Haber: Hüseyin Zan’ı kaybettik

HseyinZan

Yeşilçam’ın emektarlarından Hüseyin Zan 4 Nisan 2011’de aramızdan ayrıldı. Uzun süredir sinemadan kopuk olan Zan, Fantastik Türk sinemasının Fantastik insanlarından birisi idi. 60larda sinemaya girmiş pek çok filmde oynamıştır.
Açıkcası bazı gazetelerde çıkan Yeşilçam‘ın kötü adamı ve en kötü adamı başlığı ile verilen ölüm haberinden rahatsız oldum. Hüzeyin Zan çoğunlukla kötü adam rollerinde oynuyordu ancak Türkçe bilmediğini düşündüğüm bazı gazetecilerin tırnak içine bile almadan “Yeşilçam’ın kötü adamı” diye başlık atmasını benden önce yazı işleri müdürleri düşünmelidir.

Sinema emekçilerine böyle başlıklar atmak cidden saygısızlıktır. Kötü adam olarak rol aldığını vurgulamak ise amaç, en azından tırnak içine alınarak başlık atılır. Bunu yapmayanın da Türkçesini sorgulamak çok saçma veya saldırgan bir tutum değildir umarım. Düşünülmeden yapılan bu davranışı kınıyoruz.

Hüseyin Zan ile ilk tanışmama vesile olan Gözel mecmuasıdır. 93’te okuduğum röportaj ile ilgilendiğim emektarlardan birisi olmuştu, bir de uzun süre Oski çıkartmasını aramıştım.
Yeşilçam araştırmalarının emekçisi Serhat Köksal’da Gözel TV‘de Hüseyin Zan anısına bu eski yazıyı paylaşmıştı şimdide ölüm haberi ile birlikte vermiş:

http://gozel.tumblr.com/post/5243019710/http-gozel-tumblr-com-post-5243019710-huseyin

tumblr_lks021O7iB1qdfoifo1_r2_1280

Uzun zamandır toparladığım ama bir türlü bitiremediğim Yeşilçam’ın Gerçek Kahramanları yazı dizisinde Zan üzerine birşeyler karalamıştım. Hayatın içerisindeki yoğunluk ile ertelenen bazı projelerimiz böyle haberler ile birlikte burukluğa dönüşüyor. Yaşarken yer veremediğimiz Hüseyin Zan‘ın anısını Sinematik‘te yaşatmaya çalışacağız.
Hüseyin Zan üzerine linkler:
http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCseyin_Zan
http://gozel.tumblr.com/mecma
http://www.sinematurk.com/kisi/1550/H%FCseyin-Zan
http://www.yenisafak.com.tr/Sinema/?i=318146
Ölüm Haberi:
http://sanat.milliyet.com.tr/sinema-emekcisi-huseyin-zan-topraga-verildi/sinema/haberdetay/06.05.2011/1386829/default.htm

Utku Uluer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir