Sinematik Yeşilçam YouTube: Orhan Gencebay Filmleri ve Sineması

Hepinize selamlar kıymetli okurlarımız. 2020’de pandemi sürecinin henüz başında olduğumuz Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Sinematik Yeşilçam YouTube kanalımız için zoom marifetiyle bir araya gelip pek çok farklı konuda farklı konuklarla çekimler, videolar yapmıştık. Ağustos ayında verdiğimiz kısa bir aranın ardından Eylül ayında hala değişmeyen pandemi koşulları altında çekimlere yeniden start verip, içerik üretimimize hız kazandırmıştık. Hazırladığımız seri Ferdi Tayfur videolarından sonra sıradaki diğer dev isim Orhan Gencebay idi. Malum hem müzikte hem de sinemada önemli bir figürdü sanatçımız. İlk iki oturumumuz değerli editörümüz Utku Uluer, yönetmen Levent Demirci ve bendeniz Sabahattin Bilgiç‘in katılımıyla gerçekleşti.

Üstadın uzun sinema kariyerini tek bir videoya sığdırmak olanaksızdı. Bu bağlamda ilk videonun konusu 1980 öncesi filmleriydi. Sanatçının müzik insanı kimliğiyle Yeşilçam’a giden yolun kısa bir özeti, 70’lerde ses getiren Dertler Benim Olsun (1974), Batsın Bu Dünya (1975), Şoför (1976), Hatasız Kul Olmaz (1977), Derdim Dünyadan Büyük (1978), Aşkı Ben mi Yarattım (1979) gibi klasikleşmiş filmlerinden satır başlarını, filmlerdeki partnerlerini ve yardımcı rollerde eşlik eden aktörleri anımsatarak keyifli bir sohbete imza atmıştık. 57 dk. uzunluğundaki videoyu müzik bahsiyle açarken müzik bahsiyle kapatmıştık. Konu başlığına sadık kalarak detaylı müzik analizlerine çok fazla girmemiştik.

17 Eylül 2020‘de kaydettiğimiz yayın, 25 Kasım 2020‘de yayındaydı. Aşağıda paylaştığımız videoya tıklayarak bu güzel sohbetimizi izleyebilirsiniz. Keyif alacağınıza eminiz:

Süreç devam ederken araya bir de yazı sıkıştıralım istedik. Sitemizdeki ilk Gencebay film inceleme yazısı Şoför 13 Kasım‘da yayındaydı. İlk videomuza gelen olumlu yorumların motivasyonuyla bu kez arayı açmayalım dedik. Sırada üstadın 80 sonrası sinema yolculuğu vardı. 3 Aralık 2020‘de yine aynı kadro bir araya gelerek, zoom aracılığıyla söyleşimizi gerçekleştirdik. 36 dakikalık oturumda dönemin Gencebay filmleri Feryada Gücüm Yok (1981), Leyla ile Mecnun (1982), Zulüm (1983), Kaptan (1984), Aşkım Günahımdır (1984), Kan Çiçeği (1989), Doruk (1985), Cennet Gözlüm (1988) ve Küçüksün Yavrum (1988) genel hatlarıyla incelendi. Bu filmlerde yer alan unutulmaz bazı film müzikleri de hatırlatıldı. Gencebay’ın kısa süren dizi macerasından da bahsederek bu keyifli oturumu bitirmiş olduk. Video, 11 Aralık 2020 günü Sinematik Yeşilçam YouTube Kanalı‘nda yayındaydı. Link aşağıda:


Gencebay ve sinema konseptli ilk videomuz yayınlandığından beri müziklere de değinmemiz gerektiği konusunda takipçilerimizden geri bildirimler almıştık. Bu bağlamda müziği ön plana alarak Neden Orhan Gencebay? sorusuna kişisel cevaplar arayan bir video yapmaya karar verdik. 16 Aralık günü tekrar toplandık. Bu kez oturumumuza sitemizin değerli isimlerinden Ersin Demirel‘de katıldı. Orhan Gencebay’ı keşfediş hikayelerimizden, 90’larda müziğindeki değişimlerin sebeplerinden, müzik tarihimizdeki yerinden, Film Müzikleri albümünden, sanatçının diskografisinden sevdiğimiz şarkılardan ve bunların nedenlerinden bahsettik. Son olarak Neden Gencebay? sorusuna kişisel cevaplarımızı kısa cümlelerle sıralamış olduk.

Videonun final sürpriziyse Ersin Demirel’in Gencebay filmlerinde en çok kullanılan dört tema müziğini orgu ile enstrümantal potpori şeklinde icra etmesi oldu. Rüzgar gibi geçen bir saatlik yayın, milyonların hayatına nakşeden ölümsüz melodilerle huşu içersinde nihayete eriyordu. Video aşağıda:

Biz Sinematik Yeşilçam ekibi olarak bu deneyimden oldukça memnun kaldık. Tüm Gencebay severleri bu deneyimin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Her üç videonun linki de mevcut yazımızda. Sinematik Yeşilçam YouTube kanalına abone olarak, sohbet videolarımızı izleyerek ve paylaşarak bizlere destek olursanız çok memnun oluruz. Daha başka pek çok farklı konu ve konuklarla yeni sohbetlerde görüşebilmek dileğiyle. Müzikle, sinemayla, sevgiyle, dostlukla ve muhabbetle kalın. Saygılarımızla.

Orhan Gencebay Filmleri

Sinematik Yeşilçam için hazırlayan: Sabahattin BİLGİÇ – (Şubat 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir