“Sanırım Onur ile tanışalı 3 yıl oldu. Yaptıkları kısa filmlerden doğan dostluğumuz çizgi roman ve Fenerbahçe muhabbetleri ile genişledi sinematik yeşilçam ile çıktığımız yolculukta bizi yanlız bırakmayanlardan birisi. Geçen yıl hazırladığı Karaoğlan yazısı daha sonra Yener çakmak’ın dokunuşları ile Gölge dergiye verdiğimiz bir dosyaya dönüşmüştü. Onur’un Karaoğlan çizgiromanı sevgisini ve yaklaşımı çok özel bir ilişki. Biliyorsunuz biz site olarak vizyon filmleri ile pek ilgilemiyoruz ancak Karaoğlan bu kadar yıl sonra böyle bir bütçe ile seyirci karşısına çıkınca hem biz buna kayıtsız kalamazdık hem de bana göre site içerisinde filmi ele alması gereken ilk kişi Onur Çetincengiz’di…” (Utku Uluer) DİKKAT YAZI SPOİLER (sürpriz bozan) İÇERİR!!
Onur Çetincengiz’in gözünden “Karaoğlan” filmi eleştirisi
Dün Utku Uluer bana “Onur, Karaoğlan filmine bir eleştiri yazarmısın ?” dedi. Ben de “tabii abi neden olmasın” diye yanıt verdim ve bugün de filmi izledim. Hayır izledim izlemesine de, ben daha önce hiç eleştiri yazısı yazmadım! Ben yazılarımda da genelde başlıkta “Benim Gözümden” diye not düşer, yazıma öyle devam ederim.
Aslında konu Karaoğlan olunca ve en son Karaoğlan filmi 40 sene önce çekildiyse ve Karaoğlan 40 senedir beyazperde’ye, biz 40 senedir O’na hasretsek, Karaoğlan en son beyazcam’da 13 bölümlük başarısız bir diziyle hüsrana uğramışsa ve ben canlıyken, yani yaşıyorken Karaoğlan‘ı beyazperde’de görmüşsem, sinema’da izleme şansına erişmişsem o filmi eleştirmeyi, kötülemeyi düşünmeyi en azından ben kendime yediremem. Belki duygusal bakıyorsun diyen arkadaşlar olacaktır ama ben şu an film hakında estirilen olumsuz havaya biraz pozitif yönden bakacağım.Ve bunlar tamamen bana ait görüşlerdir. Saygı duyup duymamak size kalmış…
Karaoğlan’la tanışmam daha okuma yazma bile bilmediğim dönemlere denk gelir. Her sabah babam bana Karaoğlan‘ı gazeteden okurdu. Dedemin de bana ilk hediyesiydi Karaoğlan çizgi romanı.Yıllar sonra Karaoğlan‘ın filmleriyle de tanıştım. Kartal Tibet sanki çizgi romandan fırlamış kadar yakışmıştı bu role. Balaban, Baybora, Camoka ve Çalık sanki çizgi romandan fırlamış “Suat Yalaz” bizi çiziyordu akıllım diyordu bize.
Uzun süreler Karaoğlan filmlerini arşivime katmaya çalıştım ki filmlerden bir kaçını hala bulamadım. Neyse lafı uzatmayayım duyunca Karaoğlan‘ın tekrar çekileceğini çok sevindim ve vizyona girdiği gibi de koşa koşa gittim sinemaya. Sinema’dan içeri girdiğimde genç çocukların salonda olmaları beni çok sevindirdi. Çünkü bence Tarkan’ı, Karaoğlan‘ı onlarda bilmeliydi ve tanımalıydı.
Beyazperdedeki yeni Karaoğlan‘a gelirsek bence özellikle oyuncu seçimleri çok başarılı. Volkan Keskin, Kartal Tibet kadar olmasa da çok yakışmış bu role. Hatta kaba tabirle “cuk” oturmuş demeliyim. Camoka, Balaban ve Baybora gene çizgi romandan fırlamış gibi. Yani benden castinge 10 puan.
Filmin senaryosunda yer yer kopukluklar olsa da, o kopuklukları iki kadın arasında kalan Karaoğlan ve bu kadınların düştükleri komik durumlar şle o kpuklukları unutturuyor ve hatta izleyenleri gülümsetiyor. Ayrıca savaş sahnelerinde de iyi emek harcandığıda ortada. Ben filmi sevdim açıkçası ve umudum bundan sonra Tarkan, Tolga, Battalgazi gibi kahramanlarıda beyazperde de görmek.
Daha fazla spoiler vermiyorum ki gidin izleyin diye!!!
Son olarak yazımın başında bahsettiğim genç arkadaşlar filmi izlerken yanımda oturuyorlardı.Filmin sonunda meraklanıp yanımdaki çocuğa “Nasıl buldun beğendinmi filmi” dedim. Çocuk “abi bu Camoka neden 9 canlı” dedi.
Bu yorum üzerine O’na bundan sonra Karaoğlan okumasını ve hatta bol bol çizgi roman okumasını söyledim ve O zaman anlarsın dedim…
KARAOĞLAN FACİASI
inanılmaz kötü bir filmle karşı karşıyayız bayır gülü Starbuckstan Fırlamış gibi karaoğlan rolundeki arkadaş tam kütük gibi kasılmış diyoloğlar inanılmaz kötü Konu cok zayıf Savaş dövüş Karoğrafiler caylaklar yapmış sanki oyunculuklar dökülüyor efekler sırıtıyor ALLAHIM film facia
bunu izledikten sonra cüneyt arkın’lı, kartal tibet’li filmlere nasıl da haksızlık etmişiz diyor insan..
hele ki prenses çise’nin karaoğlan’ın kafasına odun attığı sahneden sonra arkadaşımla dedik ki, heralde ekip de bi yerden sonra farkına varmış, geri dönemeyiz bundan sonra diye koyvermiş rahvan gitsin. dünyayı kurtaran adam’a ciddi bi rakip gelmiş kırk yıl sonra, bu fikirle izlerseniz oldukça eğlenceli olmuş da diyebiliriz film için.. yıllar sonra kült kabul edildiğinde hava atabileceğim, o filme bilet alıp gitmiştim diye. bana bu şansı verdiği için de kudret sabancı’ya teşekkürlerimi sunarım (:
ha bayırgülü tanrıçaymış, o ayrı.. ama Rol yapamıyorrrr Ben fili görünce Şok oldum Hic yapılmasa daha iyi imiş .zaten icerden gelen dedi kodular vardı huzurzlukları duyordum Kılasik sacma diyoloklar sacma sapan şakalar hic güldüreyen güldürü sahneleri rol yapaayan baş roller tutacak yer yok yok