Gomeda Müzikleri Hollywood Gelenekleriyle Bestelendi

Türkiye’nin ilk fantastik – gerilim filmi Gomeda, vizyona girdi. Tan Tolga Demirci’nin yazıp yönettiği filmin müziklerini Amerika’da yaşayan Türk besteci Semih Tareen yaptı. Şimdiye kadar 18 Amerikan filminde imzası bulunan Tareen, Gomeda filminin müziklerini de Hollywood Sineması’nda kullanılan en profesyonel teknikler kullanarak besteledi.

Seattle’daki stüdyosunda bilgisayar ve cihazlara sahip olmadan önce bestelediği ilk filmlerin müziklerini hiç bilgisayar kullanmadan, sadece kağıt kalem kullanarak 40 kisilik senfoni orkestrası için yazıp zamanlama hesaplamalarını da kağıt kalem ile yapmış. Sinema tarihinin başından beri bu şekilde yapılan film müziklerinin yerini bilgisayarlar ve dijital teknoloji almışsa da Semih Tareen, gelenekle geleceğe giden bir film bestecisi olarak güncel teknolojiyi film müzik gelenekleriyle bağdaştırmayı prensip edinmiş. ‘Gomeda’ filmi de müzikleri bu prensiplerle yaratılmış ilk Türk filmi olma özelliği taşıyor.

Gomeda - Semih Tareen

SEMİH TAREEN KİMDİR?

Semih Tareen, (d. 16 Eylül 1976, İzmirTürk film müziği bestecisi ve virolog.

Seattle‘da bir biyoteknoloji şirketinde üst düzey yönetici olarak takımı ile beraber gen ve hücre terapisi geliştiriyor. Üniversite eğitimini ve doktorasını University of Washington ve Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde HIV ve benzer retrovirüs evrimi üzerine tamamladı.[3][4][5] Yirmi senenin üzerinde, virüsler üzerine araştırma yapıyor ve virüsleri kullanarak kanser gibi hastalıklara karşı yeni nesil terapiler geliştiriyor.[6][7][8] Bilim ile beraber film yapımcılığını ve müzik çalışmalarını da devam ettirmektedir.[9][10] Film müzikleri İstanbul’da Kalan Müzik tarafından piyasaya sürüldü (Karanlık Senfoniler: Film Müzikleri).

1995 senesinde Seattle’a taşınarak film müzikleri yapmaya baslayan Semih Tareen, 2001 senesinde Amerika’nin en iyi film muziği okullarından biri olan “Pacific Northwest Film Scoring Program”dan mezun oldu. Burada iki sene boyunca Hummie Mann adli iki Emmy Ödüllü Hollywood film bestecisinin öğrencisiydi. Türkiye’nin ilk fantastik-gerilim filmi olan “Gomeda”nın müzikleri sanal orkestra ve koro kullanarak Hollywood film müziklerindeki son teknolojiyle yapıldı. Yönetmen-besteci iletisimine çok önem veren Semih Tareen, “Gomeda”nın müziklerini de yönetmen Tan Tolga Demirci ile sürekli iletişimde olarak yaptı. Arada okyanuslar olmasına rağmen internet aracılığı ile İstanbul ve Seattle arasında çok düzenli bir çalışma sistemi oturtuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir