Türk fantastik sineması’na vefâ borcu ödeyecek çılgın bir festival: FANTASTURKA

Fantasturca005
BaşkentAnkara, 23-25 Eylül 2011 tarihleri arasında, Türkiye’deki film festivalleri takviminde şimdiye kadar bir benzeridaha yer almamış, son derece sıra dışı bir sinemasal etkinliğe sahne olacak.
Türksinema tarihinin, geçmişte her biri çok büyük maddî ve manevî zorluklareşliğinde çekilen bilim-kurgu, korku,gerilim, polisiye, western, kahramanlık fantazisi v.b. türlerdeki yapıtlarıarasından oluşturulmuş zengin bir seçkiyle perdelerini açmaya hazırlanan FANTASTURKA / 1’inci Türk İşi Fantastik Filmler Festivali, izleyicilerle buluşturacağı 30 dolayında uzun ve kısa metrajlı filmin yanı sıra, anılan türünülkemizdeki en önemli ustalarını da sevenleriyle tadına doyulmaz söyleşilereşliğinde bir araya getirip, zaman içinde her biri “yaşayan birer efsane”ye dönüşen bu sanatçıları “Hayat Boyu Başarı Ödülleri”yleonurlandıracak.

 
‘Türkfantastik sineması’na vefâ borcu ödeyecek
çılgınbir festival: FANTASTURKA
KÜSKÜN USTALARDAN KATILIMİÇİN OLUMLU YANITLAR
Türkkısa filmciliğine 2006 yılından buyana “Ankara İkinci El Kısa Metrajlı FilmFestivali”ni sunan ekibin organizasyonu ve sinema yazarı Ali Murat Güven’in danışmanlığındadüzenlenen “Fantasturka”, hem uzun,hem de kısa metrajlı yapıtlardan oluşan ilginç bir film seçkisinin dışında, ya erkendenemekli olup kabuğuna çekilmiş, ya da küskün ve kırgın olduğundan dolayı uzunyıllardır basının önüne çıkmayan bir dizi büyük sanatçıyı da yeniden sinemaseverlerlebuluşturacak. 

Festivaldefilmleri gösterilecek olup kendisi de “Fantasturka”organizasyon komitesinin davetini kabul eden bu kıdemli sanatçılardan ilki,Yeşilçam’a yaklaşık 40 yıl boyuncabüyük emekleri geçmiş bulunan yapımcı, yönetmen ve senarist Çetin İnanç oldu. Sektörde “jet yönetmen” lâkabıyla tanınan İnanç, 2000’lerin başlarında sinema-TVsektöründen kopmuş ve münzevî bir hayatı tercih etmişti. Meslektaşları arasında“Çiko” lâkabıyla da tanınan 72 yaşındaki bu değerli usta, “Fantasturka”nın ricalarını kıramayarak 23-25 Eylül tarihleri arasında Ankara’ya gelmeye söz verdi. Festivaldeİnanç’ın bazı önemli filmlerigösterilirken, kendisi de izleyicilerin katılımıyla geniş çaplı bir fantastiksinema söyleşisi gerçekleştirecek. Yaklaşık 10 yıldır ilk kez medyanın huzurunaçıkacak olan bu sıra dışı yönetmenin özellikle 1982 yapımı “Dünyayı KurtaranAdam”ı günümüzde “trash cinema” kategorisindedünya çapında bir klasik olarak kabul ediliyor. Süre ve bütçe açısından çokzorlandığında uzun metrajlı bir sinema filmini bir haftada çekip bitirebildiğiiçin “jet” lâkabına lâyık görülen İnanç’ın filmografisinde 150 dolayında sinema ve televizyondizisi bulunmakta… Sanatçının aynı kategorideki diğer bazı önemli filmleri ise “Çelik Bilek” (1967), “Killing Canilere Karşı” (1967), “Kızıl Maske” (1968), “Demir Pençe: Casuslar Savaşı” (1969), “Demir Pençe: Korsan Adam” (1969), “Çeko” (1970), “Kinova” (1971), “Ölüm Savaşçısı”(1984), “Korkusuz” (1986)

 “Fantasturka”dan gelen daveti kabuleden bir diğer büyük fantastik sinema emektarı ise, özelikle 1960’lar ve 70’lerboyunca bu kategorideki düzinelerce filmde başrolü üstlenen aktör Levent Çakır oldu. Doğum yeri olan Edirne’de uzun yıllardır gözlerden uzakbir hayat süren ve pek nadiren İstanbul’agelerek televizyon dizilerinde yaşına uygun karakter rolleri üstlenen busanatçı da Türk fantastik sinemasının tarihinde milat oluşturan kimi kült yapıtlardakibaşarılı performanslarıyla hatırlanıyor. Aslen çekirdekten yetişme bir ipcambazı olan Çakır, atletik fiziği vetehlikeli gösterilerdeki çılgınca cesareti nedeniyle 1960’ların ortalarında Yeşilçam’ınünlü bir yapımcısı tarafından keşfedilmiş, sonrasında ise önce dublörlüğe,ardından da serüven filmleri oyunculuğuna terfî etmişti. Dünya sinematarihinde, İtalyan kökenli popüler çizgi roman kahramanı “Zagor”u beyazperdede ete kemiğe büründürerek canlandırmış ilk ve tekaktör olan Çakır, 30 yıldır filmarşivlerinde kayıp olan Türkiye yapımı iki Zagorfilminin uzun arayışlardan sonra geçen yıl yeniden gün ışığına çıkartılması üzerinebir kez daha medyanın gündemine gelmiş ve Zagorkarakterinin yaratıcısı, efsanevî İtalyan çizer Gallieno Ferri sırf kendisiyle tanışmak ve bu kayıp filmleriizlemek üzere 2010 yılı sonbaharındaülkemizi ziyaret etmişti. Halen 61yaşında olan Çakır’ınfilmografisinde, Nişan Hançer’inardı ardına yönettiği 1970 tarihliiki “Zagor” filminin (Zagor: Kara Belave Zagor: Kara Korsan’ın Hazineleri) yanı sıra “Tarkan: Gümüş Eyer” (1970), “SüperAdam” (1971), “Maskeli Üçler”(1971), “Kızıl Maske’nin İntikamı” (1971),“Çılgın Kız ve Üç Süper Adam”(1973), “Bedmen / Yarasa Adam”(1973), “Ramo / Türk Rambo’su”(1986) gibi birbirinden nadide örnekler yer alıyor. Levent Çakır, festivalde hem filmleriyle temsil edilecek, hem deözel bir söyleşiye katılarak meslek hayatının birbirinden ilginç hatıralarını sinemaseverlerlepaylaşacak. 

FantastikTürk sinemasının “Fantasturka”yakonuk olacak “ağır” isimlerden birdiğeri de yine bu kategorideki filmlerin gözde yapımcı-yönetmen veaktörlerinden Kunt Tulgar… Sinemayahenüz 4 yaşındayken, Orhan Atadeniz’in yönettiği “Tarzan İstanbul’da” filminde çocuk yıldızolarak giriş yapan Tulgar, otarihten sonra (sektörde yapımcı olan babasının da katkılarıyla) tam anlamıylaçekirdekten yetişerek birbirinden farklı pek çok alanda usta bir sinema emekçisinedönüşecekti. 60 yılı aşkın bir süredir Türk sineması içinde kâh aktör, kâhyönetmen, kâh yapımcı, kâh senarist, zaman da fantastik filmlerin ses kayıtteknisyeni ve özel efekt uzmanı olarak hizmet veren Tulgar’ın beyazperdede en çok hatırlanan karakteri ise 1973 tarihli bir Yılmaz Atadeniz fantazisi olan “YılmayanŞeytan”daki acar polis dedektifi Tekin’dir.Yönetmenlik kariyerindeki zirvesine ise 1979yılında “Süpermen Dönüyor” ileulaşan Tulgar, Yeşilçam’ın sonyıllarda gitgide değişen yapım koşulları ve farklılaşan izleyici beğenilerine rağmen,günümüzde hâlâ sinemadan bütünüyle kopmadığı bir hayat sürüyor. 63 yaşındaki Tulgar da hem birbirindençılgın filmleri, hem de tadına doyulmaz sohbetiyle Fantasturka’ya renk katacak.

Öteyandan, Türkiye’de fantastik sinemanın diğer büyük ustaları arasında yer alanyapımcı-yönetmen Yılmaz Atadeniz, aktör-bestekâr Lami Ateş ve aktör Aytekin Akkaya ile de katılımlarınoktasındaki görüşmeler halen sürüyor. Bu sanatçıların çalışma programlarıelverdiği takdirde, anılan tarihler arasında onların da festivalde yer almalarısağlanacak.
FELÇ GEÇİREN YUNANLIDOSTA GIYABINDA ÖDÜL

“Fantasturka”nın gecikmeli bir vefâborcunu ödemek üzere Ankara’ya davetettiği konuklar arasında bir de sınır ötesi isim bulunmaktaydı. Yunanlı olmasına karşın, Türk filmlerinebenzersiz bir aşkla bağlı olan ve onları yeryüzündeki diğer sinemaseverlebuluşturabilmek için 2000’li yılların başlarından bu yana takdire değer birçaba gösteren fantastik sinema gönüllüsü Vassilis Barounis

Atinalıbir lise (İngilizce) öğretmeni olan Barounis,ekonomik anlamda çok da varlıklı bir kişi olmamasına rağmen, 2003 yılında kurduğu “Onar Films” adlı DVD yapım-dağıtım şirketi üzerinden tozlu arşivlerde kaybolupgitmiş Türk fantastik sineması örneklerini tek tek sabırla (sahiplerine telifhaklarını da ödeyerek) buluyor ve bunları özenli bir dijital onarımdangeçirdikten sonra farklı dillerde altyazılarla dünya pazarına sürüyordu. 2004-2010 yılları arasında 20 dolayındaki kayıp Türk filmini akılalmaz yöntemlerle gün ışığına çıkartıp dijital onarımdan geçmiş ses vegörüntüleri eşliğinde yeniden DVDolarak yayımlayan Barounis,çalışmalarını hız kesmeden sürdürürken, 2010yılı sonlarında hiç beklenmedik bir şekilde rahatsızlandı. Geçen yılın sonbaharındabeyninde bir tümör tespit edilmesi nedeniyle ameliyat olan Yunanlı prodüktör, aradangeçen dönemde tam da iyileşme belirtileri gösterirken, Ağustos ayının başlarındabu kez de felç geçirerek vücudunun sağ yarısının hareket yeteneğini kaybetti.Türk sinemasına pek çok Türk yapımcısından daha büyük hizmetleri geçen bu eşsizfantastik sinema tutkunu, “Fantasturka”nınonur konuğu olmasına rağmen üzücü sağlık koşulları nedeniyle Ankara’daki buluşmaya bizzatkatılamayacak. Fakat, salonda kurulacak olan bir “video konferans” sistemiyle Barounis’inde kapanış töreninde görüntüsü ve sesiyle yer alması planlanıyor. Bu törendeayrıca kendisine sinemamıza üstün hizmetlerinden dolayı bir de “Onur Ödülü” sunulacak. Ödül töreninardından ise Atina’da tedavi gören Barounis’eödül heykelciği ve plaketi kargo yoluyla gönderilecek.
Öteyandan, “Fantasturka”ya bizzat katılacakolan bütün emektar sanatçılara, şimdiye kadar Türk sinemasına verdikleri unutulmazemekler için kapanış töreninde birer “HayatBoyu Başarı Ödülü” sunulması da festival programının içerdiği anlamlı vefâgösterileri arasında yer alıyor. 
METİN DEMİRHAN’IN ANISINADÜZENLENECEK  

“Fantasturka”, fantastik sinema kategorisinedahil edilebilecek türden düşük bütçeli yerli filmlerin ülkemizde “aşağılama” yerine “saygı” ile karşılanması ve bu zor türün yerli örneklerinin “peşin bir alaycılık”la değil,üretildikleri dönemin sosyal, ekonomik, yönetsel ve kültürel koşullarına göre dahabir sağduyuyla ele alınması için sağlığında çok büyük mücadeleler veren merhumsinema yazarı, sinema tarihi araştırmacısı, karikatürist ve kısa filmci Metin Demirhan’ın hatırasına ithafedildi.

2007 yılında, henüz 42 yaşındayken geçirdiği bir beyinkanaması sonucunda aramızdan ayrılan Demirhanile çocukluk arkadaşı olan festival danışmanı Ali Murat Güven, “Türkiye’defantastik sinemanın adının geçtiği istisnasız her ortamda, sevgili Metin’in ismininde mutlaka sevgiyle, saygıyla yâdedilmesini arzuluyoruz. Bu yüzden, kendisininsağlığındaki en büyük hayâllerinden biri olan böyle bir toplu gösteriyi de yineona ithaf ettik. Fantasturka yaşadıkça, sevgili dostumuzun ismi de bufestivalin etkinlik ortamlarında her yıl bir bayrak gibi dalgalanacaktır” şeklindekonuştu. 
“Fantastik Türk sineması”konusundakiparadigmayı, sinema kamuoyunun bu türe yönelik beylik yaklaşımlarını uzunyıllar boyunca neredeyse tek başına verdiği bir mücadeleyle kökten değiştirmeyibaşaran Demirhan’ın, yaklaşık 25 yıl süren aktif gazetecilik,yazarlık, karikatüristlik ve sinemacılık serüvenine rağmen ömrünün bir tek gününde bile resmî bir iş güvencesi bulunmadan çalışıpdidindiğini hatırlatan Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sevgili meslektaşımızın çilelihayat hikâyesi, fantastik sinemaya emek vermiş olan aktörler, aktristler,senaristler ve yönetmenlerin hikâyesiyle bu anlamda birebir örtüştüğü içindirki rahmetli Metin fantastik sinemayı çok sevdi, fantastik sinemacılar daMetin’i…  Türk sinema kitaplarıliteratürüne Giovanni Scognamillo ustayla birlikte fantastik sinema alanındagelmiş geçmiş en önemli kaynak eseri armağan etmiş olmasına, İngilizgazeteci-yazar Pete Tombs’a sonradan dünya çapında bir best-seller olacak‘Mondo Macabro’  adlı fantastik sinemakaynak kitabını yazmasında en geniş çaplı danışmanlığı sunmasına rağmen, 2Kasım 2007’de hastanede son nefesini verdiğinde, yoksullara dağıtılan bir YeşilKart’ı bile olmadığı için, cenazesinin defin için dışarı çıkartılması -birikentedavi masrafları nedeniyle- ciddi bir bürokratik soruna dönüşmüştü. Tıpkı,hayatı boyunca saygınlıklarını yeniden elde etmeleri için özveriyle mücadeleettiği onca Yeşilçam emekçisinin vefâtında olduğu gibi… Bu yüzden, Metin’i deçabalarını da asla unutmamız söz konusu değil…”
Öteyandan, sinema kamuoyunun 2006 yılındanbu yana başarıyla ve her yıl daha da gelişerek devam eden Ankara İkinci El Kısa Metrajlı Film Festivali’nin fikir babası vegenel yönetmeni olarak tanıdığı KeremAkkoyunlu da düzenledikleri FantasturkaFestivali’nin, Türk sinemasında öteden beri eksik kalan bir erdemkonumundaki “vefâ”ya yönelik ısrarcıtutumu dikkate alındığında, yalnızca sıra dışı içeriğiyle değil, sektörünkıdemli emekçilerine yönelik genel duruşuyla da son derece ayrıcalıklı birsanat olayına dönüşeceğini vurguladı. 

“1990’larda doğan gençkuşaklar ne bu sanatçıları, ne onların filmlerini, ne de sözü edilen alanabüyük emekleri geçmiş olan araştırmacı-yazar Metin Demirhan gibi ulusal değerlerimiziyeterince tanımıyor. Amacımız, ilginç ve eğlendirici bir film festivalidüzenlemenin yanı sıra, aynı zamanda günümüzün görece daha endüstrileşmiş ve teknolojikaçıdan daha başarılı bir düzey yakalamış durumdaki sinemasını bugünlere taşıyanbütün o ünlü-ünsüz kahramanların genç sinemaseverler tarafından çok dahaderinlemesine tanınmasına vesile olmak” diyen Akkoyunlu, ekip olarak son 5yıldır “İkinci El”de kazandıkları önemlitecrübeleri bu kez “Fantasturka”yayansıttıklarını ve organizasyon kalitesi açısından yüz ağartıcı bir sonuç eldeedebilmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

“Fantasturka” organizasyon komitesindeGüven ve Akkoyunlu dışında, daha önce de “İkinci El Kısa Metrajlı Film Festivali” bünyesinde görev alanekipten Duygu Gür, Esma Kor, Alper Dağlı, Anıl Kaya, Erinç Ulusoy, İlker Kocatepe gibi genç sinema gönüllüleri yer alıyor.
Basınsponsorluğunu ülkemizin önde gelen sinema kültürü siteleri arasında yer alan “Sadibey”, “Öteki Sinema”, “Sinematik”, “Ekşi Sinema” ve “Ters Ninja”nın üstlendiği “Fantasturka’ya”,Çizgi Roman Derneği, 1001 Roman ÇizgiRomancılık Basım-Dağıtım, Ankara Kısa Filmciler Derneği, Hermes Ofset, KelleKoltukta Kreatif Ajans, Su’Dem Restaurant, EskiYeni Bar, Ankara AnkaMALLAlışveriş Merkezi gibi STÖ ve şirketler de ulaşım, konaklama, toplantı -gösterimekânları, tanıtım materyallerinin tasarımı ve baskısı, catering, arşivbelgeleri ve filmlerin tedariki gibi stratejik alanlarda çok değerli desteklerveriyor.
23 Ekim Cuma günü Ankara-Kızılırmak Sineması’nın 4 numaralı salonundaki filmgösterileriyle başlayacak olan festival, 25Eylül Pazar akşamı aynı sinema kompleksinin büyük salonundaki ödültöreniyle sona erecek. Sanatçılarla söyleşiler ve medya mensuplarıyla buluşmalarise Kızılırmak Sineması’na yürümemesafesindeki bir başka mekânda gerçekleştirilecek.
Türksinema tarihinde istisnai bir yere sahip bulunan, tamamı “fantastik sinema” genel başlığı kapsamındaki 20 dolayında siyah-beyazve renkli yapıtın, yanı sıra da yineaynı türden 10 kadar kısa metrajlı örneğin gösterileceğifestivalde, konulu filmlerin gösterimlerin aralarında da (bazıları artıkhayatta olmayan sanatçılarla yapılmış) video söyleşiler yayımlanacak. Bunundışında, söyleşi programında Ankara’yakonuk olacak sanatçılarla da canlı sohbetler yer alıyor. Festivalin bir diğersürprizi ise filmlerin gösterileceği KızılırmakSineması’nın fuayesinde 3 gün boyunca açık kalacak olan “Fantastik Türk Filmleri Afiş-Lobi Kartı Sergisi”
Festivalin23, 24 ve 25 Eylül günlerindeki filmgösterimleri ve söyleşi programının saat saat kesin akış planı ise önümüzdekigünlerde sinemaseverlere yine medya yoluyla duyurulacak.
Fantasturka  hakkında ayrıntılı bilgi almak ve çeşitlikonularda danışmak için aşağıdaki e-posta adreslerine başvurabilir; ayrıca festivalinFacebook ortamındaki (sürekligüncellenen) resmî sayfasını (FANTASTURKA) takip edebilirsiniz.
İstanbul:Festival Danışmanı Ali Murat Güven / [email protected]
Ankara:Organizasyon Ekibi /  [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir