Çizgilerle Yeşilçam (4) Ayhan Işık

Ayhan Işık Gırgır

Sinema’nın Taçsız Kralı’nın Sahne Günleri

Ayhan Işık Türk Sineması’nın ilk ve en önemli jönlerinden birisi olarak anılır.

Bıyığı, tavırları, giyimi ve kurallarıyla, sete ve yaptığı işe bağlı, disiplinli olmasının yanı sıra kendinin ve çalışanların haklarına saygılı ve ne yazık ki, zamansız ölümüyle kalplerden silinmeyen ünlü aktörüdür.

1950’lerden itibaren Türk Sineması’na damga vuran Ayhan Işık, 1970’lerin ilk yıllarında, kimine göre maddi şartların kötülüğünden ve işsiz kalmaktan, kimine göre yeni bir moda olarak sahneye çıkmaya, şarkı söylemeye başlar. Üstad Münir Nurettin Selçuk’tan şan dersleri alan Işık, stüdyoya girerek bir 45’lik de doldurur. (Doğdum Çile Çekmek İçin ve Gönül Belası adlı şarkıları barındıran kayıtları yeşil rengin üzerine tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Ayhan Işık’ın sahneye taşınmasıyla onu konu olan çizgiler de mizah dergilerine taşınmıştır bile… İlginç olan, Ayhan Işık’ın çizgi dünyasıyla ilişkisi, kendisinin mizahçılara malzeme olmasından önceye rastlar. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisi olan Ayhan Işık, çizgi roman da çizmiştir. Dostoveyski’nin Meşhur Romanı “Cürüm ve Ceza” adlı  çizgi romanı 1952 yılında yayınlanır.

Cürüm ve Ceza

Şimdi de mizah dergilerinin izini sürelim ve Ayhan Işık’lı kareleri sayfalarımıza taşıyalım.

Ayhan Işık Gırgır
Ayhan Işık Şarkıcı
Ayhan Işık Vergi
Ayhan Işık

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Gürol Yüksel – Kasım 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir