Ters Ninja 5 Yaşında!

ters_ninja-430x107İnternetin yaygınlaşması ile daha farklı bir boyuta taşınan paylaşma kültürümüz aynı 90ların başında fanzinlerle canlanan ve daha sonra dergilere dönüşen ama genellikle konu ile ilgilenenler arasında “fanzin dönemi” olarak anılan döneme paralel bir süreç yaşadı 2005‘ten sonra. Bu sürecin ismi Bloglar dönemi idi. Dergi ile günlük arası bir format olan Bloglar forumların yerine almaya başladı böylece paylaşımı kısıtlı olan ve üretimi minimumda olan forum kültürü yerini daha derli toplu yazmaya olanak tanıyan bloglara bıraktı. Bu dönem içerisinde özellikle müzik üzerine pek çok site ortaya çıkmaya başladı. Ancak sinema üzerine vizyon filmleri tanıtmanın dışında farklı bir misyon yüklenen pek bir blog veya site pek yoktu. Ekşi sözlük ve divxplanet gibi platformların ise ciddi araştırmalar için arşivleme yönünün zayıf olduğunu düşünüyorum.

tersninjaPaylaşımın kolaylaştığı  bu dönemde Sinematik (blogspot adresinde), Midnight Movies (şimdiki Öteki Sinema) ve Ters Ninja bloglarının ilk ortaya çıkan ve b sinema üzerine paylaşımı destekleyen özgün site/bloglar olduğunu düşünüyorum. Daha sonra benim bildiğim Korku sitesi ve Metin’in fantastik sinema sitesi ile sayımız artmaya başladı. Bugün değerli pek çok dostumuzun  yarattığı  bir ortamımız var. Açıkcası kimin ilk yaptığı ve/veya öncü olduğu hep tartışmalı bir konu olacaktır açıkcası hiç bir şekilde belirleyici de değildir bu durum. Ancak ortada olan bir gerçek var ise o da paylaşılanın ne kadar özgün olduğu, kendi ile manifestosu ile ne kadar paralel olduğu ve paylaşıma nasıl yön verebildiği önemlidir. Bu noktada ben Ters Ninja sitesinin öncü bir site olduğunu düşünüyorum.

Aralık ayı başında Ters Ninja sitesinin Landlord’u kurucusu gazeteci ve araştırmacı Ege Görgün ile bir sohbetimiz olmuştu. Bu sohbette Yeşilçam Arkeolojisi başlığı altında Ege Görgün‘ün Cumhuriyet Dönemi’nden 40 Sinema Dergisi  sergisi ve sergicilik ve koleksiyonerlik üzerine konuştuk. Ancak geçen gün Ters Ninja‘nın 1 Ocak 2013‘te 5. yaşına basacağının hatırlatılması ile yazının başına koyacağım yazıyı genişleterek paylaşımı ikiye bölmeye karar verdim (sohbeti Ocak ayında okuyabilirsiniz).

İlk çıktığı dönemde Ters Ninja ile bir süre aramda bir mesafe vardı. Manifestosunu sevmeme rağmen gazetecilikten gelen ve pek çok dergide editörlük yapmış Siyad üyesi bir gazetecinin ortaya koyabileceğine dair kafamda şüpheler vardı. Sonuçta her ne kadar bariz bir ayrım olmasa da ve pek çok dostumuz siyad üyesi olsa da belli başlı dergiler her zaman fanzincileri ve daha sonra blogcuları sömürmeye yönelik yayınlar yapabiliyorlar ve hatta fikir aşırmaktan çekinmiyorlardı. Biz biraz da “indie” yani bağımsız tabir edeceğimiz bir nokta duruyorduk. Ancak siteyi takip ettikçe tam tersi bir durum oratay çıkmaya başladı. Sonuçta Ege Görgün gerçekten de özgün içerik için uğraşan birisi idi. Ege ile tanışmam O nun Beyoğlu‘nda yaptığı gece de oldu ve ondan sonra da görüşümün tamamen değiştiğini söyleyebilirim. O dönem Ters Ninja da yazan Deniz Akhan gibi yazan bir araştırmacıyla da tanışma şerefine eriştim. Bu dostluklar Fantasturka’da pekişti.

Öncelikle Ters Ninja hem tam anlamıyla bir blog hem de düzenli yayın yapan bir dergi formatın da bir popüler kültür sitesi. Zaten siteyi sadece bir sinema sitesi olarak ele almayı 2 yıl önce bıraktım bu sisteyi daha iyi anlamanıza yardım edecek bir bakış açısı olacaktır. Mesela Cumartesi günleri müzik okumak isteyenler siteyi ziyaret etmeliler. Bunun yanı sıra  Ege Görgün benim son yıllarda tanıdığım ve bana oldukça çok ufuk açan bir araştırmacı ancak tabiki Ters Ninja onun kişisel sitesi değil.

İçerik olarak ilgi alanımız olan Yeşilçam üzerine en detaylı Yeşilçam araştırmalarını yakaladığım sitelerden birisi. Mesela Ege’nin Zübük yazısı (BURADA) önemli bir yazıdır ve çıktısı alınıp arşivlenmesi gerekir. Kısacası beğeniyoruz ve siteyi destekliyoruz diyerek diye fazla yıkama yağlamaya girmeyeceğim. 5 yıldır Türkiye’deki sinema kültürüne ve popüler kültüre nitelikli bir arşiv sağlayan, özgün yazılar ile ve Ege Görgün‘ün tecrübesi ile şekillenen Ters Ninja sitesinin 5. yaşını içten kutluyorum. (Utku Uluer)

İyi ki doğdun Ters Ninja!

Sinematik Yeşilçam 2012

tersninja-banner4

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir