İzmir Sinema Bülteni – Ağustos 2022

Bülten, İzmir Vakfı İzmir Sinema ofisi tarafından hazırlanmıştır…

İZMİR’DE YOĞUN YAZ MESAİSİ 
İzmir, geçtiğimiz aylarda birçok kısa ve uzun metraj film çekimine ev sahipliği yaptı. Yapımcısı, yönetmeni, teknik ekibi ve oyuncularıyla birçok film ekibinin Ağustos ayında İzmir’de yoğun mesai harcadığını söyleyebiliriz.Projelerini hayata geçirmek için yaz aylarını tercih eden film ekiplerinin çalışmaları için İzmir’in doğal güzellikleri ve farklı dokuları yine önemli bir cazibe unsuruydu.Şehir merkezindeki iç ve dış mekân alternatiflerinin yanı sıra kırsal bölgelerde ve sahillerde gerçekleşen çekimlerde İzmir’in doğal plato niteliği bir kez daha teyit edilmiş oldu.Biz de İzmir Sinema Ofisi olarak şehrimizde çekilen film, dizi projeleri ve görsel içerik üretimlerine kolaylaştırıcılık ve katkı sağlama hedefimiz doğrultusunda çekim süreçlerine çeşitli destekler sunduk.İzmir’i beyazperde ve ekranlara taşıyacak filmlerin her birine kendi alanında başarılar diliyor ve gelecek projelerde yeni işbirlikleri kurmayı ümit ediyoruz. 

İZMİRLİ SİNEMASEVERLERİN AÇIK HAVA KEYFİ 
YENİDEN SİNEMATEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya sinemasının başarılı yapımlarını İzmirlilerle ücretsiz olarak buluşturduğu Yeniden Sinematek yaz dönemi programlarının uzun yıllardır gelenekselleşen adresi Tarihi Havagazı Fabrikası çimleri sezon boyunca her Çarşamba akşamı birçok sinemaseveri ağırladı. 
MÜZEDE AÇIK HAVA SİNEMA KEYFİ
İzmir’in en ilgi çekici mekânlarından birisi olmaya aday Urla Köstem Zeytinyağı Müzesi, açık havada sinema keyfi yapmak isteyenler için yeni bir adres oldu. Kuruluşu için uzun zamandır yoğun emek verilen 20 bin metrekare büyüklüğündeki bu özel alanda Cuma akşamları gerçekleşen ve Eylül ayında da devam edecek olan film gösterimleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleşiyor. 
SANATHANE BASMANE’DE NOSTALJİYİ GÜNÜMÜZE TAŞIYOR
İzmir’in yaşam kültüründe önemli izler bırakan açık hava sinemalarının nostaljisini günümüze taşıyacak olan Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi 2 Ağustos akşamı gerçekleşen törenle açıldı.Basmane’de bulunan 200 yıllık tarihi bina ve avlusunun restorasyonuyla kente kazandırılan Sanathane, sinema perdesi ve oturma alanlarıyla misafirlerinde nostaljik tatlar bırakırken, farklı kimliklerin sanatsal keyifler etrafında bir araya gelme deneyimini odağına alan bir program sunuyor. 
BERLİN MODA FİLMLERİ FESTİVALİ SEÇKİSİNDE BİR İZMİRLİ 
2012 yılından beri düzenlenen moda ve lifestyle alanındaki görsel içerik üretimlerinin yer aldığı Berlin Fashion Film Festivali’nde bu yıl “En İyi Deneysel Kategori’’ alanında İzmirli yönetmen Şükrü Özçevik tarafından çekilen “Synthesis’’ filmi de yarışacak. Festivalin websitesinde yayınlanmaya başlayan filmin Berlin’in önemli sinema salonlarından Zoo Palast’ta gerçekleşecek gösterim tarihi ise 1 Eylül olacak.Synthesis filmiyle Şaman kültüründen gelen ve günümüzde Anadolu’da yaygın olan kurşun dökme geleneğini anlattığını söyleyen yönetmen Şükrü Özçevik’in aynı adı taşıyan fotoğraf sergisi İzmir’in kültür ve sanat portalı “izmir.art’’ sayfasında VR ve AR teknolojisi ile sanal sergi olarak ziyaret edilebiliyor.

KISA METRAJ FİLMLER
 SEYİRCİ
“Seyirci’’ isimli kısa filmin çekimleri Bornova Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Aynı zamanda Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan yönetmen Burak Budak’ın senaryosunu yazıp yönettiği  ‘’Seyirci’’ isimli kısa filmde ifade özgürlüğünün engellenmesi ve sansür konularına dikkat çekiliyor.  
 ÜMİTLİ KARANLIK YOLCULUK
Yönetmenliğini Kubilay Aksun’un üstlendiği “Ümitli Karanlık Yolculuk’’ adlı kısa filmin çekimleri Menemen Emiralem Köyü, Bornova ve Urla’da gerçekleştirildi. Filmde bir baba-oğul hikayesi konu edilirken başrolleri oyuncu, senarist ve yönetmen Ercan Kesal ile Devlet Tiyatrosu oyuncusu Poyraz Deniz Genç paylaştı.  
 RADYODAKİ ŞARKI
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü son sınıf öğrencisi Aslı Coşar’ın yazıp yönettiği  ‘’Radyodaki Şarkı’’ filminin çekimleri Balçova ve Seferihisar Sığacık’ta gerçekleştirildi. Demans teşhisi konulan bir anneanne ile torunu arasında geçen hikâyenin anlatıldığı ‘’Radyodaki Şarkı’’ filminde anneanne rolüne Yeşilçam’ın usta oyuncularından Selda Alkor hayat veriyor. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali kapsamındaki Müzik Konulu Kısa Metraj Film Projesi seçkisine dahil olan filmin Festivalin 3. yılında izleyiciyle buluşması planlanıyor.   

UZUN METRAJ SİNEMA FİLMLERİ
GÜZEL BİR GECE
Yönetmenliğini Ozan Yoleri, yapımcılığını Vigo Film’den Alara Hamamcıoğlu ve Ilgım Coşar’ın üstlendiği “Güzel Bir Gece’’ isimli uzun metraj filmin bir bölümü Yarımada İzmir ilçelerinde çekildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve TRT 12 Punto’dan aldığı desteklerle başarılı bir proje süreci geçiren filmde üniversiteyi yeni bitirmiş bir genç kızın varoluşsal arayışları sırasında başından geçen olayların konu ediliyor.

CİN BEBEK 3
Yapımcılığını İzmirli yapım şirketlerinden Boyoz Yapım’ın üstlenmiş olduğu Cin Bebek yerli korku filmi serisinin üçüncüsü olan Cin Bebek 3’ün çekimleri Bülent Aydoslu’nun yönetmenliğinde devam ediyor. Konak, Buca, Urla ilçeleri başta olmak üzere birçok farklı mekâna yayılan çekimlerde tamamı İzmir’de yaşayan bir ekip görev yapıyor. Metafizik üstü durumlarla ilgili araştırma dosyası hazırlayan bir profesörün başından geçenlerin anlatıldığı film, gişe başarısı hedefliyor.

DİZİ
RU
Önümüzdeki dönemde Disney Plus’ta yayına girmesi merakla beklenen projelerden biri olan “Ru’’ dizisinin çekimleri Urla ve Çeşme’de devam ediyor. Yapımcılığını Medyapım’ın üstlendiği dizinin yönetmen koltuğunda Bahadır Karataş oturuyor. Restoran işletmecisi bir kadın ile kendisinden yaşça küçük olan üstün zekalı bir genç arasındaki aşk hikayesi etrafında gelişen Ru dizisinde Meryem Uzerli’nin yanı sıra birçok ünlü oyuncu yer alıyor.

İZMİR’İ SEYRETTİĞİMİZ FİLMLER
BÜTÜN KAPILAR KAPALIYDI (1990)
Yönetmenliğini Memduh Ün’ün üstlendiği senaryosunu Süheyla Acar Kalyoncu’nun yazdığı ‘’Bütün Kapılar Kapalıydı’’ filminin önemli bir bölümü İzmir’de çekilmiştir. Türk Sineması’ndaki kadın filmleri türüne örnek gösterebileceğimiz ‘’Bütün Kapılar Kapalıydı’’ filmi, 12 Eylül döneminde politik nedenlerden dolayı altı yıl cezaevinde kalan ve işkence gören Nil’in tahliye olduktan sonra yaşadığı yabancılaşmayı ve hayata tutunma sürecini konu ediniyor.

İzmir’de ailesinin yanında yaşadıktan sonra İstanbul’a giderek bir arkadaşının yanında iş aramaya başlayan Nil’in, kızı Deniz’i eski eşinden almak için verdiği çaba ve kendisine eskiden beri aşık olan Ateş ile yakınlaşması etrafında ilerleyen filmde Aslı Altan, Uğur Polat, Nalan Örgüt, Ali Uyandıran gibi oyuncular yer almaktadır.İzmir’de Kordonboyu, Konak, Bornova Erzene Mahallesi, Çeşme gibi mekanlarda çekilen ‘’Bütün Kapılar Kapalıydı’’ filmi birçok festivalde çeşitli ödüller almıştır.

SİNEMA DÜNYASINDA BİR İZMİRLİ
AYHAN IŞIK
Esas ismi Ayhan Işıyan olan Ayhan Işık, 5 Mayıs 1929 tarihinde altı çocuklu Selanik göçmeni bir ailenin son çocuğu olarak İzmir’de dünyaya gelmiştir. Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunu olan Işık, bir süre Bab-ı Ali’de ressam olarak çalışır fakat 1952 senesinde Yıldız Dergisi’nin açtığı yarışmayı birincilikle kazanmasının ardından sinema alanına yönelmiştir.

Lütfi Ömer Akad ve Osman Seden gibi önemli yönetmenlerin birçok filminin başrollerine hayat veren aktörün Hollywood ve İtalyan sinemalarında da deneyimi olmuştur. Kariyeri boyunca toplamda 200 kadar filme katkı veren Ayhan Işık’ın, sinema sektörü emekçilerinin haklarını koruyucu kanun düzenlemeleri ve sendikalaşma konularında öncülük ettiği de bilinmektedir.Ünlü aktör, İstanbul’da evinin balkonunda güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması sebebiyle 16 Haziran 1979 tarihinde vefat etmiştir.

Ayhan Işık’ın doğduğu ve çocukluk yıllarını geçirdiği tarihi Rum evi İzmir’in Karataş semtinde bulunmakta olup, 2012 yılında restore edilerek Ayhan Işık Oyunculuk Okulu olarak şehre kazandırılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir