Dinçer Çekmez ile Yarım Kalan Söyleşi

Dinçer Çekmez

2011 yılı. Fenerbahçe’nin şampiyonluğundan kısa bir süre sonrasıydı. Uzun bir süredir kendisine ulaşmaya çalıştığım usta sanatçıya ulaşmıştım. Büyük bir heyecanla aradım kendisini. Geçmişte Yeşilçam’ın çok kıymetli isimleriyle söyleşilerim olmuştu ve heyecan yaşamıştım. Şimdi yine benzer duygular içindeydim. Nihayetinde telefonun ucunda Kara Mithat, Kadırgalı Eşref, Laz İsmail gibi ölümsüz karakterleri canlandıran; pek çok tiyatro oyunu ile iz bırakan efsane isim Dinçer Çekmez idi. Seslendirme yaptığı pek çok filmi de unutmamak lazımdı elbette. Telefonu açıp kendimi tanıttım. Kendisiyle Fenerbahçe Spor Kulübü Aylık Resmî Dergisi için söyleşi yapmak istediğimi ifade ettim. Sesi, o kadar güçsüzdü ki… Yorgun, hasta… Çok mutlu olduğunu, Fenerbahçe camiası tarafından hatırlanmanın kendisini çok onurlandırdığını ifade etti. Gelin şimdi, yüz yüze değil ama telefonla yaptığımız söyleşiye geçelim. Bu vesileyle kıymetli sanatçımızı da sağıyla analım.

Dinçer Bey merhabalar. Umarım rahatsız etmiyorumdur. Ben edebiyat öğretmeni ve Fenerbahçe Dergisi yazarı Ersin Demirel. Nasılsınız?

( Kısık bir ses tonuyla) Ooo, merhabalar. Fenerbahçe camiası tarafından hatırlanmak büyük bir onur. İyiyim diyelim. Yaşamaya çalışıyoruz. Sağ olun.

Kıymetli hocam, ben yaklaşık on yıldır dergimizdeki köşem için Fenerbahçeliliği ile tanınan sanatçılarımızla söyleşiler yapıyorum. Daha önce de Halit Akçatepe, Tekin Akmansoy, İlyas Salman gibi çok kıymetli isimlerle söyleşilerim oldu. Sizinle de söyleşi yapmayı ve kulübümüzün hediyelerini size iletmeyi çok isterim.

Ah be oğlum, tabii ki ben de Fenerbahçeliyim. Ama artık bizden geçti o işler. Maalesef artık hastayım ve bir yere çıkamıyorum. Güzel teklifiniz beni çok mutlu etti ama şartlar bu şekilde maalesef. Soracağınız sorular varsa buradan da olsa yanıt verebilirsem mutlu olurum.

Çok geçmiş olsun hocam. Şifa diliyorum size. Sizi de yormak istemem asla. Ama kendinizi iyi hissediyorsanız biraz sohbet etmek isterim telefon vasıtasıyla da olsa. Yorulduğunuzu lütfen söyleyin ve gerekirse ara veririz.

Anlaştık.

Fenerbahçeliliğiniz nereden geliyor? Öncelikle buradan başlayalım.

Şimdi, bizim doğup büyüdüğümüz ortam hep Fenerbahçe ağırlıklıydı. Gözümüzü açtık Lefter’i gördük. Genç olduk, şampiyonluklar yaşadık. Efendim, arkadaşlarımız hep Fenerbahçeliydi. Fenerbahçeli olmaktan başka bir şansımız yoktu ki.

Yakın arkadaşlarınızdan kimler Fenerbahçeliydi peki?

Hepsi.. ( Gülüyor) Müjdat… ( Gezen) Savaş… ( Dinçel) Tarık… ( Akan) Kemal … ( Sunal) Valla herkes yani…

Dinçer Çekmez

Tribünlerde yerinizi aldınız mı hiç?

Tabii, çok giderdik maçlara arkadaşlarla. Kaçırmazdık kolay kolay. Hatta bak hatırladım, Şaban Askerde dizisinin bir bölümünde de Fenerbahçe maçına gidiyorduk. Kemal, Fenerbahçe’den başka takım olmaz diyordu zaten. O sahnelerde de Fenerbahçe vardı.

Güzel bir ikili oluşturmuştunuz Kemal Sunal ile. O birlikteliğe, o yıllara dair neler söylemek istersiniz?

Kemal, stardı. İyi oyuncuydu. Çok iyi ya da kötü oyuncuydu demeyeceğim, iyi oyuncuydu ve stardı. Oyunculukta böyle şeyler vardır. Mesela iyi oyuncusunuzdur ama olmaz, ilerleyemezsiniz, ışık çok parlatmaz mesela sizi. Ama Kemal bambaşkaydı. Biz, bir iki yapımda uyum sağlayınca senaryolarda da bizi ön plana çıkarmaya başladılar.

Yani, size göre mi senaryolar yazıldı?

Gayet tabii… Ertem Abi ( Eğilmez) Kemal ile benim birlikte olmamı isterdi hep. O yıllar bambaşkayı. Mesela, Şark Bülbülü filminde doğaçlama oynardık çoğu yerde. Şaban’la tokatlaşma sahnemizde artık nasıl bir güzel oyun çıkardıysak yönetmen gülmekten koltuktan düşmüştü.

Sizin favori filminiz hangisi?

Bütün yapımlarda çok ciddi emekler var. Hepsini seviyorum. Oynamasam da sesimle hayat verdiğim yapımlara kadar hepsini seviyorum.

Konuşmanın bu bölümünde yorulduğunu hissettim sanatçımızın. Arada öksürmeleri de oluyordu. Tamamlamak için sözleştik ama kısmet olmadı. Bir yıl kadar sonra da kendisini kaybettik.

Usta sanatçımızı saygı ile anıyorum…

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan – Ersin Demirel – Mart 2022

One thought on “Dinçer Çekmez ile Yarım Kalan Söyleşi

  1. Kemal sunal filmlerinde çok iyiydi güzel sohpet olmuş ersin demirel abiye teşekkür ederim allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir