Necdet Tosun Arçelik Buzdolabı Reklamında

Hepinize selamlar Sinematik Yeşilçam’ın kıymetli okurları. Geçen hafta ilgi gösterdiğiniz Şaheser Romanlar Reklam Yıldızı Rengin Arda yazısından sonra yine beraberiz. Geçen hafta yazıyı yayınlarken gerisi gelir demiştim. O halde devam edeyim. Bu haftanın yıldızı merhum Necdet Tosun. Meğer Arçelik reklamında yer almış sempatik komedyen. Aynı firmanın gazete ve mecmualarda yer alan Öztürk Serengil’li reklamlarına aşinaydım fakat paylaşacağım örneği çoğunuz gibi ben de ilk kez görüyorum.

Tam da Yeşilçam yıldızlarının reklam serüvenini araştırırken hafta içi elime geçen ilginç bir reklam broşürü beni oldukça şaşırttı ve heyecanlandırdı. Ben de elimdeki materyali klasöre kaldırmadan evvel Sinematik Yeşilçam Instagram‘da (bu da bizim reklamlarımız olsun, takip ederseniz bizi mutlu edersiniz) paylaşayım dedim.

Instagram formatında fotoğraf altı metin kısmının kısıtlı olması ve paylaşılan fotoğrafı belli ölçülere sığdırma zorunluluğu konunun iyice anlaşılmasına olanak veremeyebiliyor. O halde Sinematik Yeşilçam sayfalarında rahat rahat detaylandıralım konuyu. Hem de kalıcı bir içerik olarak sitemizin sayfalarını şenlendirelim hem de araştırmacılar için kaynaklık edebilecek bir belgeyi gün ışığına çıkarmış olalım.

1968 tarihli FOTOROMAN mecmuasının bir nüshasının iç sayfalarına eklenmiş 4 sayfalık ekin ön kapağı şu şekilde:

Şimdi bir Arçelik buzdolabı alınız… Çocuğunuzla birlikte kilolarınızı artırınız

ARÇELİK

Necdet Tosun 1

Tebesssüm ettiren bu karede, Necdet Tosun’u kendi tabağındaki makarnayı oğlu rolündeki çelimsiz bir çocuğa yedirirken görüyoruz (O tarihlerde komedyenin ilk çocuğu Erdal Tosun henüz beş yaşındaydı bir an acaba aynı yaşlardaki bu çocuk o mu diye düşünmedim değil. Küçük bir araştırmadan sonra bu çocuğun Erdal Tosun olmadığına eminim)

Neyse, sayfayı çevirelim ve iki sayfayı göründüğü gibi yan yana tam olarak verelim.

Kilonuz Necdet Tosun’unkine eşitse 5 ayda Arçelik’ten 1 MİLYON LİRA kazanabilirsiniz.

5 ay, üstüste çocuğunuzla birlikte ağırlığınız kadar para ARÇELİK

Arçelik Necdet Tosun

Terazinin sol tarafında yer alan Necdet Tosun’ın hinlikle dolu bakışları ve çocuğun tepkisizliği, yan sayfada terazinin sağ tarafında resmedilen banknotlarla birleşince tebessüm yerini kahkahaya bırakıyor. Hani masal filmlerinden aşina olmuşuzdur hepimiz ağırlığınca altın tabirine fakat 60’lardayız ve ağırlığınız kadar para tabiri pekala mantıklı geliyor. Allah allah bu nasıl Arçelik reklamı, terazi Necdet Tosun’u ve kucağındaki yumurcağı nasıl çekebilir ki diye düşünürken, dikkatlice bakınca dev terazinin aslında bir çizim olduğunu fark ediyorum 🙂 Aman, allah muhafaza. Sayfayı çevirince ve yazıları okumaya başlayınca bu gizemli reklam broşürünün sırrı da çözülmüş oluyor.

Kış Mevsiminde buzdolabı alanlara ARÇELİK büyük bir fırsat veriyor…

arçelik

Daha okunaklı görünmesi için metni birebir sayfamıza aktarayım da konu iyice anlaşılsın:

Her zaman olduğu gibi bu sene de halkımızın büyük rağbeti sayesinde satış rekorları kıran ARÇELİK, kış sezonu ikramiyeli buzdolabı satışlarında kendi ikramiye rekorunu da kırıyor.

Kasım ayı içinde ARÇELİK buzdolabı alanlar, 5 ay üstüste yapılacak 5 kur’aya katılırlar. Kur’ada kazanan talihliler, aile efradı arasından seçerek getirecekleri – 10 yaşını geçmemiş – birlikte tartılacak… kilo başına 1000 lira hesabiyle (mesela kendisi 85 çocuk 35 kilo ise 5 defada) 600.000 lira kazanabileceklerdir.

Şimdi ARÇELİK modelleri arasından kesenize ve bütçenize uygun olanı seçerek hem piyasanın en iyi buzdolabına sahip olabilir, hem de 5 defa üstüste yüzbin liranın üstünde ikramiye kazanabilirsiniz… veya aldığınız buzdolabının bedelini 5 defa geri alabilirsiniz.

9 Aralıkta çekilecek ilk kur’aya ve aynı zamanda müteakip 4 kur’aya da katılabilmek için ARÇELİK buzdolabını şimdi alınız.

Not: Aralıkta ARÇELİK alanlar 4 kur’ada, Ocakta alanlar 3 kur’ada, Şubatta alanlar 2 kur’ada ve Martta alanlar son kur’ada şanslarını deneyeceklerdir.

Kış mevsiminde buzdolabı satışlarını arttırmak için yapılan bu kampanyanın ne derece ses getirdiği ve kaç adet buzdolabı satıldığı konusunda yaptığım araştırmada şu ana dek somut bir veriye ulaşamadım maalesef. Hem reklam tarihimizden müstesna bir örnek olması nedeniyle hem de reklamlar üzerinden memleketteki ahvali okumak isteyenler için bir kaynak olması nedeniyle bu ilgi çekici içeriği sayfalarımıza taşıyalım istedik.

Yani görüldüğü gibi bazı kesimlerin sandığının ya da iddia ettiğinin aksine 60’larda da buzdolabı varmış memlekette. Bugün de evlerde buzdolabı var hiç şüphesiz. Fakat Yeni Türkiye’deki evlerin buzdolapları artık bomboş maalesef…

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Sabahattin Bilgiç – Kasım 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir