Film Karelerinde Yeşilçam 13

Resimlerin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz
Yılmaz Güney, rol icabı çamurlı su’da, ip ile çekiliyor.
“yılmaz güney’in sinemacı kişiliği tartışılamaz” çok büyük bir sinemacıdır. (oyuncu,yönetmen,senarist olarak). Birgün yönetmen Memduh Ün‘e bir tv programında muhabirin Yılmaz Güney ile ilgili soru sorduğu an, Memduh Ün‘ün hüngür hüngür ağladığına şahit olmuştum. İşte bu sahneleri çeken adam yıllarca vatan haini olarak suçlandı. Bu adam bu vatan’ı sevmeseydi bu vatanın sinemasında bu vatan’ın çamurunda sürünmez, yaban memleketlerde oyunculuk yapardı. mekanın cennet olsun Yeşilçam emekçisi Yılmaz Güney.
Eski Türk filmlerininSon” yazısı bazen siyah veya renkli bir zemin üstünde yazılırdı. Bazı filmlerde son kare oyuncu’nun yüzünde olurdu. Kimi filmlerde ise bu fotoğraftaki gibi bir nesne üstüne yazılırdı.
Hadi Çaman ve Aydemir Akbaş
Bazı erotik filmlerde beraber oynamış olan Hadi Çaman ve Aydemir Akbaş Çarli’nin Kelekleri filminde… ikiside o dönemin popüler isimlerinden; Yönetmen ise Günay Kosova; Yıl 1978
Aslında Aydemir Akbaş erotik filmleri ile tanınan nadir oyunculardan, örneğin Mete İnselel bugün sokaktaki bir sade vatandaş tarafından tanınmaz ama Aydemir Akbaş‘ı tanırlar. aslında Kazım Kartal‘da bugün bir lise öğrencisi tarafından ismi duyulmuş bir isim. Belkide o filmlerde oynamasalarmış hatırlanmayacaklardı. Kimbilir?


Hale Akınlı

Tiyatro ve dublaj sanatçısı, birçok dizi ve filmde dublaj yaptı fakat en akılda kalanı Perihan Abla dizisinde Şakir’in annesini yani Diler Saraç’ı seslendiriyordu.

Bu eski filmlerin her bir negatifi yani her bir metresi para olduğu için o süreyi kısa tutmak zorundalarmış. Şimdi negatif eskiden olduğu kadar pahalı değil. TV’ler neden bu seslendirme künyelerini vermiyor? Çünkü reklam aralarından dolayı zaman çok değerli. Hatta dikkat ederseniz yabancı sinema filmleri’nin sonundaki cast ve teknik ekip yazısını’da kesiyorlar…

Ne kadar güzel bir yüzü var değil mi evet sinema için çok güzel bir yüz. Maalesef insanlar pek tanımıyor onu.

Ömer Uğur bu karedeki “Zulüm” adlı filmde hem oynamış hemde yönetmen Temel Gürsu‘ya asistanlık yapmış. Sonra kendisi’de filmler yönetti. “Hemşo” adlı sinema filmi en çok bilineni, bir de Show tv’de ve Kanal D’de yayınlanan “Yarım elma” adlı filmde yönetmenlik yapıyordu. 2002 yılında figüran olarak gittiği “Yarım elma”da kendisi ile kısa’da olsa konuşma fırsatı bulmuştum. Sinan Çetin‘in 14 numara adlı filminden konuşmuştuk. Kendisi o filmin senaristiydi ve biliyorsunuz İrfan Yalçın‘ın “Genelevde Yas” adlı romanı Ömer Uğur tarafından senaryolaştırılmıştı. Hatta yanlış hatırlamıyorsam senaryo yüzünden Sinan Çetin ile aralarının bozulduğunu söylemişti.
Yazan ve Kareleri hazırlayan: Emrel Aykut Akalın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir