Türkiyenin ilk Korku Plağı – Bir Ölü Sesleniyor

Son dönemde bu konu hakkında ilgi olduğunu gördüğümüz için 2009 tarihli paylaşımımızı güncelleyerek yeniden yayınlıyoruz
ilk-korku-plagi-bir-olu-sesleniyor-oluler-konusamaz-ki-1970 korku plağı
“Kafama çiviler saplanıyor ama benim canım acımaz ki, ben ölmem ki…”

Bundan bir süre önce ONAR FILMS bünyesinde Türkiye’de gizli köşelerde kalan korku denemeleri olan Ölüler Konuşmaz ki ve Aşka Susayanlar filmleri üzerine detaylı bir araştırma yazısını sizlerle paylaşmıştık.

Aşka Susayanları 1970’li yılların önemli kilometre taşlarından birisi olan “Giallo” tarzı içerisinde incelemeye alırken Ölüler Konuşmaz ki’yi kendi gizemi içerisinde bırakmıştık. Kimi sinemaseverler için bir zombi, kimileri için bir hortlak hatta bir çeşit gulyabani gibi ele alınabilecek bu ilginç yapımın kendisi kadar gizemli bir özelliğini geçtiğimiz haftalarda sevgili dostum Ercan Demirel‘in yardımlarıyla gün ışığına çıkardık.

Ölüler Konuşmaz ki, Bir Ölü Sesleniyor olarak Türkiye’de Korku Sineması üzerine yazılıp çizilebilecek türlü makaleler içerisinde bir gizem unsurunu içerisinde barındırmakla beraber “Türkiyenin İlk Korku Plağı” olarak lanse edilen bir 45lik plağa da ismini vermiştir.

Filmin geneli boyunca dönemin gerilim/korku sineması klasiği Rosemary’s Baby‘nin orjinal müzikleri ve Kubrick klasiği 2001: A Space Odyssey‘den aşina olduğumuz Böyle Buyurdu Zerdüşt temaları kullanılmakla beraber,Türkiye’de film müziği endüstrisinin oluşmadığı bir devirde böyle bir plağın basılmış olması, plak teknolojisinin kendi zamanının ötesinde ne kadar sıradışı bir buluş olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Film boyunca fiziği ve ses tonuyla beraber kamera açılarının da yardımıyla “ürkünç” görüntüsüyle ortaya çıkan Süreyya Arın‘nın sarfettiği sözler ve arka planda da çeşitli “doğaüstü” sesler plağın içerisinde ki yerini alır. Herhangi bir müzik teması olmamakla beraber plağın her iki yüzü de bu anlayış içerisinde kayda alınmıştır. Plaktaki müzik daha doğrusu sesler, Necmettin Öcal derlemiş ancak müzik olarak Edgar Varese‘nin kaydettiği Poem Electronique kullanılmış.

Bir soundtrackten ziyade filmden monologlar olarak değerlendirilebilecek bu ilginç kaydı aşağıda dinleyebilirsiniz;

Yapım: Disko Müzik Ve Elektronik Endüstrisi – DSS.503


ÖLÜLER KONUŞMAZ Kİ Fragmanı:


Gövde Yazıyı Yazan: Gökay Gelgeç .. Yeni bilgi güncellemesi Utku Uluer. Ayrıca Münir Tireli’ye teşekkür ederiz

3 thoughts on “Türkiyenin ilk Korku Plağı – Bir Ölü Sesleniyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir