Figen Han’ın Mısır Seferi

Figen Han

Figen Han generalin karısı oldu, çölde film çevirdi, ehramlarda resim çektirdi.

Ve yurda 5 kuruşsuz döndü.

Üç hafta önce Figen Han‘ın bir Mısır filminde, başrollerden birini oynamak üzere Kahire’ye gittiğini bildirmiştik. Figen Han gitti, gördü ve geldi.

Hani ”Yaslı gittim, şen geldim” diye bir marş vardır ya, Figen Han için bunun tam tersi bir durum oldu. Yani ”Şen gitti ama yaslı geldi.” Alacağı olan 25 Bin TL. karşılığı Mısır parası orada kaldı ve Han neredeyse 5 kuruşsuz denecek şekilde yurda döndü.

Nil’de Aşk Başkadır

Figen Han Mısır’da ”Nil’de Aşk Başkadır” adlı filmde oynuyordu. Arap – İsrail savaşını konu edinen filmde bir Mısır generalinin kızı rolündeydi. Bu rol için 25.000 liraya anlaşmıştı. Önce, herşey iyi gitti…

İsterseniz bundan sonrasını Figen Han anlatsın :

”Film çalışmaları çok iyi gitti… Boş zamanlarımda Ehramlarda fotoğraf çektirdim. Mısır basını için benimle röportajlar yapıldı. Tabi bu arada ufak tefek bazı şeyler de aldım.”

Figen Han Dansöz

İki gün önce döndüm

”Nasıl olsa orada para alacağım için yanımda götürdüğüm dövizi harcarken ekonomik davranmıyordum. Ama son anda bir aksilik çıktı. Şirket paramı ödedi ama bu para elime geçmedi… Bazı formaliteler varmış, onlar eksikmiş, benim parayı almam gecikecekmiş… Durumu anlayınca otele dönüp parayı saydım ve anladım ki, hemen o günü dönersem otel parasını ucu ucuna ödiyebileceğim. Ben de öyle yaptım, ”Parayı kanuni işlemleri yapıp, şu adrese yollayın dedim” ve ilk uçağa atlayıp Türkiye’ye döndüm. Yeşilköy’den hemen bir taksiye atladım ve… Hayır, doğru eve gitmedim, önce bir bankaya uğradım. Böyle yapmaya da mecburdum… Çünkü cebimde taksi ücretini ödeyecek para yoktu…”

Not 1Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Not 2: 03 Nisan 1974 tarihli Hey dergisinden ”Figen Han’ın Mısır Seferi” yazısından.

Hey

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç – Ağustos 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir