PALA VS MEMATİ
Kurtlar vadisi dizisini konsept olarak sevmesemde dizi içinde dikkatle izlediğim bazı yan karakterleri var. Bu karakterler bana yer yer 70lerdeki Türk filmlerini hatırlattılar. Aslında bu karakterler diziyi incelememe sebep oldular. İşin siyasi boyutu bir kenara bırakıldığında ileride kendi hayranlarını yaratacak “kült” rollerin başında “Memeti” ve “Pala” geliyor. Maalesef Türkiye’de ana sorun bu kişileri gerçek hayat ile özdeşleştirenlerde. Dizide “Çakır” öldüğünde gazeteye ilan verenler, dizi karakterlerini siyasi birer kahraman haline getirenler vs vs. Beni bunlar ilgilendirmiyor, bu yüzden bu 2 karakteri etiketlendirildikleri siyasi durumdan ayrı olarak inceleyeceğim.
PALA
Pala karakterini Kurtlar vadisinde ilk gördüğümde Cem Yılmaz‘ın Kurtlar Vadisine transfer olduğunu düşündüm. Vizonteledeki Fikri tiplemesi ile Pala’nın benzerliği hemen ilgimi çekmişti. Zaten yanda resimde de görebiliyorsunuz bu kısmi benzerliği. Tabiki canlandırılan karakterler tamamen farklı. Pala karakteri Türk sinemamızda yer alan klasik kötü anlayışının bir devamı, her ne kadar devlet için çalışmış olsada gerçek bir kötü o çünkü sert ve acımasız, merhameti yok. Aslında özünde Polat ile Pala‘nın hiç bir farkı yok özellikle Doğu Beye götürüldüğünde yapılan sorgusu sırasında Polattan farklı bir çizgi çizmiyor ayrıca öldürülmesi emredilen kişiyi öldürüyor ki buda verilen görevi yerine getirdiğini gösteriyor, bu noktada dizi gerçekten kendi içinde yaşadığı en büyük çelişkiyi yaşadı ve işin içinden çıkamadılar çareyi Palayı tamamen kötü bir çizgiye oturtmakta buldular çünkü Pala’nın bu çizgisi ile Polat’ın görevi aslında aynı. Yüksel Arıcı oynadığı özel timci tetikçi rolü ve yenilmesi zor rakip pozisyonu ile Polat Alemdar karakterine karşı verdiği mücadelede dizinin hafızalarımıza kazınan bir karakteri olmayı başardı (benim için diziyi izleme sebeplerindne birisi idi). Belli bir siyasi çevrenin günah çıkarttığı bir karakteri oynarken bence Polat Alemdar karakterine en sert eleştiriyi dizi içerisinde “PALA” yapıyor. Görev adamı olarak paraya yönelmiş olsada üzerine beton dökülmeden önce yapılan sorguda geçen dialog üzerine diziyi orada bitirseler daha iyi olurdu diye düşündüm. Zira “”devlet benim diyen bir devlet görevlisi ile ve devletin kendisine görev verdiği bir eski özel timci.
Sadece Ölürler Görür
Gözlerini sadece Ölülerin gördüğü Pala’nın sık sık kullandığı “babayiğit” sözü karaktere cuk diye oturmuş. Ray Ban güneş gözlüğü (Polat kırınca matrixleşti biraz ama olsun), tavırları kendine has raconu ve duruşu ile gerçekten dizideki en farklı tipleme olmuştu (bir diğerleride Laz Ziya ve Çakırdır). Polat ve kabilesinden yana olmasada ilgi gören bir karakter oldu. Yanındaki Bedri ve Kral‘ında ortaya koydukları tutarsız ve saldırgan ama Palaya olan ihtiyaçları ile Pala’nın acımasız kişiliği ve tecrübesi diziye dinanizm getiren unsurlardandı. Bu 3lü bana yer yer Erol Taş‘ın kurduğu çeteleri hatırlattı.
Açıkçası dizide Pala ve Mematinin karşılaşacakları sahneyi ve yapacakları bir düelloyu bekledim. Ancak yine Polat Alemdar karakterini ön plana çıkartma endişesi (bence) bu olası müthiş kapışmayı engelledi.
Yine de Cem Yılmaz ve Pala daha keyifli bir karşılaştırma derim…
gözümü açar açmaz bilgisayarın düğmesini de hemen açmayı alişkanlik haline getirdiğim şu son günlerde ilk iş olarak sinematik ziyaret edilir bu adreste,oda ne! sabırsızlıkla bekledigim Utku’nun kurtlar vadisi analizi bana günaydın demez mi 🙂 sabah olmasına ragmen içimizi kavuran sıcağı bir nebzede olsa serinleten harika analizi hem gülerek hem düşünerek okuduktan sonra güne keyifle başladım… ellerine saglik utkucum,nurdan
Gürkan Uygun, yakın arkadaşım ve Şaşmaz kardeşlerle anlaşamayarak diziden ayrılan O. Sınav’ın ekibinden, yine Osman bey’in tavsiyesi ile (“sen daha gençsin, kariyerine zarar verme!”) dizide kalan son kişi… Şaşmazlar “memati” karakterini öldürmek gibi reyting düşürücü bir risk almak yerine, stepne “Abdülhey”i diziye entegre ederek ağırlığı ona kaydırmak ve bir şekilde Gürkanı pasifize etmek istediler fakat Gürkan’ın fenomen oyunculuğu yüzünden planları ters tepti. Gürkan olan bitenin farkında ve artık dizide hiçbir şekilde rol almak istemiyor. Kendisinin asıl amacı tiyatro yapmak. Şaşmazların ise Polat karakterini parlatmak, bu sebeple şimdiye kadar Gürkan hariç tüm güçlü karakterleri harcadılar.
Midnight (Öteki sinema)
Demek ki cok belli oluyor 🙂 gercekten bence cok daha onemli ve gelisen bir karakter olmali ancak bu Polat Alemdar’in azarlama sahneleri cok ilginc olmaya basladi dizide. Tabi artik tamamen politik oldu dizi diyebiliriz o yuzden oyunculukta beklemek gerekli mi bilemiyorum.
Yinede pala vs memati konusunda Gurkan Uygun’un ne dusundugunu bilmek isterim 😀
kurtlar vadisisin sıkı bir takipçi olarak gerçeten sizin de dikkat çektiğiniz bu konu enim de zamanında çok garibime gitmişti . pala nın yaptığı işler e baktığımızda devlet için adam vuran iş yapan bir adam olduğunu görüyoruz . o da aslan akbeyi öldürme emrini devletten aldı . fakat polatın sorgulamasında palanın aslında suçsuz olduğunu anlıyoruz . pala diyor ki ?dün bizi arkamızdan sıvazlayıp davulla zurnayla görve gönderen insanlar şimds nerede diyr. polat alemdar da pala ya ve ekibine satılmış damgasını vuruyor . bu bence dizinin çıkazıydı . sonuçta ikisi de ikisi de devlete hizmet ediyor . tabiki burada akıllara gelen bir soru var : acaba devlet içinde kaç grup var? belki senaristler devlet içinde ki bu çatışmayı göstermek istemişlerdir ! ama sonuçta pala bbir görev adamı