HALİT ÇEVİRGEN yazdı – İstemi Betil’e “Laz Ziya” demek

11 Kasım 2011’de kaybettiğimiz İstemi Betil’i anıyoruz. Teknik bir sorundan dolayı yazıyı ancak bugün yayınlıyabiliyoruz umarım bu aksaklığı hoşgörürüünüz. Halit Çevirgen’e Sinematik Yeşilçam‘daki ilk yazısıyla hoşgeldin demek isteriz. (Utku Uluer)

İSTEMİ BETİL’E “LAZ ZİYA” DEMEK
21 Aralık 1943‘te Istanbul’da doğan sanatçımız Deliormanlı bir göçmen ailenin çocuğu olarak ilk ve orta okul tahsilini çeşitli okullarda tamamlamıştı. Büyük ihtimalle babasının işi dolayısyla Ankara’da eğitimine devam etmiş, Ankara devlet konservatuarından 1970‘de mezun olmuş ve aynı yıl Ankara devlet tiyatrosunda stajyer sanatçı olarak çalışmaya başlamıştır…

Bu tiyatroda sayısız oyunda rol almış ve daha sonra Oyuncu/Yönetmen olarakta bir oyunda yönetmenlik yapmıştır. 1995-97 yıllarında aynı kurumda müdürlük yapmış ve bu şekilde kariyerine Ankara Devlet Tiyatrosu müdürlüğü de eklemiştir. 32 Yıl boyunce onurlu duruşuyla Türk tiyatrosuna hizmet eden İstemi Betil 2001 yılında emekli olmuştur. TRT‘nin tek kanal olduğu yıllarda dış kaynaklı yüzlerce film ve dizide o unutulmaz Davudi sesiyle seslendirme yapmıştır. Sesi, özellikle kovboy filmlerindeki seslendirmeleri ile hafızalarımıza kazınmıştır. Özellikle 70’lerde Bonanza seslendirmesi hala akıllardadır ki pek çok filmde Kirk Douglas ve Anthony Quinn seslendirmeleri ile bir döneme damgasını vurmuştur.  Son dönemde de Yüzüklerin Efendisi filminde Gandalf‘ı seslendirmiştir.

O dönem sürdürdüğü mutlu evliliğinden Irem ve Sanem isimli 2 kızı çocuğu olan dev sanatçı İstemi Betil en verimli dönemlerinde TRT ve özel kanallarda 100’den fazla dizi ve filmde seslendirmeleri ile yer almıştır.  Sonra TV’ye ağırlık veren duayenimiz özellikle son yıllarında Kurtlar Vadisi dizisinde üç sezon “Laz Ziya” karakterini canlandırarak oyunculuğu ile 7’den 77’ye pek çok insan tarafından tanınıp sevilmişti.

Devlet tiyatrosu ve TRT disiplini almış olan İstemi Betil maalesef hayatının son 5 yılında istenilmeyen bir şekilde bazı kişisel sorunlar yaşamıştır. O dönemden sonra eşinden de ayrılmış ve yanlız yaşamaya başlamıştır. O dönem yanlız kaldığı süreçte maalesef alkol ve ekonomik sorunları da yaşayan sanatçımız bu durumdan çıkamayarak sıkıntılı bir sürece girmiş ve depresyona girmişti. Bu sürecin sonucu olarak Yalova‘nın Çiftlik Köy beldesinde bab evinde istiharate çekilmişl belkide egelecek için kendini toparlamaya çalışmıştı. Kurban bayramı nedeniyle babasının yanında bulunan kızı İrem 11 Kasım sabahı onu odasında ölü olarak buldu. Maalesef bu donanmılı ve tecrübeli duayen sanatçımız uykusunda geçirdiği kalp krizi sonucunda aramızdan ayrılmıştı.

Ancak asıl acı olan bütün yazılı ve görsel medya sanatçının ölüm haberini, hem de onun bütün kariyerini bir kenara iterek “Laz Ziya Öldü” olarak manşet atarak duyurdular. Yani bir anda İstemi Betil, Laz Ziya olmuştu. Gerçi biz medyayı bu ayıbı ile başbaşa bırakıyoruz. O, bizim için devlet konservatuarı mezunu, devlet tiyatrosu ve TRT terbiyesi almış, devlet tiyatrosunda yönetmenlik ve müdürlük yapmış, yüzlerce tiyatro oyunu, pek çok sinema filmi, tv fim ve dizisinde oynamış ve herşeyden öte seslendirmeleri ile unutulmaz hatırasıyla hep yaşatacağımız bir sanatçı olan İSTEMİ BETİL‘dir.

Ölümünün 1. yılında rahmet, saygı ve sevgiyle anıyoruz.
Yazan: HALİT ÇEVİRGEN
İSTEMİ BETİL’E LAZ ZİYA DEMEK 11/11/2012

İstemi Betil
21 Aralık 1943 – 11 kasım 2011

Oynadığı filmler

  1. Dün Gece Bir Rüya Gördüm (2006)
  2. Son Osmanlı Yandım Ali (2006)
  3. Töre (2007) (TV Filmi)
  4. Dönüş (2007) (TV Filmi)
  5. Koçero (2007) (TV Filmi)
  6. Martılar Açken (2002)
  7. Cumhuriyet (1998)
  8. Behçet Derler Adıma (Sinema Filmi) 1973
  9. Ölümle Sevişenler (1972)
  10. Alın Yazısı (1972)
  11. Örümcek (1972)
  12. Şeytan Tırnağı (1972) Tom Braks
  13. Tanrı Misafiri (1972)
  14. Dudaktan Silaha (1971)
  15. Fedailer Mangası (1971)

2 thoughts on “HALİT ÇEVİRGEN yazdı – İstemi Betil’e “Laz Ziya” demek

  1. DÜZELTME //istemi betil ankara devlet konservatuarından 1970 de mezun olmuş ve aynı yıl ankara devlet tiyatrosunda stajyer sanatçı olarak çlişmaya başlamıştır…ilerki tarihlerde onlarca oyunda oyuncu ve yönetmen olarak emek vermiştir..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir