Türk Sinemasının 93. Yılı

 

aya1
TÜRK SİNEMASININ DOĞUM GÜNÜ
14 Kasım 1914 tarihi, sinemamız açısından bir milat olarak kabul edilmektedir.

Fuat Uzkınay tarafından 1877-1878 tarihlerinde ki Osmanlı – Rus savaşının ardından İstanbul – Yeşilköyde (Ayastefanos) inşa edilen Rus Abidesinin yıkımını belgeleyen 150 metrelik belgesel film tarihimizde çekilen ilk Türk filmi olarak literatürde ki yerini almıştır.

aya2Aradan geçen 93 sene içerisinde bu filme dair yazılı kaynakların ötesinde görsel bir ize rastlanmayışı, Fuat Uzkınay‘ın kişisel belgeleri içersinde bu filmin çekildiğine dair bir ipucu bulunamaması, Uzkınay’ın kendi ailesinden dahi kimsenin görmediğini belirttiği bu filmin üzerinde ki gizemi korumaktadır.

Türkler tarafından çekilen ilk film, Türk sinemasının miladı gibi çeşitli konularda birer referans haline gelmiş bu filmin varoluşuna dair araştırmaları bir yana bırakarak bu kutlamayı blogumuzda duyururken Türk Sineması‘nın yolculuğuna dair bir kaç not düşmek istiyorum;

1960‘lı yıllarda bir sinema ülkesi olmaya yarışırken, ekonomik darboğazlar, kanunlarla korunan bir sistemin kurulamaması, sinema sektöründe yer alan tüm bireylere sosyal güvence verilememesi, sinemanın sahipsiz kalmasına zorlanan tüm olumsuzluklar içerisinde çalışan bir avuç insana karşı saygılı olmayı ne kadar becerebiliyoruz?

Yıllarca figürasyon ve karakter oyunculuğunda filmografileri binlerle ölçülebilen, ailemizin birer parçası olarak düşünebileceğimiz kadar yakınımızda ki sinema emekçilerine ne kadar sahip çıkabildik?

Sinema Külliyatımız üzerine eser yazmayı görev edinen, hayatını bu göreve adayan, sosyal güvenceden mahrum bırakılmış yazarlarımızında olduğunun ne zaman farkına varacağız?

Bu yazı bir park köşesinde son nefesini veren Yadigar Ejder‘e, cenazesinde sadece 3 kişinin bulunduğu rivayet edilen Danyal Topatan‘a, hala içimizde yaşatmaya devam ettiğimiz sevgili Metin Demirhan‘a ve tüm Türk Sineması çalışanlarına ithaf edilmiştir.

Sinemamızın TEKEL bir medyaya ve TEKEL bir sinema anlayışına mahkum olmaması için …

Türk Sinemasının 93. yaş günü kutlu olsun
Meraklısına not: “Ayastefanos’ta ki Rus Abidesinin Yıkılışı” filmi üzerine detaylı bir çalışmayı incelemek için Burçak Evren’in İlk Türk Filmleri isimli kitabını alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir