Sheraton Hotel (1976) Reklamında Bahar Erdeniz

Bahar Erdeniz Reklam

Mankenler Kraliçesi namıyla maruf Bahar Erdeniz in İstanbul-Sheraton Hotel‘in 1976 tarihli reklam afişinde yer aldığını biliyor muydunuz?

Hepinize selamlar değerli dostlarım. Reklam yıldızı Yeşilçam sanatçılarıyla ilgili araştırma-yazı dizimize tüm hızıyla devam ediyoruz. Bu yazımızın konuğu manken, oyuncu ve şarkıcı Bahar Erdeniz. Bu yazıya konu olan örnek daha önce bu sayfalarda yer verdiklerimizden oldukça farklı ve ilginç oluşuyla da keşfedilmeye değer.

Yeşilçamlı reklam yıldızlarıyla ilgili araştırmaları yaparken dönemin gazete ve dergi kupürleri arasında kaybolmak elzem. Sayfaları çevirirken bir ürünün markasını, logosunu görünce dikkat kesilmek ve o ürünü tanıtma amacı güden sloganları okumak oldukça eğlenceli bir aktivite. Reklam tarihimizden örnekleri incelerken sinema ve müzik dünyasından aşina olduğumuz yüzleri görmek ve keşfetmek heyecan verici.

Konuyla ilgili gazete sayfalarında araştırma yaparken karşıma çıkan iki haber beni oldukça şaşırttı. Çünkü Bahar Erdeniz’in ülkemizi tanıtan bir afiş aracılığıyla dünyaya açıldığından habersizdim. Basına haber olan bu örneği konseptimize uygun olduğu için sayfalarımıza taşıyalım istedim.

Bahar Erdeniz Reklam

Bayan İstanbul

1975 yılında ülkemizde ilk şubesini açan ABD menşeli Sheraton Hotel’den gelen reklam yüzü teklifine evet diyen Bahar Erdeniz, hotelin dünyaya tanıtılması için yaptırılan ve altmış ülkeye dağıtılan renkli afişlerde haremde bir Türk kızı kompozisyonunu canlandırmış. Oryantal kıyafetlerle İstanbul silüeti önünde sere serpe uzanarak poz veren güzel isim adeta nefesleri kesmiş.

Afişlerden bir tane de evine asan, önünde gururla poz vererek ”Bu fotoğrafımı ömür boyu evimin en güzel köşesinde saklayacağım” diyen Bahar Erdeniz basının ilgi odağı olmayı başarmış. Bahar Erdeniz’den memnun kalan şirket, yönetim kurulu başkanı aracılığıyla resimlerinin bütün afişlerde kullanılması için güzel yıldıza astronomik bir mukavele teklif etmiş. Öyle ki; evet derse Yeşilçam’da bir yılda kazandığını afişlerden bir haftada kazanacakmış.

Kararsız kalan Bahar Erdeniz ”Önümüzdeki günlerde mutlaka kesin bir karara varacağım. Teklifi kabul edersem, ömrüm dış ülkelerde geçecek. Bu yüzden annemin de gönlünü almam lazım.” demiş.

Sheraton Hotel Taksim

İstanbul-Sheraton Hotel Hakkında

Taksim Meydanı‘nın hemen yanı başında Gezi Parkı‘nın içersindeki alana (Taksim Belediye Gazinosu‘nun bulunduğu yer) yapılması planlanan projenin tasarımını üstlenen AHE Mimarlık‘ın kolları sıvamasıyla 1968 yılında otel yapımı için temel atılmıştı. Yapımda yerli sermaye ve yerli malzeme kullanılmış, Türk mimar, mühendis ve işçiler çalıştırılmıştı. Uzun süren inşaatın ardından 1975 yılında kapılarını İstanbul-Sheraton Hotel olarak açan tesis kaliteli hizmetiyle fark yaratırken, 1995 yılında Ceylan Holding‘e ait İntercontinental Hotel grubuna devredilmişti. Hotel, günümüzde yine bu isimle hizmet vermeye devam ediyor.

Bir sonraki yazımda yeniden görüşebilmek dileğiyle…

Yararlanılan Kaynaklar: 9 Mart 1976 tarihli Saklambaç Gazetesi, 9 Nisan tarihli 1976 Hafta Sonu Gazetesi

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan: Sabahattin Bilgiç – Mart 2022

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir