Sahne Tozu ve Tuncay Özinel

SAHNE TOZU – Tuncay ÖZİNEL

Sahne tozu yutmak diye bir deyim vardır. Bu deyim tiyatrocuların sıkça kullandığı bir sözdür ve de tiyatro sevdasını anlatan bu sözü en çok hak eden kişilerden biridir Tuncay Özinel.

İlk defa ortaokul müsameresinde tanışmış sahneyle. Babası hiç tanımadığı bir İngiliz ateşesiymiş. annesi ise Kadriye hanım. 1942 yılında İstanbul’da dünyaya gelen sanatçımız, 1961 de Dormen Tiyatrosunda getir götür ve kulis sorumlusu göreviyle başlamış. Böylece tiyatro dünyasındaki yaşamı Haldun Dormen ve Ulvi Uraz idaresindeki cep tiyatrosunda joker oyuncu olarak küçük rollerle sürer.

65 yılında askerlik ve dönüşte önce Kadıköy halk eğitim ve Üsküdar oyuncularıyla devam eder. Ardından ise uzun yıllar süren Ali Poyrazoğlu Hadi Çaman Dostluğu …

Tiyatro da geçen 6 – 7 yıl ve sonra Hadi Çaman ile Sahne showları televizyonda Ali Uyanık dizisinde ki Hakem ve sizin dersane dizisinde Dilaver karakterleri onun tüm Türkiye de tanınmasına yeter de artar bile. Bir ürgüp gezisinde koyunlarını otlatan küçük bir çocuğun onun görerek ‘ Aaa Dilaver burda ‘ demesi artık kendi kanatlarıyla uçma vaktinin habercisi oldu.

1980 yılında Koca Mustafa paşa da bulunan Çevre tiyatrosunda kendi adıyla Tüncay Özinel Tiyatrosunun patronu olur. Gittiği turnelerde davet edildikleri halde yerel yöneticilerin yasakçı ve zihniyetçi yüzleriyle karşılaştı .. Tamamı hırsız karakterlerden oluşan büyüklere masal Hırsızistan isimli oyunu Keşan kaymakamlığı tarafından yasaklanır ki üstüne alındıklarını düşündürtür bu sert tepki. “Burada propaganda yaptırmam” gerekçesiyle oynatılmaz ve kendilerini çağıran Belediye başkanı ise bunun bahane olduğunu söyler. Ne garipki Kaymakamın tayini ardından yerine gelen Kaymakam olayı duyduğunda kendilerini davet etmiş ve oyun daha sonra Keşan’da gösterime sunulur.

Yıllarca usta oyuncu ve yönetmenlerle çalışır ama sonrasında birer usta olan oyuncuların da hocası olur. Bir söyleşide ‘Tiyatro muhaliftir iktidarlar muhalif tiyatroyu sevmezler halbuki kendileri muhalefette iken sıcak baktıkları tiyatroya sonradan soğuk olurlar‘ demiştir .

1942 doğumluyum kendime hep neden tiyatro diye sorduğumda aklıma ilkokula iken seyrettiğim bir oyunda söylenen şarkının sözü gelir ‘ Ne olur benide götürünüz , dövünüz , öldürünüz ‘ hala kulaklarımda çınlar bu sözler . 1980 de kendi Tiyatromu kurduktan sonra ogün bugün uğraştığım çileler dertler icralar borçlar la geçen 30 yıl iyi kazandığımız da oldu tabi ama tiyatro patronluğu zordur çalışanların tüm sorumlusu sensin sana bişey kalmasa bile emeğin karşılığını vereceksin .. Sadettin Erbil Tüncay gibisi zor bulunur son lafım bitip kulise geçtiğimde param elimde derdi . Bir çok oyuncu yetiştirdim ustalarla çalıştım fakat kıskandığım tek oyuncu Tekin Siper di , Bende onun gibi hep sahnede ölmek istemişimdir . bir defasında Ercan Yazgan a şunu demiştim ‘ Bizler mutlu azınlığız , çünkü sevdiğimiz işi yapıyoruz’ Tiyatromun okul haline gelmesi çok önemliydi benim için çok iyi oyuncular yetişti , Şoray Uzun , Tuna Arman , Cengiz Küçükayvaz , Özlem Tezel , Ferhan Özlem bunlardan bazıları.”

Yokluklarla, beklentilerle, hayal kırıklıklarıyla, ihanetlerle ama iyi niyet ve umutlarla geçen Tiyatro yaşamını anlatan ‘ Tek kişilik aile ‘ isimli bir kitap çıkaran Tuncay Özinel buasına ve kamoyuna Eşcinsel olduğu gerçeğini de cesaretle açıklamıştır. 23 Kasım 2013 de Zatürre ve solunum yetmezliği teşhisiyle kaldırıldığı Hastanede 71 yaşında Yaşama veda etti . saygı özlem ve Rahmetle anıyoruz

Halit ÇEVİRGEN / Sahne Tozu ve TUNCAY ÖZİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir