Natuk Baytan & Cüneyt Arkın – Hınç (1976)

Sinematik için yazan: Masis Üşenmez

1976 yapımı Hınç, usta yönetmen Natuk Baytan’ın yönetip başrollerde Cüneyt Arkın, Yavuz Selekman, Suna Selen, Şükriye Atav ve yeşilçamın dayak yiyen dublorlerinin geçit yaptığı bir polisiye.

Kemal(C.Arkın) ananelerine bağlı halkçı bir polistir. Özellikle uyuşturucu kaçakçılarından, kadın pazarlamacılarından nefret eder. Ona göre kadın pazarlamak adam öldürmekten bile daha pis bir suçtur.
Kemal’in kız kardeşi ise modernleşen dünyaya ayak uydurmaya çalışan, kanı kaynayan bir güzeldir. Kemal ona annesinin dizinin dibinde oturmasını söylese de kız onu dinlemez ve bir gün sevgilisi sandığı adamın tuzağına düşer. Kemal yine bir uyuşturucu satıcısı, pezevenk peşinde koşarken “sen kendini namuslu sanıyorsun ama kardeşin şu an o orgy senin bu orgy benim tadında kucaktan kucağa dolaşıyor” şeklinde bir mesaj alır. Zaten şiddetini kontrol edemeyen Kemal kardeşinin olduğu adrese dalarak önüne geleni döver. Kardeşini bir mafya elemanı ile sevişirken görmesi ise kontağı attıran son görsel olur ve kendinden geçer. Kendine geldiğinde kardeşini camdan atarak öldürmüş, mafyanın yüzü tanınmayacak hale getirmiş, kendisi de hapse düşmüştür.

Hapiste yakaladığı mafya babalarının eline düşen Kemal öfkesini bir süre kontrol etse de yine patlar ve koğuşu yerle bir ederek hücreye atılır. İçeride yattığı dönemde anne babasının yüzüne bakamayan Kemal dışarı çıkınca da ailesinden uzak durur ve eski bir dostunun yardımı ile bir iş yerine girer.

Ancak bu iş yeri aslında koğuş arkadaşı mafya babasının elindedir ve kendisine bir oyun oynanmak için plan yapılmıştır. Burada tanıştığı temiz süt emmiş bir arkadaşı ve ailesi de bu intikama karışınca Kemal için adalet dağıtma dönemi de başlayacaktır.

Natuk Baytan’ın Cüneyt Arkın’ın tarihi filmlerini ve Kemal Sunal’ın en iyi dönemindeki tüm absürt komedileri çeken ve yapımcılığını yapan kişi olarak tanısak da Hınç yönetmenin filmografisinde çok farklı bir yerde duruyor. Türk sineması içinde de örneği görülemeyecek yenilikçi bir intikam filmi

Hınç’ı Hınç yapan en önemli etken tabii ki Baytan’ın ilginç kamera hareketleri ve Cüneyt Arkın’ın karanlık yanını ortaya koymadaki başarısı. Cüneyt Arkın’ın bıyık bıraktığı ender filmlerden biri olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. Arkın’ın sinematografisindeki dörtyüzü aşkın filminden Dünyayı Kurtaran Adamı bir kenara koyacak olursak en farklı işi diyebilirim.

Film bir yandan sosyal mesaj kaygılı dialogları ile tam sıkmaya başlarken ardından patlattığı uzun aksiyon sahneleri ile göz dolduruyor. Özellikle üç büyük aksiyon sahnesi var. Birincisi motosiklet çetesinin Kemal’e saldırdığı bölüm ki diğerlerine göre daha kısa ama yine de güzel. Burdaki kameranın motosiklet üstüne montajlanması ikinci büyük aksiyon sahnesi olan mafyanın Kemal’i oyuna getirip peşine polis arabası taktığı kaçma kovalamaca sahnesinde de aynen uygulanıyor. Türk filmlerinde görmediğim Amerikan polisiyelerinde sıkça kullanılan uzun bir araç takip sahnesi ile Natuk Baytar sınırlarını denemeye devam etmiş.

Ancak asıl bomba etkisi ise son otuz dakikada veriliyor. Artık Kemal’in iplerini tamamen salarak önce kardeşini öldürmesine vesile olan mafya elemanına daha sonra iş yerinde arkadaşının ölümüne neden olanlara ve en son da asıl büyük mafya babasına karşı verdiği mücadeleyi izliyoruz. Asıl Hınç da bu son otuz dakikada alınıyor.

Özellikle bu otuz dakikayı filmden ayrı değerlendirmek lazım. Ölüm kurgularını en beğendiğim filmlerden olan Omen’deki ölüm sahnelerinden bile daha kanlı, daha düşünülmüş ilginç öldürme senaryoları ardı ardına gelirken, Kemal’in her olay yerine gitmeden suçluları arayıp “Ben Kemal… geliyorum” diyerek psikolojik savaşı baştan kazanması, Her ölümden sonra bıyıklarını bürmesi, Kendisine ayak öptürenlere tek tek öldürmeden önce ayağını öptürmesi hatta Hıncını alamayarak “ayaklarımı öp, yala!” diyerek düşmanını küçük düşürmesi gibi pek sinemamızda rastlanmayan tekrarlara giderek karakter yaratma süreci oldukça iyi işlemiş.

Sonuç olarak Hınç günümüz polisiyeleriyle bile aşık atabilecek çok farklı, düşündürücü, hakkettiği yere gelmemiş bir intikam şöleni. Dünya sineması için bile örneğine az rastlanacak iyi bir aksiyon denemesi.

Sinematik Notlar:
2/5 BZ Hınç afişini oldukça çok kullanmaktadır.

Yazıda kullanılan ana banner’ı Fatih Şahin hazırladı
Dip Not: Bir ötekisinema & sinematik ortak yazısıdır. Bu filmi hatırlamamızı sağlayan Gökay Gelgeç’e teşekkürlerimizle.

Fragman

Hınç – Fragman | alkislarlayasiyorum.com

5 thoughts on “Natuk Baytan & Cüneyt Arkın – Hınç (1976)

  1. Çok güzel bir yazı olmuş. Cüneyt arkını diğer jönlerden farklı bir biçimde ele almak gerek diye düşünüyorum. Ki bu da epey fantastik bombastik bir film. Seviyoruz Malkoçoğlu'nu 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir