Müzikal Deşifreler: Cüneyt Arkın & Melih Gülgen – Adalet (1977)

A
MÜZİKAL DEŞİFRELER
 
Yerli Melodiler :
Adalet filminin müziklerinde kullanılan yerli ve yabancı plakların deşifrelerinde dikkati çeken ilk parça, Cemil filminde karakterin duygusallığını tamamlayan önemli sahnelerden biri olan batakhane sahnesini bir çeşit müzik klipine dönüştüren Tanju Okan’ın Benim Halkım parçasıdır. Bu parça Adalet içerisinde yoksul semtlerdeki seçim kampanyası sahnesinde olayın dramatik yanını tamamlayacak şekilde kullanılmıştır.
 

MoğollarAdalet filminin müziklerinde kullanılan yerli plakların diğeri, popüler müzik tarihimizde önemli bir akım olarak her zaman varlığını sürdüren Anadolu Pop’un seçkin temsilcilerinden Moğollar grubunun 1975 yılında Fransa’da kaydettiği HITTIT SUN LP sidir. Bu plak ülkemizde Coşkun Plak tarafından 631 seri numarası ile basılmış ve DÜM TEK ismiyle yayınlamıştır.

Yerli parçalar popüler ve filmin konusuyla özdeşleşen plakların kullanımının yanı sıra canlı kayıtlarda içermektedir. Finalden önceki gece Kemal ve Murat’ın içki sohbeti esnasında arka planda çalan akordeon canlı kaydedilmiştir. Bu parçayı yorumlayan bayan dönemin diğer bir Cüneyt Arkın ve Melih Gülgen filmi olan Babanın Suçu’nda da canlı kayıtta bulunmuştur.

Yabancı Melodiler :
 
Adalet filminde kullanılan yabancı müzikleri deşifreleri iki kısımda incelenebilir. Birincisi yurtdışında başka filmlerin özgün müzik albümlerinin kullanımı ikincisi yabancı pop 45liklerinin kullanımıdır.
 
Yabancı filmlere ait müzikler;

PEUR SUR LA VILLE – Ennio Morricone :

Jean Paul Belmondo’nun başrolünde oynadığı, Henri Verneuil tarafından yönetilen 1975 yapımı PEUR SUR LA VILLETHE NIGHT CALLER filminin müzik albümüdür . Bu albüm film müzikleri dünyasının en önemli bestecilerinden birisi olan ve 2007 yılı Oscar ödülleri töreninde Onur Ödülü alan Ennio Morricone’ye aittir.
Fransa Basımı / Warner Bros LP / 56 135

BILITIS – Francis Lai :
1977 yapımı, David Hamilton’un yönettiği BILITIS filminin müzik albümüdür. Filmin müziklerini besteleyen Francis Lai film müzikleri dünyasının duygusal temalar açısından en verimli bestecilerinden birisidir. Yeşilçam filmlerinde Bilitis’in yanı sıra pek çok albümü de kullanılmıştır.

Fransa Basımı / Warner Bros 45 lik / WEA 16923

THREE DAYS OF THE CONDOR – Dave Grusin :

1975 yapımı, Robert Redford’un başrolünde oynadığı Sydney Pollack tarafından yönetilen THREE DAYS OF THE CONDOR filminin müzik albümüdür. CIA’in karanlık iç dünyasını deşifre eden film, ülkemizde AKBABANIN ÜÇ GÜNÜ ismiyle gösterilmiştir.

Amerikan Basımı / Capitol Records LP / SW 11469

1970’lerin sonlarına doğru popüler bir akım haline gelen diskonun plaklarda yer alması ve bu tarzın icrasında dönemin popüler film ve dizi müziklerinin yorumlandığı örneklerden biri olan Van Mc Coy’un İtalyan basımı The Shuffle/ Star Trek 45liği filmde kullanılan yabancı pop müzik plağıdır.

Eklentiler : Clint Eastwood‘un başrolünü oynadığı, Jerry Fielding‘in müziklerini bestelediği 1976 tarihli OUTLAW JOSEY WALES ve Bernard Herrman‘in 1975 tarihli toplama albümü Mysterious Film World of Bernard Herrman LP leri de filmde kullanılan müzikler arasındadır.

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Gökay Gelgeç – Kasım 2021

3 thoughts on “Müzikal Deşifreler: Cüneyt Arkın & Melih Gülgen – Adalet (1977)

  1. merhaba sevgili gökay ben 3 days of the condora hic rastalamdım aksine rastladıgım 2 albümüde söyleyeyim
    1-Mysterious of Film World-Bernard Herrmann
    2-Outlaw Josey Wales-Jerry Fielding
    Bunları eklersen sevinirim

  2. Three Days of The Condor, Randevuevi sahibiyle Ekrem arasinda gecen rusvet diyalogu esnasinda calmaktadir.

    Filmi tekrar izlerseniz duyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir