Bir baba ve oğul; Münir Özkul – Tarık Akan

Çok değerli iki sanatçımız Münir Özkul ve Tarık Akan'ın sinema kariyerleri esnasında birlikte yer aldıkları filmler

Takvim yaprakları 1 Temmuz 1971’i gösterirken, Tarık Akan, ilk filmi olan “Solan Bir Yaprak Gibi“yle sinemaya adım atmıştır. Fatma Girik’le birlikte Tarık Akan’a kemancı rolüyle Münir Özkul eşlik eder. Akan ve Özkul, sette tanışırlar. Münir Özkul, ilk filmi sonrasında Tarık Akan ile ilgili SES Dergisine şunları söyler; “Tarık’ın mükemmel bir fiziği var. Sinemamızın ihtiyacı olan olan tiplerden biri. Kısa zamanda edineceği tecrübe onu bir numaraya çıkaracak.’ ” (SES Dergisi – Temmuz 1971 Sayısından.)

İkisinin de Bakırköy’lü oluşu, daha ilk filmden birbirlerine daha yakın olmalarını sağlamıştır. Münir Özkul, Arzu Film’in kurucularından biridir. Arzu Film’in sahibi ve can dostu Ertem Eğilmez’e Tarık Akan’ı önerecektir. Tarık Akan, Arzu Film’le anlaşmıştır ve 3.Filmi olan “Beyoğlu Güzeli” filmiyle yeniden Özkul ile biraraya gelirler. Tarık Akan bir anda zirveye çıkmıştır ve o artık zirvedeki jöndür.

Arzu Film’in sahibi Ertem Eğilmez ve Münir Özkul, Tarık Akan’ı kendi oğulları gibi görmüş ve öyle sevmişlerdir. 1975 yılına gelindiğinde ise Hababam Sınıfı’nın çekimleri başlar. Tarık Akan o güne kadar görülmemiş bir şey yapar ve Münir Özkul’un adını kendi adından önceye afişe yazdırır. Sinemamızda o zamana kadar yaşanmamış bir durumdur. İlk kez bir jönün adı, karakter oyuncusunun ardından yazılmıştır (konu ile ilgili yazımız için TIKLAYINIZ).

Tarık Akan, saygısı, vefası ve mütevaziliğiyle gönülleri fethetmiştir. 1976’da çekilen Bizim Aile filminde ise Münir Özkul “Yaşar usta” ile karşımızdadır. (Aynı durum Mavi Boncuk filminde de vardır. Burada ise Özkul “Baba Yaşar”dır.) Mavi Boncuk ve Bizim Aile’de “Yaşar” isminin kullanılmasının iki sebebi vardır. Birincisi Ertem Eğilmez’in evlat edindiği oğlunun adı Yaşar’dır. İkincisi ise Tarık Akan’ın çok sevdiği babasının ve annesinin adının “Yaşar” olmasıdır.

16 Eylül 2016’da önce Tarık Akan’a veda ettik, 5 Ocak 2018’de ise Münir Özkul aramızdan ayrıldı. Münir Özkul, Tarık Akan’ın hemen yanıbaşına defnedildi. Ve ikisi bu kez Bakırköy Zuhuratbaba mezarlığında buluştu. İki büyük efsaneyi de sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.

Birlikte yer aldıkları filmler:

Solan Bir Yaprak Gibi (1971) Beyoğlu Güzeli (1972), Sev Kardeşim (1972), Üç Sevgili (1972), Tatlı Dillim (1972), Yalancı Yarim (1973), Oh Olsun (1973), Mavi Boncuk (1975), Hababam Sınıfı (1975), Gece Kuşu Zehra (1975), Bizim Aile (1976), Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1976)

Murat Hattatoğlu, bir baba ve oğul kadar yakın olan Münir Özkul ve Tarık Akan'ın dostluklarını ve birlikte oynadıkları filmleri yazdı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir