Yeni Behzat Ç ve Amirimin Sonu

2010 yılında başlayan Bir Ankara Polisiyesi Behzat Ç, kısa sürede bir fenomene ve de Türk sinema tarihinin en karizmatik karakterlerinden birisine dönüşecekti. 2 sinema filmi ve sağlam kadrosu, Harun, Hayalet, Akbaba gibi karakterlerin yanı sıra Nejat İşler‘in Ercüment Çözer tiplemesi ile TV ve sinema tarihimizde oldukça farklı bir ikili/düşman de yaratmış oldu.

Elbette Emrah Serbes‘in yarattığı tipleme ve romanların çok kuvvetli olması da önemlidir ancak Erdal Beşikçioğlu‘nun da karakter kattığı oldukça farklı özellikler var kanımca.

Psikolojik sorunları, gel gitleri ve hatta bağımlılıklarının 96 bölüm boyunca çok iyi işlendiği bir karakter Behzat amirimiz. Hatta öyle ki dizinin yan hikayeleri Behzat Ç den daha fazla yer almaya başlasa da bu karizmatik figür son bölüm kadar sarsılmaz bir kişilik olarak ayakta kaldı. Özellikle sevgilisi savcı Esra’nın öldürülmesi ile iyice dengesi bozulan Behzat Ç yine de 3 sezon boyunca belli bir karizmaya sahipti. Filmlerde de bu daha pekiştirilmişti Kızı ile ilgili olan hikaye, derin devlet, yan karakterlerin hayatları, aşkları çok iyi bir dengede verildiği için de dizinin inanılmaz bir derinliği olduğunu düşünüyorum.

Sonra her yapım gibi dizi sona erdi. En azından filmlerin sayısının artacağını düşünmüştüm tabi bir de dizinin yenide başlama ihtimali vardı ancak bu şekilde geri dönen hiç bir dizinin eskisini yakaladığı görülmemişti o yüzden 3-4 film ile işi tadında bırakmaları belki de daha iyi olabilir diye düşündüm.

Ancak Blu Tv’de yeniden yayınlanacağını duyduğum zaman sevindiğimi de belirtmem gerekli. Öncelikle dizi süresinin kısa olacak olması bir avantajdı ayrıca internet platformunda daha özgür olacağını da öngördüm.

Dizi başladı, gözler Harun’u arasa da yan karakterler de iyi oturdu. Ercüment Çözer ve Memduh Başkan‘ın da dizi de olması, olay ağının verilme şekli gayet iyidi ancak benim açımdan dizi de olmayan, oturmayan bir şeyler vardı…

Erdal Beşikçioğlu Karizması

Oyuncu olarak Erdal Beşikçioğlu‘nun 96 bölüm boyunca yan karakterler ile dengelenen oyunu bu dizide de aynı şekilde ele alınmıştı. Yeni cinayet şube elemanlarını güzel işlemişlerdi ancak ve nedense savcı Esra’yı canlandıran Canan Ergüder‘in dizide yer alması adına Behzat Ç‘nin karakterinin fazla hırpalandığını düşündüm. Karizmasını kaybeden bir anti kahramandan tamamen akıl hastasına dönüştülmüş olması benim çok hoşuma gitmedi. Tüm dengesizliğine rağmen Behzat Ç‘nin bilge ve babacan bir yönü de vardı. Onu tamamen ortadan kaldırmalarını ben stratejik bir hata olarak gördüm. Hatta dizi içinde öyle bir hal aldı ki bir ara kafasına sıksa da hepimiz kurtulsak noktasına geldim.

Dizinin yeni bölümlerine çok ısınamamın ana sebebi de zaten komserimizin, amirimizin sadece alkolik bir akıl hastasına dönüştürülmüş olmasıydı.

Zaten dizi içerisinde Behzat Ç‘yi bitirdiler. 2. sezon için anlaşılama sağlanamadığında merak etmeme rağmen doğru karar olduğunu düşündüm ki Ercüment Çözer‘in karakter gelişimi daha ilginç bir anti kahramana evrilmişti. Olan Memduh Bajgan’a oldu…

Bence Erdal Beşikçioğlu yarattığı kahramanın karizmasının daha çizilmemesi adına çok doğru bir karar aldı. Belki bir sinema filmi ile toparlanır bazı şeyler ancak ve zaten Behzat amirimizin dönüştüğü adam artık bir diziyi sürükleyebilecek karizmada bir kaybeden anti kahraman olamazdı.

Tabi bilmediğim bir şey var. Kendi kendime “la oğlum iki dakka sus” dedim. Senaryo mu böyle bir Behzat Ç istedi, Emrah Serbes ne düşündü yoksa olayı Erdal Beşikçioğlu‘mu o yöne götürdü. Sanırım hiç bir zaman bilemeyeceğim.

Ama bildiğim bir şey var o da Behzat Ç‘yi dizinin içerisinde bitirdikleri. Saygı dizisinden ise umutluyum ve farklı bir yapım bekliyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir