Ed Glaser – How The World Remade Hollywood

Çok değerli dostumuz Ed Glaser’ın yazmış olduğu How The World Remade Hollywood kitabı piyasaya çıktı. Kendisi ile Ali Murat Güven eşliğinde bir dizi söyleşi yapmıştık. O dönem Levent Çakır ile de tanışan Ed Glaser bu söyleşilerini de kitabında merkezine alarak Türk Sinemasına da kitabında yer ayırdı.

Bu güzel haber üzerine sinemamızın Zagor’u Levent Çakır’ın yazdıklarını sizlerle paylaşmak istedik…

Levent Çakır:

“2016’da Türk fantastik sineması üzerine bir belgesel çekmek üzere Türkiye’ye gelen, o gelişinde benimle de ayrıntılı bir söyleşi gerçekleştiren Amerikalı sinema tarihçisi, film eleştirmeni, yönetmen, TV program yapımcısı ve sunucusu dostum Ed Glaser, üzerinde bir yıldır çalıştığı kitabının kapak tasarımını ilk kez bana gönderdi bugün… Yayınevi ona tasarımı iletmiş, o da sıcağı sıcağına bana iletti. Çünkü, kapakta ben varım, benim 1973’de “Türk Yarasa Adam”ı çektiğim zamanlardaki ünlü afiş pozum var. Yanımda da sevgili rol arkadaşım Emel Özden…

Ed Glaser'ın piyasaya çıkan How The World Remade Hollywood kitabı üzerine Levent Çakır'ın yorumları.......

Kitabın adı, How the World Remade Hollywood “DÜNYA HOLLWOOD HİKÂYELERİNİ YENİDEN NASIL ÇEKTİ?” / DÜNYA ÇAPINDA 65 UNUTULMAZ YENİDEN ÇEVRİM FİLM ÜZERİNE YORUMLAR” Amerikalı yayınevi McFarland & Company, Inc. U.S.A.’nın editörleri, önlerine gelen sayısız tasarım arasından, konuya en uygun olarak bu tasarımı seçmiş ve kapağa uygulamışlar. Ed de heyecanını, mutluluğunu benimle paylaşmak istemiş. Kitap, dünya sinemasında, ünlü Hollywood filmlerini düşük teknik imkânlar ve dar bütçelerle yeniden çekmeye girişen ülkelerden 65 kült film örneği yer alıyor.

Bu seçkinin önemlice bir bölümü de Türk sinemasından unutulmaz fantastik film örneklerine ayrılmış. Ed Glaser, Türk sineması için gerçek bir kazanç olan çok güzel kalpli bir genç adam…

Son 15 yıldır, İIlinois Üniversitesi Sinema-TV bölümünden mezun olduğundan bu yana hazırladığı “Deja View” adlı Youtube programında pek çok defa, içlerinde benim de yer aldığım Türk fantastik sinema klasiklerine yer verdi, bu ülkenin düşük bütçeli fantastik filmlerini bütün dünyaya tanıtabilmek için olağanüstü bir çaba sarfetti.

Biz de onu Türk-Amerikan halkları arasındaki dostlukta önemli bir kültür elçisi olarak çok seviyor ve elimizden geldiğince destekliyoruz. Çalışma masasının üzerinde Türk ve Amerikan bayrakları bir arada bulunan bir yazar hiç sevilmez mi?

Seni gönülden tebrik ediyorum sevgili Ed… Kitabının çıkmasını da dört gözle bekliyorum. Yolun her zaman açık ve aydınlık olsun.”

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan : Utku Uluer – Mart 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir