Yeşilçam Müzikleri: Lalo Schifrin Anlatıyor Bölüm 1

schifrin7
Film Müziği Nasıl Bestelenir ?:

Blogumuzda çeşitli aralıklarla ele aldığımız Yeşilçam Müzikleri Deşifreleri çalışmaları üzerine kişisel olarak 4 yıl ve facebook üzerinde grup olarak 2.5 yıldır birikimlerimizi paylaştığımız bir platformumuz bulunmaktadır.

Yeşilçam filmlerinde kullanılmış olan melodiler akla geldiğinde büyük usta Ennio Morricone, Macar asıllı besteci Miklos Rozsa ve mafya/gangster temalarının vazgeçilmez ismi Lalo Schifrin ilk sırayı çeken isimlerdir.

Sinematik Yeşilçam olarak işitsel ve yazılı olarak bir kaynak haline getirmeye çalıştığımız Yeşilçam Müzikleri Deşifreleri çalışmamızı görsel bir kaynakla devam ettirmek ve konuyu birinci elden anlatan müzik dehası Lalo Schifrin’in tarafımızdan kurgulanmış ve Türkçeleştirilmiş kısa bir videosunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Schifrin’in film müzikleri üzerine bir ders niteliği taşıyan kısa sunumunu, Schifrin’in yönetimindeki Lyon Orkestrası tarafından yorumlanan Bullitt ve Cool Hand Luke temaları izlemektedir;

Blogumuzun editörü Utku Uluer‘in video üzerine izlenimlerini yazdığı esnada parmak bastığı konu ise Yeşilçam ve Lalo Schifrin arasında döşenmiş milyonlarca kilometrelik köprü ve ayrı dünyaların bir betimlemesi;

“Aslında buradaki asıl sorun çok fazla film üreten bir ülkede film müziği kültürünün olmuyor olması. Müziklerin alınıp başka filmlerde kullanılması resmen bir katliamdır, aslında bir rezalettir.
Müzikleri kullananların ve bir dj itinasıyla doğru zamanda doğru müziği kullananların değil tabiki sorun.

Bir film yaparken film müziği bütçesi ayırmamakFilm müziğini yapacak müzisyenlerin ortaya çıkmasını besleyecek bir ortam yaratmamaktır asıl sorun.Mesela Cahit Berkay bence bir nevi kartel oluşturmuş Bugün birçok filme müzik yaptığı için övünüyor ama bende aslında neden onun gibi başkaları çıkmadığı için üzülüyorum. Belkide bazı filmleri kendisi yapmak yerine bir sektör oluşmasına ön ayak olabilirdi.

İşte bu yüzden Schifrin konuşurken benim yüzüm kızarıyor…

 

Film Müzikleri Koleksiyoncusu: http://spaces.msn.com/soundtrackerturkiye
Facebook Yeşilçam Müzikleri: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=7359262306&ref=ts

Gokay Gelgec

1982 - Abisi ile beraber Cüneyt Arkın'ın SON SAVAŞÇI filmini sinemada seyrederek Fantastik kulvara erken giriş yaptı.1980'li yıllar - Video furyası ve TRT de yayınlanmış her tür filmi izleyerek geçirdi. Bu dönem özellikle ilerleyen yıllarda film müzikleri deşifreleri ve remake çalışmaları için bir ön kültüre sahip olmasını sağladı.1992 - Film muzikleri koleksiyonculuğu ve Yeşilçam filmlerinde kullanılan yabancı müziklerin deşifresine başladı. Son 20 yılda kaset, cd, plak ve sanal formatlarda olmak üzere 5000 adedin üzerinde film müziği albümü edindi.1998 - Çetin İnanç Koleksiyoncuları ÇIKO'yu kurdu. Grup amaç olarak filmlerin esinlendiği orjinal yapımları, filmlerde kullanılmış olan müziklerin deşifresi ve filmlere ait afiş - lobi kartı gibi dökümanların arşive eklenmesini seçti.2007 - Utku Uluer ile beraber SINEMATIK blogunun kurdular ve konsept dosyası CEMIL, Mesut Karanın katkılarıyla Cinemascope dergisinde yeraldı. Konsept dosyalar olarak Cemil ve Adalet filmlerinin yanısıra Tunç Okan Cumartesi Cumartesi ve Otobüs, Erotik Türk Sinemasının giallo örnekleri, Yeşilçam Remakeleri ve bir akım olarak Anadolu Westernleri konularında yazılı çalışmaları bulundu.2008 - Onar Films adına Jet Director ve Vendetta isminde iki kısa dökümanter hazırladı. Bu çalışmalar Demir Pençe Korsan Adam ve Cellat dvdlerinin basımlarında dünya pazarında yayınlandı. Hollanda kökenli Shockkend News sinema dergisi tarafından hazırlanan Turkish Trash Weekend film gösterimleri etkinliğinde konuşmacı ve danışman olarak yeraldı. Ayrıca yine aynı dergi için Türk Fantastik Sineması üzerine bir dosya hazırladı.2009 - Amerikan Dark Maze Studios dvd ve film yapımcılığı şirketi adına Korkusuz ve Kara Şimşek filmlerinin basım aşamalarında Çetin İnanç ve Serdar Kebapçılara ait dökümanterleri hazırladı. Aynı dönemlerde Melih Gülgen, Cüneyt Arkın ve Çetin İnançla kişisel sohbetlerini Sinematik için yazılı kaynak olarak paylaştı. Yönetmen Cem Kaya tarafından Alman ZDF kanalı için hazırlanan Remake Remix Ripoff belgeselinde konuşmacı olarak yeraldı. Massimo Italiano'nun hazırladığı Poliziesco kitabının Türk - Italyan ortak polisiyeleri bölümünde İnsanları Seveceksin filmi üzerine bir makale hazırladı. Ege Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından hazırlanan etkinliklerde Cüneyt Arkın - Çetin İnanç dönemi filmlerinden Vahşi Kanın sunumunu ve anlatıcılığını üstlendi. KargART Geceyarısı Filmleri etkinlikleri kapsamında Kilink filmleri gecesinin anlatıcılığını yaptı.2010 yılından bugüne Macaristan'da yaşamaktadır.

One thought on “Yeşilçam Müzikleri: Lalo Schifrin Anlatıyor Bölüm 1

  • 5 Nisan, 2010 tarihinde, saat 00:19
    Permalink

    Enfes bir çalışma.

    silva.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: