Halit Çevirgen yazdı:
Ahmet Kostarika, Türk sinema izleyenlerinin çocukluktan itibaren tanıdığı genç neslin en azından TV’de gösterilen eski filmlerinden tanıyıp sevdiği pala bıyıklı tombiş sevimli bir sinema emekçisi.
Asıl adının Ahmet Turgutlu olduğunu bildiğimiz “kostarika” lakabının ortaya çıkışı, kendisinin 1950′li yılların ortasında, yaşadığı hayatını geçirdiği Sarıyer’de işlettiği “Kostarika Meyhanesi”dir. Oyuncumuz bir kaç filmin haricinde hep Kostarika Ahmet olarak yazılmıştır. 300′ün üzerinde filmde rol almış olan bir sinema emekçisinin internette ayrıntılı geniş bir biografisinin olmaması şaşırtıcıdır. Bu yazıyı hazırlarken araştırdığım kaynaklarda doğum ve ölüm tarihleri ile yeri asıl adı ve 300’ün üzerinde filmden birkaçının adı vardı..
Kostarika Ahmet aslen Kastamonulu bir aileye mensup doğma büyüme has İstanbulludur. 1927 doğumlu oyuncumuz ilkokuldan hemen sonra çalışma hayatına girmiş o yılların yoksulluğunu iliklerine kadar yaşamış bir kişi. Erken yaşlarda evlendiğini öğrendiğimiz sanatçının hayatta kalan 6 çocuğu vardır. Sinemaya başladığı ilk filmi 1952 yılında çekilen İpsala Cinayetidir.
Kamera arkası teknik ekipte ve set elemanı olarakta bir çok filmde emek veren oyuncunun ilk yer aldığı film 1952‘de olsa bile asıl sinema macerası 1960‘dan sonra başlar. Siyah beyaz filmlerin pala bıyıklı bekçi babası zengin konaklarının aşçısı, bahçevanı, mahallenin kasabı, bakkalı olarak beyaz perdede bizim insanımızı bir nevi temsil ederdi. O ezik yoksul gariban insanın yansımasıydı beyaz perdede.
Bir kaç kere yeşilçam sokağında rastlaşıp selamlaştığımız olmuştu sıradan çoluk çocuk sahibi evine barkına düşkün bir babaydı. Filmlerde onun için rolün büyüğü küçüğü olmamıştır o sadece evine katkı sağlamanın derdindeydi. Aslında bir maden işçisi gibiydi küçük darbeler le çıkarıyordu kömürüni. Film san vakfı nın katkılarıyla o dönem çıkartılan geçici yasayla emekli olmanın mutluluğunu yaşamış bir avuç şanslı kişiden biriydi. Perdedeki ezik yoksul ama onurlu merhametli iyi insan karakteri onun gerçek hayattaki haliydi adeta. Camiada oyuncusundan yönetmenine kime sorsanız Kostarika Ahmet için olumsuz tek bir söz duyamazsınız. Onun içinse en büyük ödülü Türk halkının ona gösterdiği sevgi ve sempatiydi. 6 çocuğundan kaçının mürvetini gördü geride bıraktığı ailesi neler yapmakta kimbilir…
ardında 300 ün üzerinde film bırakarak 1994 yılında aramızdan ayrılan mahallemiz deki iyi komşumuz, karakolumuzun bekçisi, kasabı veya manavı Kostarika Ahmet‘i rahmetle ve sevgiyle anıyoruz bıraktığı hoş sada ve emekleri için teşekkür ediyoruz… Halit Çevirgen 2012
Bir kaç Ahmet Kostarika karesi (Resimlere tıklayarak büyütebilirsiniz):
Merhaba,
Ben Kostarika Ahmet’in en küçük kızının oğluyum. Birkaç bilgide hata olmuş. İzninizle düzeltmek istiyorum.
Öncelikle bilmenizi isterim ki yukarıdaki karedeki çocukların sadece 4’ü Kostarika Ahmet’in çocukları. Diğerleri mahalledeki eşinin dostunun çocukları. Kostarika Ahmet’in 6 çocuğu bulunmaktadır.
Kostarika lakabının ise çıkışı, kendisinin 1950’li yılların ortasında, yaşadığı hayatını geçirdiği Sarıyer’de işlettiği “Kostarika Meyhanesi”dir.
Cok tesekkur ederiz bilgileri yazdiklarinizdaki gibi duzelttik ilginize ve katkiniza tesekkur ederiz. Yararlandigimiz pek cok kaynakta hatali bilgi vardi.
oğuzhan bey bazı kaynaklardan alıntılar yaptığımız için yanılmalar olabiliyor malesef..düzeltme için teşekkür ederim..ahmet kostarika ( turgutlu ) yı tekrar rahmetle anıyoruz..