Piraye Uzun’un Prensibi

Piraye Uzun

Piraye Uzun’un Prensibi : Para için Sahne, Zevk İçin Sinema

Çoğu zaman ”yüzünden” ve rağmen sözcüklerini kullanırız. Kabahatleri başkalarının üstüne atmak için çok iyi sığınaktır ”yüzünden” sözcüğü… Şunun bunun yüzünden olmuş olaylar ”yüzünden” sözüyle bir anda bizi temize çıkarıverir.

Gelgelelim şarkıcı yıldızlardan Piraye Uzun, bu güne kadar ”yüzünden” i değil de ”rağmen” i tercih etmiş. Başına gelen aksilikleri, tedbirleri bir çırpıda başkalarının üzerine atacağına herşeye ”rağmen” sineye çekmiş…

Bonolar

Ne çektiyse bonolardan çekmiş beyazperdede Piraye Uzun. ”Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar, gün geçtikçe artan fiyatlar, nakit para kazanma yoluna itiyor insanları. Yeşilçam’ın bonolarından çok çektim. Sahneye de öyle küt diye bir haftada atmadım kendimi. Önce üç yıl ders aldım. Başında müziğe, minicik sevgim vardı, şimdi bu sevgi bir dağ oldu. Meğer binlerce akrabam, geniş bir ailem varmış. Seyircime sahnede daha çok yakınım. Onlarla içiçeyim adeta. 1,5 yıldır sahnedeyim ve çok menunum”.

Piraye Uzun sahnede hem alaturka, hem aranjman söylüyor. Seryircisi ondan ne istiyorsa vermeye çalışıyor. Evde bulaşık yıkarken, banyo yaparken günün sevilen parçalarını dinliyor. Bonolar ”yüzünden” sahneye geçmiş Piraye Uzun, bakalım nelere ”rağmen” müzik dünyasında uğraşını sürdürüyor.

Piraye Uzun 2

Ambargo

Şarkıcı-yıldız kimseye benzetilmek istemiyor. Kişisel güçleriyle bir yere gelmiş olan tüm eski sanatçıları takdir ediyor ama ne onları almak istiyor, ne de başkalarına örnek olmak…

”Arzum iyi şeyler verebildiğim sürece, vermektir. Ne örnek olmak, ne de örnek almak istemem. Müzik dünyasında beni başıboş, mutlu sanmayın. Burada da zorluklar var. Örneğin: Repertuar Ambargosu. Assolistler birçok şarkıları kendilerine alıp, başkalarının okunmasına izin vermiyorlar. Bazen dinleyicin senden istese bile o şarkıyı söyleyemiyorsun. Bu kısıtlamalar yüzünden çok sıkıldığım günler oldu, ama herşeye rağmen başaracağıma inanıyorum.

Başka bir konu: Nedense beyazperdeden sahneye gelenlere hemen cephe alıyorlar. Bu çok yanlış. Halk zaten arzusunu belli ediyor. Bizim aramızdan kötü olanlar uzun ömürlü olmuyor bu piyasada. Şarkıcılara bizlerden rakip çıkmasa, yeni sesler çıkacak. Eskiler kendilerini yenilemeye, tazelemeye bizler olmasak da mecburlar. En doğru kararı seyirci verir. Başarılı olan tutunur, olmayan gider.”

Yeni Kat

Tüm dertlerine rağmen sahne hayatı, kısa zamanda bir kat sahibi yapmış Piraye Uzun’u. Boğaz’ın engin mavi sularına bakan katında, şarkıcı tek başına oturuyor.

”Mutluluğu yalnızlıkta buldum. Akıllı bir kadın tek başına daha rahatlıkla sorunlarını çözümlüyor. Evliliğe gelince… Henüz hiç düşünmediğim bir konu. Bazı kişiler bir takım nedenler ”yüzünden” evlenerek ilk hatayı, daha sonra her şeye ”rağmen” katlanarak ikinci büyük hatayı işliyorlar. ”Rağmen” kelimesinin giremeyeceği bir müessese evlilik. Taraflar birbirine kötü olmamalı. Karşılıklı azaba katlanmamalılar. Kişiliklerini korumasını bilmeliler. Belki de kafama uygun bir erkeğe rastlamayacağım için evlenmeyi düşünmüyorum.”

İşi iş olsun diye yapanlardan, düşünce yoksunlarından nefret eden Piraye Uzun, yılda 1-2 film çevirmeyi çok arzuluyor. Sanatçının tek şartı, filmin su altı sporları ile ilgili bir konuyu işlemesi. Sinemaya ”bonolar” yüzünden veda etmesine rağmen ”Balık Kız” Piraye Uzun beyazperdeyi hala başının tacı olarak görüyor.

Resimler: Erol Diksoy

Piraye Uzun

Not 1Bu serimizdeki diğer paylaşımlarımız gibi derginin orjinal metine sadık kalınmıştır. Noktalama ve yazımlar günümüzdeki hallerine göre değiştirilmemiştir.

Not 2 : 27 Kasım 1974 tarihli Hey Dergisi‘nden İnci Dinç’in ”Piraye Uzun’un Prensibi : Para için Sahne, Zevk İçin Sinema” isimli haberinden.

Hey Dergisi

Ercan Demirel / Naim Dilmener arşivi – Düzenleyen: Sabahattin Bilgiç – Mayıs 2022

One thought on “Piraye Uzun’un Prensibi

  1. Kendisiyle bir röportaj yapılsa güzel olur yeşilçamın güzel kadınlarından biriydi yazı için ercan demirel abiye teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir