Yazının aşağı kısmına Ekrem Gökkaya galerisi ve videolarımız bulunmaktadır
Halit Çevirgen yazdı: İhtiyar delikanlı Ekrem Gökkaya;
Babasının memuriyeti dolayısıyla konya da doğdu, abisi Muammer ve ablası Kamuran la birlikte üç kardeştiler. Orta okulun yarısından sonra ailenin İstanbul‘a göçü nedeniyle tahsiline Üsküdar Paşakapı Orta Okulu, Istanbul Erkek Lisesi ve bir süre güzel sanatlar akademisi resim bölümünde devam edip altı yıl sürecek memuriyet hayatına başladı. Liseye devam ederken abisi doktor Muammer Gökkaya bir trafik kazasında vefat eder. Bu durum onda bir boşluk yaratmış toparlanması hayli zaman almıştır.
Lise yıllarında bir çok müsamerede sahne alır ama asıl hayalinin siyasal bilgileri bitirip iyi bir hariyeci olmak istediğini söyleyen Ekrem Gökkaya memuriyeti devam ederken 1959 yapımı Muzaffer Arslan‘ın rejisörlüğünde Ömrüm böyle geçti isimli bir filmde Göksel Arsoy, Kenan Pars ve Öztürk Serengil gibi oyuncularla ilk film denemesini yapar. Fakat memur olduğu için jenerikte ve afişte adını yazmazlar. 1992 yılında Kemal Sunal ile oynadığı Koltuk belası isimli filme kadar 200 civarı sinema ve tv filminde oyuncu prodüksiyon müdürü ve yapım yönetmeni olarak emek verdi.
Cem ve Cumhur film de yapım yönetmenliği yaptı Kemal Sunal arzu filmden başka firmayla çalışamazken ona kontrat yapan kişi Ekrem Gökkaya‘dır. 47 yaşında evlenen sanatçı sinemadan uzaklaştıktan sonra eşinin memleketi Bartın‘a yerleşir. Yazları ise İnkum‘da ki yazlığında geçirmektedir ki sanatçımızı burada bulabiliriz.
Ekrem Gökkaya’ bu süreci şöyle anlatmıştır: “Sinemanın içindeyken Tünel-Taksim arasını günde en az beş kere turlardım başka semtlerden gelenler beni görmedikleri zaman üzülürdü adım bu yüzden Beyoğlu Ekrem’e çıkmıştı. Diğer lakaplarım ise “Üçgen” ve “Santanay”dı. Beyoğlu nostaljik tramvayı gibi bir aşağı bir yukarı İstiklal caddesinde ayak basmadığım yer kalmamıştı.
Cem ve Cumhur filmde 32 civarı filmin yapım yönetmeni bendim. Filmin makaraya girip sinemalara verilecek hale gelene kadar sinopsis aşaması senaryo hazırlığı ve cast, mekan, kostüm, kurgu, montaj dahil her aşamasında bulunuyordum. Kamera önü ve arkasında çalışan emekçilerin ödemelerini sabah işe başlamadan peşin öderdim. Bayan arkadaşların hiç biriyle gönül ilişkim olmadı çünkü hepsi benim iş arkadaşımdı. Geriye baktığım da çok güzel dostluklar yaşamış güzel işler yaptığımızı görüyorum. Şimdi emekliyim ve almış olduğum hayır duaları en büyük zenginliğim. İstanbul‘a gittiğimde eski dostları ziyaret ediyorum fakat her seferin de buruk bir ifadeyle dönüyorum. Bizim zamanımızda günde 15 minübüsün setlere oyuncu ve ekip gönderdiği Yeşilçam hayalet sokağına dönmüş bütün emekçiler boşta..bir çoğu zor bir yaşam sürmekte. Yılda 150 tane projenin çekildiği setlerde Yeşilçam emekçilerine yer veren yok. Bu üzücü ve acilen halledilmesi gereken bir durum. Telif hakları yasasının biran önce çıkması şart…”
Merhum gazeteci yazar Uğur Mumcu‘nun teyzezadesi olan Ekrem Gökkaya sinema ve İstanbul hatıralarını yazdığı kitabının son aşamasında olduğu müjdesini verdi ve çok yakında kendisiyle görüşme sözümüz olan ihtiyar delikanlıya sağlıklı uzun yıllar diliyor Yeşilçam‘a katkıları için çok teşekkür ediyorum.
Sinematik Yeşilçam için yazan Halit Çevirgen / İhtiyar delikanlı Ekrem Gökkaya 07/12/2012
Mini Galeri (üzerlerine tıklayarak büyütebilirsiniz)
Zindandan Gelen Mektup filminde Ayhan Işık’ın komutanı olarak Ekrem Gökkaya:
Tatlım filminde Sadri Alışık ile Ekrem Gökkaya birlikte kabadayı rolünde:
TÜRK SİNEMASINA 33 YIL OYUNCU PRODÜKSİYON MÜDÜRÜ VE YAPIM YÖNETMENİ OLARAK EMEK VEREN EKREM GÖKKAYA YI BU KADAR KISA BİR MAKALEDE ANLATMAK KOLAY DEĞİL TABİİ..FAKAT YAZDIĞI YEŞİLÇAM VE İSTANBUL ANILARINI DERLEDİĞİ KİTABI ÇIKTIĞINDA DAHA DOYURUCU BİLGİLERİ OKUYABİLİRİZ..