Çizgilerle Yeşilçam (6) Sinemacıların Ankara Yürüyüşü

Bir Yürüyüşün Çizgileri

Sinemacıları Ankara’ya yürüten isyan

1970’lerin ikinci yarısında, Türkiye’deki toplumsal hareketlilik gittikçe artmıştı. Sinemamız bu hareketliliğin dışında kalamıyordu. Toplumsal olaylar, hak arama mücadeleleri, yürüyüşler, boykotlar, sloganlar o dönemki birçok filmde kendine yer bulmuştu.

Ancak, 1977 yılında bu kez sinemacılar siyasetin tam göbeğindeydi. Sinemacılarımız, aralarında sansür, adaletsizlik, hayat pahalılığı başlıklarının da olduğu bir dizi olumsuzluğa dikkat çekmek için Ankara’ya yürüyüşe geçecekti.

4 Kasım 1977 Cuma günü, Yürüyüş Düzenleme Komitesi adına Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Hakan Balamir, ve Semra Özdamar tarafından yapılan yazılı açıklama şöyledir:

“Sinema Emekçilerine Duyuru;

Sinema sanatımıza yönelik baskıları protesto etmek, sinema emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarının kazanılması yolunda yasa düzenlenmesini Türkiye Büyük Millet ve Meclisi’nden istemek ve sinemamızın acılarla dolu bütün sorunlarını halkımıza yansıtıp onun güçlü desteğini sağlamak için, İstanbul’dan Ankara’ya uzanacak üç günlük bir yürüyüş düzenlenmiştir.

1977’nin 5 Kasım günü İstanbul Dolmabahçe’den başlayan yürüyüş, 7 Kasım günü Ankara’da Anıtkabir ziyaretiyle sona erecektir…”

Yürüyüş

(Yürüyüşle ilgili sitemizdeki “Bir Yürüyüş Hikayesi” adlı incelemeyi ve yönetmen Deniz Yeşil‘in “Yollara Düştükbelgeselini https://sinematikyesilcam.com/2018/11/bir-yuruyus-hikayesi-4-8-kasim-1977/ linkinden inceleyebilirsiniz.)

Dönenim MSP’li Sanayi ve Teknoloji Bakanı Oğuzhan Asiltürk, sinema sanatçılarının bu yürüyüşünü “Yürüyüş de yapsalar, oturuş da yapsalar sansür değişmez. Yok biz ahlaksızlık yapacağız diye yürüyeceklerse, yolları açık” sözleriyle eleştirmiştir.

Mizah dergilerimiz ise, çeşitli çizimlerle yürüyüşü okuyucularına aktarır.

Gırgır Yürüyüş
Gırgır
Altan Erbulak

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan – Gürol Yüksel – Aralık 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir