Çizgilerle Yeşilçam (1) Yılmaz Güney & Cüneyt Arkın, Altın Koza 1972

Yeşilçam üzerine izlediğimiz filmlere dair birçok yazı okuduk, artistlerin fotoğraflarını gördük. Yeşilçam’ın Altın Yılları diye andığımız yıllarda Türkiye’de çıkan mizah dergileri de, sinemamıza gereken ilgiyi göstermiştir. Kimi zaman sanatçıların adlarını değiştirerek, kimi zaman mizahi yakıştırmalarla yazmıştır. Ancak Türk Sineması ve sevdiğimiz adla Yeşilçam konulu çokça çizgi yayınlanmıştır.

Sinematik Yeşilçam sitemizde, Çizgilerle Yeşilçam adını verdiğimiz bir köşede Türkiye’de yayınlanmış mizah dergilerinin sayfalarında Yeşilçam’ı arayacağız…

Yıl 1972. Adana Altın Koza Film Festivali. 12 Mart Muhtırası’nın hemen ardından yapılan bu festival, Türk Sinemasının önemli ve üzücü olaylarından birine tanıklık etmiştir.

Yılmaz Güney’in “Baba” filmi, festivalde En İyi Film ödülünü alırken, filmin başrolünü oynayan Yılmaz Güney de En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştı. Ancak, festivalin yapıldığı Adana’nın Belediye Başkanı, jüriyi yeniden toplayarak, filmleri yeniden oylatmış, Yılmaz Duru’nun “Kara Doğan” filmini en iyi film seçip, en iyi erkek oyuncu filmini de “Yaralı Kurt” filmindeki rolüyle Cüneyt Arkın’a vermişti.

Ancak, Cüneyt Arkın, her zaman takdir edilen bir tepki koyarak, kendisine verilen ödülü kabul etmemiştir.  Verdiği röportajlarda durumu tepkisinin nedenini şöyle özetler:

O ödül Yılmaz’ın hakkıydı. Şimdi Yılmaz bunu bilirken, aklı başında herkes bunu bilirken, o ödül bana yakışır mıydı? Yakışmazdı. Ben bütün filmlerimde kahramanları canlandırdım. Haksızlığa karşı geldim. Kendime hep şunu sordum. Hayatta da böyle miyim? Filmlerde kahraman olmak, adil olmak, kötünün karşısında olmak çok kolay ama hayatta olabiliyor musun? Ben hep o hesabı yapmışımdır. O ödül, resmen Yılmaz’ın hakkıydı. Yılmaz Güney çok önemli bir insandı. Çok önemli bir sinema adamıydı. Hak ettiği itibarı ona halk iade etti. Türkiye’de halk, sanatçıya gerçek değerini her zaman vermiştir

Oğuz Aralın yayınladığı ve Türk Mizah Dergiciliğinin öncüsü Gırgır dergisi konuya sayfalarında bu şekilde yer verir.

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Gürol Yüksel – Kasım 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir