Küçükken video filmleri ile haşır neşirdim. Anavatanla en renkli bağımız video filmleriydi. Annem akşamları beni yuvadan almaya geldiğinde ilk yaptığım şey çantasına bakmak olurdu; bugün yeni film var mı diye. Nasıl ki biz şimdi sanal ortamda film arıyoruz, indiriyoruz, paylaşıyoruz; bundan otuz sene önce de annemgil (hep bu gil ekini kullanmak istemişimdir !) iş yerinde arkadaşları ile film takası yaparlarmış. Sayelerinde çok hint filmi izlediğimi bilirim. O takasların birinde bir gün evimize Hazreti Yusuf filmi geldi. İzlediğim ilk dinî filmdi, çok da sevmiştim. Sonra arkası da geldi. Oğlum Osman, Kızım Ayşe, Rabia İlk Kadın Evliya…
Hazreti Yusuf’un Hayatı : 1965 yapımı bir Muharrem Gürses filmi. Şimdilerde Büyük Buluşma adlı TV dizinde Amil‘i canlandıran Yusuf Sezgin, Hz. Yusuf rolünde.
Hazreti Yusuf : Hazreti Yusuf’un küçüklüğünü Ömercik‘in , büyüklüğünü Yaşar Yağmur‘un oynadığı 1973 yapımı renkli film.
Filmleri tararken aklımda en çok kalan filmlerin Elif Film yapım şirketinden çıktığını gördüm; Oğlum Osman, Kızım Ayşe, Birleşen Yollar, Kâbe Yollarında…
Aynı yıl çevrilen birinde Fatma Girik (Hz.Rabia) diğerinde Hülya Koçyiğit‘in (Rabia İlk Kadın Evliya) baş rolde olduğu filmlerin yanında adınıgörmemle kısa süreli şok yaşadığım Kız Evliya (başrolde Nilüfer Koçyiğit). Çetin İnanç dahi aynı yıl filmi ile şansını denemiş.
Bu filmlerden bahsederken eminim ki herkesin kulağında rahmetli Agâh Hün‘ün sesi çınlıyordur. İster sesi ister görüntüsü ile Hün, dini filmlerin en akılda kalıcı motiflerinden biri kuşkusuz.
Fantastik sinema , aşk filmleri, macera filmleri dendiğinde adlarını hemen çıkardığımız yönetmenler gibi bu türün yönetmenlerini de tanıyoruz. Yücel Çakmaklı ve Mesut Uçakan en bilinenleri. Bunun dışında Tunç Başaran, Osman F.Seden‘in de yönetmenliğini yaptığı dinî içerikli filmler olmuş.
Yetmişlerin ortasında şöyle bir esip gürleyen dini filmler, sonrasında uzun bir suskunluk dönemine girmiş ve doksanların başında artık özel televizyonların da hayatımıza girmesi ile eski popülerliklerini yavaş yavaş tekrar kazanmaya başlamışlardır. Cinsellik kadar dinî duyguların da istismar edildiğine olan inancım çok kuvvetli. Doksanlarda dikkatimi çeken, söz konusu filmlerde artık bir starlık arayışının olmaması. Filmler çekimleri olsun, mekanları, aksesuarları olsun daha bir özenliler sadece.
Bunca filmin içinde belki ilk seyrettiğim film olmasındandır Hazreti Yusuf ve Necip Fazıl‘ın eserinden sinemaya aktarılan Reis Bey çok severek izlediklerim oldu.
Film Afişleri
bakın! dini film olunca nasıl dikkatimi celp ediyor 🙂
özellikle, huzur sokağı romanından devşirilen birleşen yollar çok trajikti. önce ayartılan dindar oğlan, sonra ona aşık olma.. sonra olan çocuk… 🙂 hem dini, hem de tam yeşilçamlık.
efenim elinize sağlık.
handuvarcisi
efenim dini film olunca hemen nasıl da dikkat kesiliyorum!
huzur sokağı romanından devşirilen birleşen yollar filmi.. hem dine, hem de yeşilçama ne kadar uygun bir senaryoydu efendim.
önce dini bütün genci dalga için ayartma, sonra ayartanın, ayartılana gerçekten aşık olması falan… değil mi?
hulasa: bu yazı için teşekkür eder, ellerinize sağlık olsun derim.
handuvarcisi
güzel bir çalişma dilek hanımı tebrik ederim..aklıma yücel çakmaklı nın birleşen yolları geldi bir sinema filmi süresinde ne güzel anlatmıştı romanı ..şimdilerde huzur sokağı adıyla tv. de dizi oldu tat vermediği söylenebilir..4 yıl süren yaprak dökümü dizisi gibi roman dan uzak bir yapım..yeşilçam ustaları daha başarılı…
Yeşilçam’ın dini hassasiyetlere dikkat eden en iyi filmi Üstad Sadri Alışık ın rol aldığı Aynı Yolun Yolcusu’dur. Diğer birçok dini filmde ve Yeşilçam sinemasında hatalarla dolu dini sahneler maalesef mevcuttur.
Yeşilçam’ın dini hassasiyetlere dikkat eden en iyi filmi Üstad Sadri Alışık ın rol aldığı Aynı Yolun Yolcusu’dur. Diğer birçok dini filmde ve Yeşilçam sinemasında hatalarla dolu dini sahneler maalesef mevcuttur.
Bu filmlerin bazılarının Arapça afişleri yapılmış (Ömer Bin Hattab’ın afişini gördüm) acaba Arap ülkelerine de mi satıldı bu filmler?
evet özellikle mısır ürdün gibi ülkelere satılıyordu
Yazı güzel olmuş yeşilçam ın yapımcılarını yönetmenlerini oyuncularının konuşmalarını tam ve gerçekçi olarak yazmış arkadaşımız..ama sonuçta yeşilçam da ticari bir işletme. içinde müslüman yapımcılarda var ermeni yapımcılar da var,dinleri ne olursa olsun para getirecek işleri yaptı insanlar. Derler ya oyuncu her rolü oynar,yönetmenlerde parayı aldığı zaman her filmi çeker.SAYGILAR..:)