Yeşilçam Arkeolojisi: Yeşilçam Recep Görhan’ın aşkı

295230_10151120510679691_1778227193_n[1]

Recep GorhanFacebook üzerindeki paylaşımcılar yeşilçam arkeolojisinde tanıtmaya çalıştığımız yeşilçam severler için önemli bir kaynak. Son dönemde değerli paylaşımcıları ve düzenli duruşu ile Yeşilçan benim aşkım facebook grubu (BURADA) öne çıkıyor. Grubun kurucu adminlerinden Recep Görhan ile grup, paylaşım ve yeşilçam sevgisi üzerine bir söyleşi yaptık. Kendisi tanışmaktan çok memnun olduk umarım zaman içerisinde o da belki yazıları ile Sinematik yeşilçam’a katkı sağlar.

PAYLAŞALIM GÜZELLEŞELİM

Utku Uluer: Recep Görhan’ın sinemaya olan ilgisiyle başlıyalım…
Recep Görhan: Sinema sevgim herkes gibi çoçukluktan geliyor, sinema büyülü bir dünya belki duygusal olmam beni bu dünyanın içine daha çok çekti. Küçükken konu komşu bize gelince  “neden bu kadar çok film izliyorsun çok tv izliyorsun ne anlıyorsun bunlardan” diye eleştirirlerdi ancak bu bir tutku ve insan vazgeçemiyor.

bos-cerceve2Utku Uluer: İlk izlediğiniz yani aklınızda kalan yesilçam filmi nedir?
Recep Görhan: Çok zor bir soru 5-6 yaşında izlemişimdir muhakkak bunu bulmak, hatırlamak açıkcası çok güç ama ağladığım ilk yesilçam filmini hiç unutmadım. O film BOŞ ÇERÇEVE‘dir.

Utku Uluer: Detaylı olarak yesilçamı araştırıp sinemamız üzerine bir birikim yaptığın belli. Nasıl oluştu bu birikim?
Recep Görhan: Normal bir vatandaşım…
Bu birikim durumu kendini geliştirmekle alakalı sanırım izlemek yetmiyor sırf bazı bilgiler için derinlemesine araştırma yapmak lazım ki birde çevre önemli, yani kitapta yazmazlar bazı detaylar, sanırım çevrem çok geniş galiba mesela çokseybilenkızbava var mesela arkamda 🙂 Yesilçam Benim Aşkım grubunda çok bilgili kiiiler var hepsinden yararlanıyorum.

Utku Uluer: Peki bu paylaşımınız ilk olarak facebook üzerinden mi başladı?
Recep Görhan: Daha önceden ilk sinema sitelerindeydim beyazperde.com, sinemalar.com, sinematurk ve anilarim.net gibi siteler. Buraların hepsini gezdim bu sinema sitelerinin hepsinden bir seyler kapmışımdır. Daha sonra bu sitelerden kopunca facebookta bir ortam kuralım dedik o aralar beyazperde sitesinde üyeydim siteyi takip ediyorum forumlarında yazıyordumda sinema sohbeti bölümünde ama filmler hakkında konuşurduk diğer üyelerle ama yazılanlar boşa gidiyordu bazen ve bir de yesilçamı facede çok konuştuk çünkü adi geçen sitelerde yesilçama pek düşkünlük yoktu.

157026_10151487635499691_1424735385_nUtku Uluer: Bu yesilçam ilginizi internet dışında başka bir platforma taşındı mı?
Recep Görhan: Kısa film çekme düşüncem var doğru zamanı bekliyorum aslında izlediğim filmler ve araştırmalarım sonucu kendime göre bir sinema anlayışı oluşturdum kafamda yine de uzun vadede çok sey düşünmüyorum.

Utku Uluer: Sitede Yesilçam Arkeolojisi vasıtasıyla bizim gibi yesilçamseverlere yaklaşmak onları tanıtmak istiyoruz
Recep Görhan: Yesilçamı simdiki gençler sevmiyor ve tv de film gördükleri zaman direk değiştiriyorlar ve dalga geçiyorlar. Aslında bu zamanda birinin yesilçam filmlerine aşık olması çok güzel bir sey çünkü ortam bunu gerektirmiyor şuan ki pozisyonda örnegin yesilçam filmlerinin beğenmeyen kişiler bilseler ne kadar güzel filmler var kıyıda köşede kalmış kesfedilmeyi bekleyen utanırlardı dalga geçtiklerinden. ne kadar kesfedilirse kesfedilsin hala saklı bir hazine ben yesilçam benim aşkım grubunu yesilçamı hem gençlere sevdirmek benden büyük o zamanda yaşamış kişilere de tekrar o anıları yaşatmak için kurdum bunu neticede çok büyük bir iş başardığımı düşünüyorum grupta yesilçamı tarihini şimdiki nesillere göstermekten çok memnun hala çok dalga geçiliyor o filmlerle

Utku Uluer: Yeşilçam arkeolojisi tanımı ne anlatıyor?
Recep Görhan: Bu tanım direk aklıma yesilçam sevgisini getiriyor kendim gibi yesilçama gönül vermis kisileri yani. Ben bu tanıma henüz ayak uyduracak sınıfta değilim yaşım çok genç ögreneceğim çok şey var.

Utku Uluer: Sence neden dalga geciyorlar?
Recep Görhan: Replikler, aynı hikayeler, nayır nolamaz, zengin kız askları, zengin fakir askları, bunlar komik geliyor simdiki nesle elestirilecek nokta vardır elbet

563603_10150683333964691_1467151451_n[1]Utku Uluer: Koleksiyon yapiyor musun?
Recep Görhan: Evet yapıyorum film lobi kartı kartpostal mevcut elimde ama daha çok film kolesiyonu yapıyorum. Yılmaz Güney ve yesilçamın çok önemli filmleri sevdigim filmleri topluyorum.

Utku Uluer: Paylaşım ortamı hakkında ne düşünüyorsun?
Recep Görhan: Seven çok ama ilgisiz kalıyorlar internette oyun oynamak insanlara daha güzel geliyor paylasanlar gerçekten gönül vermis kişiler sen gibi ben gibi gerçekten yesilçamı seven kişiler yoksa kimse uğraşmaz bir de bazıları var 1 resmini alsan kıyameti kopartırlar.
Onlara sormak lazım 85 yalındaki ölüme yakın bir adam hala neden para biriktiriyorsa bunların saklama sebebide odur sanırım.

Utku Uluer: Yılmaz Güney’in senin için özel bir yerinin olmasının sebebi var mı?
Recep Görhan: Yılmaz Güney bir efsane, gerek duruşu olsun gerek yaptıkları ile Türk sinemasının kralı çok sevdiğim filmleri var mesela bana bir seçki yap desen 10 filmlik, en az 5 tane Yılmaz Güney filmi olur içinde. Sinema dili güçlü olan bir yönetmen sevilmez mi? Onun filmleri birer hazine bence.

Utku Uluer: Peki Yesilçam’da seks furyası üzerine neler düşünüyorsun?
Recep Görhan: 1975 senesinde başladı erotik furya ve aile olarak gidilen sinemayi bölmüştür bence. Artık insanlar aile olarak gitmemistir sinemaya ve erotik furyanin yapımcıları çok paralar kazanmıştır o dönem türk sinemasina bir yararı olmuşmudur sinemasal anlamda elbette hayır. Gişe filmleriydi onlar su anki ivedikler gibi sırf para kazanılmak için yapıldılar. Bu konu üzerine sinemasever abimlerimle konuştuğum zaman Türk sinemasını erotik furya bitirdi sözünü duyuyorum, sizler de duymussunuzdur…
Türk sinemasina zararı olmuş şu anda İvediklerin yanında Türkiye’de iyi filmler de yapılıyor. Demirkubuz çok iyi filmler yapıyor, Reha Erdem var, Derviş Zaim var…Yani şimdi nasıl İvedikler para için yapılıyorsa Celal ile Cerenler, o zaman da furya öyleymiş.

Utku Uluer: Yesilçamın en uyum çifti kim?
Recep Görhan: Türkan Şoray ve Kadir İnanir

Utku Uluer: Yönetmen olarak snein için en önde gelen 3 isim kimdir.
Recep Görhan: Yılmaz Güney
Metin Erksan
ömer Lütfi Akad

Utku Uluer: Kadın oyunculardan kimleri beğenirsin?
Recep Görhan: Türkan Şoray
Leyla Sayar
Meral Zeren

Son olarak ne demek istersin diye bir ekleme yaparsan..
Bizlere bu şansı veren sitenize teşekkür ediyorum gerçekten yeşilçamın alternatif sitesi başarılar dilerim

RECEP GÖRHAN’IN SEÇTİKLERİNDEN MİNİ FOTO GALERİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir