Aşk, Büyü vs. (2019) : Klasik Yeşilçam konusuna sınıfsal bakış

Aşk, Büyü, vs.

Ümit Ünal‘ın sekizinci uzun metraj fimi Aşk, Büyü vs. Türk sinemasında defalarca işlenmiş farklı sosyoekonomik tabakadan iki aşığın zorluklarla dolu hikayesini, farklı bakış açısıyla ele alıyor.

Varlıklı ailenin kızı Eren (Ece Dizdar), çocukluk aşkı Reyhan’ı (Selen Uçer) bulma umuduyla yetiştiği Büyükada’ya döner. Yetiştiği evde işlere yardım eden ailenin kızı Reyhan’ı bıraktığı, hayal ettiği çizgide hayatta ilerlemiş şekilde bulmaz.

Yeşilçam’da geleneksel olarak taraflardan birinin zengin, diğerinin fakir olduğu aşk hikayelerinde, sosyoekonomik farklılıklar ebeveynlerin karşı çıkması gibi bazı zorluklara yol açsa da çiftler, her zaman adına evlilik denen mutlu sona ulaşır.

Bu filmde ise bu olmaz. Eren’in ailesi, duruma sert şekilde müdahale eder. Yeşilçam’da ilişkiye karşı çıkan aile bireylerinin karikatüre kaçan iyi-kötü tanımlanması, bu filmde ayakları yere basar şekilde, güç sahibi olmayla yer değiştiriyor.

Eren, cinsel yönelimi dolayısıyla ailesinden gördüğü baskı dolayısıyla büyük zorluklar çekiyor. Peki ya Reyhan? Yönetmen Ümit Ünal’ın sözleriyle “Sınıf farkına odaklanan bir film” izlediğimiz. Reyhan’ın maruz kaldığı zorluklar da güç sahibi baba karakterinin bir an bile dinmeyen kiniyle bir o kadar katmerli oluyor.

Peki yıllar sonra bu iki çocukluk aşkının buluşması nasıl sonlanacak?

Ümit Ünal'ın sekizinci uzun metraj fimi Aşk, Büyü vs. Türk sinemasında defalarca işlenmiş farklı sosyoekonomik tabakadan iki aşığın zorluklarla dolu hikayesini, farklı bakış açısıyla ele alıyor.
Sen, ben, deniz ve gökyüzü.
İki oyuncunun performansıyla yükselen film

Ümit Ünal, gerek yazdığı gerek yönettiği filmlerle ülke sinemasında iz bırakan, bir film çektiği duyulduğu zaman çocukça sevinmemize yol açan yaratan bir sinema figürü. Yine gayet izlenesi, bu yıllarda gösterime girenlerden söz edilirken bahsedilmeden geçilemeyecek bir filme imza atmış.

Aşk, Büyü vs. doğal olarak iki başrol oyuncusunun performansıyla yükseliyor. İki oyuncudan Ece Dizdar, bazı sahnelerde rol yaptığını oldukça belli etmiş. Bu beni oldukça rahatsız etti. Tabii böyle algılamamın nedeni, iki karakterden Reyhan ile özdeşleşip, “Reyhan’ın yaşadıklarının yanında Eren’inkiler ne ki bu kadar feryat figan ediyor” hissiyatı olabilir. Ya da Ümit Ünal, bu sahnelerde bilinçli olarak böyle bir rol vermesini de istemiş olabilir.

Reyhan rolüyle 2019’da Antalya Altın Portakal Film Festivali‘nde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Selen Uçer’in, 2020 İstanbul Uluslararası Film Festivali‘nde aynı kategoride ödülü, rol arkadaşı Ece Dizdar ile paylaştığını not düşelim.

Tabii, karşı cinsten hoşlananlar dışındakilerin örgüt üyesi olarak lanse edilmeye çalışıldığı “Günümüz Türkiyesi”nde, bu filmi çeken Ümit Ünal‘a da selam edelim.

Filmi, online galasının yapıldığı çevrimiçi fim izleme platformu MUBI‘den izleyebilirsiniz.

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Emre Umurbilir – Ekim 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir