Yeşilçamın Dini Filmleri

Dini filmler bilal-i habeşi

YEŞİLÇAM’IN DİNÎ MOTİFLİ FİLMLERİ
Türk sinemasındaki Femme Fatale kadınlar galerisi paylaşımı üzerine turşu gibi bir yazı bu !

Küçükken video filmleri ile haşır neşirdim. Anavatanla en renkli bağımız video filmleriydi. Annem akşamları beni yuvadan almaya geldiğinde ilk yaptığım şey çantasına bakmak olurdu; bugün yeni film var mı diye. Nasıl ki biz şimdi sanal ortamda film arıyoruz, indiriyoruz, paylaşıyoruz; bundan otuz sene önce de annemgil (hep bu gil ekini kullanmak istemişimdir !) iş yerinde arkadaşları ile film takası yaparlarmış. Sayelerinde çok hint filmi izlediğimi bilirim. O takasların birinde bir gün evimize Hazreti Yusuf filmi geldi. İzlediğim ilk dinî filmdi, çok da sevmiştim. Sonra arkası da geldi. Oğlum Osman, Kızım Ayşe, Rabia İlk Kadın Evliya

Yeşilçam’ın nasıl ki seks furyası dönemi oldu ise bir dönem de dini filmler furyası oldu. Hatta ikisi aslında aynı dönemlere denk geldi. Seks furyası döneminde çekilen filmler kadar sayıca çok olmasalar da işin özü şu; hani o meşhur pamuk tüccarları film yapımcıları var ya… İşte benzer tüccarlar da cebimiz dolsun da nasıl dolarsa dolsun hesabıyla dinî film de çekelim demişler. Böylece çekildiği dönemlerde iyi bir gişe başarısı elde eden filmler ortaya çıkmış.
Seks filmi yöneten bir yönetmen dinî bir filmi de çekmiş. Genele vurunca durum böyle gözüküyor ama arada çok nitelikli çalışmalar da çıkmış onları kurunun yanına katmıyorum. kurunun yanında yaş da yanar. Filmlerin büyük gişe başarısı elde ettiği Anadolu şehirlerindeki masum izleyiciler de gözlerinde bir damla yaş, yüreklerinde bir ferahlıkla salonu terk etmişler.

 

Laf uzadı lâkin kısaca şunu demek istiyorum : Din iman mühim değil, yelpazemiz geniş , derdimiz cebimiz dolsun !”
Daha önce de tek tük örneklerini görebildiğimiz dinî filmler özellikle 1973 yılında zirve yapmışlar. Bazıları şu şekilde;

Hazreti Yusuf’un Hayatı : 1965 yapımı bir Muharrem Gürses filmi. Şimdilerde Büyük Buluşma adlı TV dizinde Amil‘i canlandıran Yusuf Sezgin, Hz. Yusuf rolünde.

Yusuf İle Züleyha: Cüneyt Arkın‘ın başrolde olduğu 1970 yapımı film, Türkiye’de gösterime girmemiş. Filmin lobi kartını çok severim.

Hazreti Yusuf : Hazreti Yusuf’un küçüklüğünü Ömercik‘in , büyüklüğünü Yaşar Yağmur‘un oynadığı 1973 yapımı renkli film.

Hazreti Ömer : Orçun Sonat‘ın Hz.Ömer ‘i canlandırdığı 1973 yapımı Asaf Tengiz filmi.
Hazreti Ömer’in Adaleti : 1961 ve 1973 yapımı iki çevrimi mevcut. Gönüller Sultanı Mevlana (Atıf Yılmaz), Ali’ye Gönül Verdik.

Filmleri tararken aklımda en çok kalan filmlerin Elif Film yapım şirketinden çıktığını gördüm; Oğlum Osman, Kızım Ayşe, Birleşen Yollar, Kâbe Yollarında…

Aynı yıl çevrilen birinde Fatma Girik (Hz.Rabia) diğerinde Hülya Koçyiğit‘in (Rabia İlk Kadın Evliya) baş rolde olduğu filmlerin yanında adınıgörmemle kısa süreli şok yaşadığım Kız Evliya (başrolde Nilüfer Koçyiğit). Çetin İnanç dahi aynı yıl filmi ile şansını denemiş.
Bu filmlerden bahsederken eminim ki herkesin kulağında rahmetli Agâh Hün‘ün sesi çınlıyordur. İster sesi ister görüntüsü ile Hün, dini filmlerin en akılda kalıcı motiflerinden biri kuşkusuz.

Fantastik sinema , aşk filmleri, macera filmleri dendiğinde adlarını hemen çıkardığımız yönetmenler gibi bu türün yönetmenlerini de tanıyoruz. Yücel Çakmaklı ve Mesut Uçakan en bilinenleri. Bunun dışında Tunç Başaran, Osman F.Seden‘in de yönetmenliğini yaptığı dinî içerikli filmler olmuş.

Yetmişlerin ortasında şöyle bir esip gürleyen dini filmler, sonrasında uzun bir suskunluk dönemine girmiş ve doksanların başında artık özel televizyonların da hayatımıza girmesi ile eski popülerliklerini yavaş yavaş tekrar kazanmaya başlamışlardır. Cinsellik kadar dinî duyguların da istismar edildiğine olan inancım çok kuvvetli. Doksanlarda dikkatimi çeken, söz konusu filmlerde artık bir starlık arayışının olmaması. Filmler çekimleri olsun, mekanları, aksesuarları olsun daha bir özenliler sadece.

Doksanlardan benim aklımda kalan Minyeli Abdullah, Kelebekler Sonsuza Uçar, Danimarkalı Gelin, Sonsuza Yürümek, Yalnız Değilsiniz

Bunca filmin içinde belki ilk seyrettiğim film olmasındandır Hazreti Yusuf ve Necip Fazıl‘ın eserinden sinemaya aktarılan Reis Bey çok severek izlediklerim oldu.
Şimdi dinî film dediğimizde kısa televizyon filmleri akla geliyor. Önceleri Sır Kapısı ve türevleri programlarda kısa bölümler halinde izlediğimiz filmler şimdi daha uzunlar. Ben bu filmleri de ilgiyle takip ediyorum; seks furyası döneminde o filmlerde rol alan oyuncular şimdi de bu filmlerde rol alıyorlar.
“Mecburduk, çevirdik” demişlerdi, şimdi de mecburlar çeviriyorlar diye düşünüyorum 🙂
Yazan: Dilek GÜRSES (Çilek)

 

Dilek Güven

Çilek, 1974 Berlin doğumlu... Yani gurbetçi... Yani video devri çocuğu...Küçüklük idolleri Adile Naşit, Münir Özkul, Kemal Sunal... Gülmeyi çok sevmesinin suçlusu onlar. Jön dedin mi Ayhan Işık'ı, aktrist dedin mi Türkan Şoray'ı getirir aklına ilk. Bir kız çocuğu olarak karateyi sever çünkü Cüneyitseverdir. Cüneyitseverdir çünkü Cüneyit Arkın aynı zaman da romantiktir. Hülya Koçyiğit koşuşu diye bir koşma stili benimsemiştir, öyle koşar. Otriş ve şapka güzel şey diye düşünür, balıkçı güzeli Azize gibi şarkı söylediğini hayal eder ara sıra Binlerce film karesini, repliği, ayrıntıyı, kırıntıyı hepsini farkında olmadan sadece beynine değil yüreğine de kaydetmiş Çilek hanımın lisede edebiyat bölümünü seçmesinin altında 6 Edebiyat A sınıfı Hababamcıları ve Mahmut Hoca yatar.İstanbul Üniversitesi Gazetecilik mezunu Çilek hanım artık arada sırada yazsa da eski Yeşilçam filmlerini hâlâ çocukluğundaki şevkle ayıla bayıla izlemekte, meraklısına rast geldi mi dönem filmlerinin kritiğini yapmaya mesai harcamaya hiç... ama hiç üşenmemektedir.

8 thoughts on “Yeşilçamın Dini Filmleri

  • 16 Şubat, 2008 tarihinde, saat 20:31
    Permalink

    bakın! dini film olunca nasıl dikkatimi celp ediyor 🙂

    özellikle, huzur sokağı romanından devşirilen birleşen yollar çok trajikti. önce ayartılan dindar oğlan, sonra ona aşık olma.. sonra olan çocuk… 🙂 hem dini, hem de tam yeşilçamlık.

    efenim elinize sağlık.

    handuvarcisi

    Yanıtla
  • 16 Şubat, 2008 tarihinde, saat 20:37
    Permalink

    efenim dini film olunca hemen nasıl da dikkat kesiliyorum!

    huzur sokağı romanından devşirilen birleşen yollar filmi.. hem dine, hem de yeşilçama ne kadar uygun bir senaryoydu efendim.

    önce dini bütün genci dalga için ayartma, sonra ayartanın, ayartılana gerçekten aşık olması falan… değil mi?

    hulasa: bu yazı için teşekkür eder, ellerinize sağlık olsun derim.

    handuvarcisi

    Yanıtla
  • 19 Kasım, 2012 tarihinde, saat 20:56
    Permalink

    güzel bir çalişma dilek hanımı tebrik ederim..aklıma yücel çakmaklı nın birleşen yolları geldi bir sinema filmi süresinde ne güzel anlatmıştı romanı ..şimdilerde huzur sokağı adıyla tv. de dizi oldu tat vermediği söylenebilir..4 yıl süren yaprak dökümü dizisi gibi roman dan uzak bir yapım..yeşilçam ustaları daha başarılı…

    Yanıtla
  • 5 Eylül, 2014 tarihinde, saat 15:56
    Permalink

    Bu filmlerin bazılarının Arapça afişleri yapılmış (Ömer Bin Hattab’ın afişini gördüm) acaba Arap ülkelerine de mi satıldı bu filmler?

    Yanıtla
  • 8 Ocak, 2015 tarihinde, saat 18:03
    Permalink

    Yazı güzel olmuş yeşilçam ın yapımcılarını yönetmenlerini oyuncularının konuşmalarını tam ve gerçekçi olarak yazmış arkadaşımız..ama sonuçta yeşilçam da ticari bir işletme. içinde müslüman yapımcılarda var ermeni yapımcılar da var,dinleri ne olursa olsun para getirecek işleri yaptı insanlar. Derler ya oyuncu her rolü oynar,yönetmenlerde parayı aldığı zaman her filmi çeker.SAYGILAR..:)

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: