Perihan Savaş Yarım Milyona ‘Hayır’ Dedi

Hey Gidi Yeşilçam - 23 Nisan 1975 tarihli Hey Dergisinden Perihan Savaş Yarım Milyona Hayır Dedi yazısının dijital versiyonu
Foto altı: Perihan Savaş’a yapılan sahne teklifi yarım milyonluk bir garanti taşıyor… Savaş, henüz hazır olmadığı, sahneye çıkmayı düşünmediğini söyliyerek bu teklifi reddetti.

Perihan Savaş, nisan ayının tamamını ‘tatil’ olarak kendine ayırmış: ”Aylardır film çeviriyorum, hiç olmazsa bir ay da dinleneyim” demiş ve nisan ayının ilk iki haftasında kararını uygulama olanağı bulmuş… Tekliflere direnebilirse, öteki iki haftayı da dinlenerek geçirecek… Böyle yapması, bir bakıma zorunlu… Çünkü mayıs-ayında Savaş’ı bir değil, iki değil, üç değil, tam dört film birden bekliyor. Peki bu nasıl olacak?

-“İki film sığar bir aya” diyor Savaş… Üçüncü film mayıs sonunda başlayacak… Ama dördüncü filmi bilemem. Zaten teklif yapan firmaya onu söyledim… “O tarihte şu işlerim var. Eğer onlarla anlaşabilirseniz oynarım” dedim. Sinemada 3 yılım bitiyor, 30’dan çok filmde çalıştım. Bir filmde ortalama 15 gün işim olsa bu 450 işgünü eder. Bu süre içinde bir tek gün, hatta bir tek saat bile çalışmayı aksatmadım.

Yarım milyon

Bu arada Perihan Savaş‘a gelen sahne tekliflerinden de söz edelim… Son teklif, gazinocu Fahrettin Aslan‘dan gelmiş: Gecede 5000 lira, yarım milyon avans ve avansı sıfıra indirecek kadar iş garantisi… Ama Perihan Savaş bu teklifi kabul etmemiş. Bunun nedenini şöyle açıklıyor:

-“Sinema bir iş, sahne bir başka iş… Bu iki işi birden yapmayı deneyen arkadaşlarımız var. İçlerinde başarısız olanı var ama başarılı olanı da var… Ben bugünkü adımı ve durumumu sinemaya borçluyum. Bu nedenle, sinema benim için ön planda gelir. Allaha şükür, durumum da iyi: Önümde Er, Erman, Acar, Melek Film’le yapılacak 4 filmim var… Sanıyorum 1975 yılı içinde sahneye çıkmam. Tabii bu, hemen önümüzdeki yıl sahneye çıkarım demek değil… Şimdilik böyle bir şey düşünmüyorum. İlerde düşünsem bile iyice hazırlanır, ancak (başarılı olanlar) arasına girebileceğime inanırsam sahneye çıkarım…

Not 1: Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Hey Dergisi

Not 2: 23 Nisan 1975 tarihli Hey Dergisinden Perihan Savaş Yarım Milyona Hayır Dedi yazısı

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir