geldi. Sanatla oldu olası haşır neşir olan Berktaş, küçük yaştan itibaren sürekli bir şeyler yazıp karalamaya ve Yeşilçam klasiklerini izlemeye bayılır. Ancak ciddi üretim ve faaliyetlerine lise çağlarında başlar.*2014 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Uluslaraası Liseler Tiyatro Festivali‘ne Beydağı Abdülkadir Eriş Anadolu Lisesi tiyatro ekibinin mensubu olarak katılır. Orhan Asena’nın “Ölümü Yaşamak” adlı oyununu gösterime ekip olarak sunarlar. Oyundaki Mustafa rolüyle jüri tarafından “en iyi erkek oyuncu” ödülüne layık görülür.*2015 yılında istemeyerek de olsa İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümüne başlar.*2015 yılının sonlarına doğru Bayırbucak Türkmenlerinin çektiği sıkıntılar üzerine yazdığı "Bayırbucak Yanıyor" şiiri 170 bin tirajlı Türkiye Gazetesi‘nde neşredildi. Bu şiir Türkmen Derneklerinin resmi sayfalarında ve yerel gazetelerde de neşredildi.*2016 yılının başlarında İ.Ü Tarih ve Düşünce Topluluğu‘nu kurdu. Topluluğu iki yıl ilmi usüllerle yönetti. Birçok faaliyete imza attı.*2017 yılında küçük çaplı iki blogda şiir ve fikir yazıları yayınlandı. Blog sahiplerinin baskı, sansür ve ufuksuzluklarına dayanamayıp buralardan ayrıldı.*Akabinde Aralık 2017’de gördüğü lüzum üzerine hür bir şekilde, kimsenin dokunamayacağı yazıları yazmak maksadıyla şahsi internet sitesi cemalen‘i kurdu.*2018 yılının başlarında yine Türkiye Gazetesi‘nin genç yazarlar köşesinde "İdealler ve İnsan" başlıklı yazı dizisiyle "Her Şeyin İlacı Para Mı?" isimli yazıları neşredildi.Biyografinin başında da belirttiğimiz gibi istemeyerek yazdığı Sosyal Hizmet’i hasıl olmasını istediği şartlar olgunlaştığında bıraktı. Üniversite sınavına tekrar girip, mizacına daha uygun olan Hukuk Fakültesi’ni(Akdeniz Üniversitesi) kazandı…*Ağustos 2018’den bu yana ise Sinematik Yeşilçam'ın kurucularından, film inceleme yazarı Utku Uluer‘in teklifi üzerine Sinematik Yeşilçam’da çok sevdiği naif ve samimi Yeşilçam filmlerinin incelemelerine yer veriyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: