Gio Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği FABİSAD’ın düzenlediği GİO ÖDÜLLERİ TÖRENİ 27 Nisan Cumartesi günü İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

GİO Ödülleri ismini 50 yılın üzerindeki gazetecilik, sinema yazarlığı ve araştırmacı yazarlık hayatında eserlerinin büyük bir bölümünü ülkemizde fantastik edebiyat, korku ve bilimkurgu gibi türlerin gelişimine adamış Giovanni Scognamillo’dan alıyor.

İlk Gio Ödülleri Töreni’ne katılım yoğundu. Giovanni Scognamillo’nun da geldiği törene edebiyat ve sanat dünyasından birçok önemli isim katıldı.

Yazar Gülşah Elikbank ve yazar Hamit Çağlar Özdağ’ın sunuculuğunu yaptığı törende “Şairin Romanı”yla Murathan Mungan en iyi roman ödülünü kazandı. Ödülü Murathan Mungan’a Sevin Okyay verdi.

Murathan Mungan ödülü kabul ederken daha önceki kitaplarında fantazya ve bilimkurgunun koridorlarında gezdiğini söyledi ve konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Sözlerimi kendime ait bir ejderha alıntısıyla bitirmek istiyorum. Hayal gücü olanlara, ejderhalara inananlara ve belki de bütün ötekilere seslenen, Eteğimdeki Taşlar’daki ‘Ejderhanın’ başlıklı şiirimde diyorum ki; ‘Ejderhanın üflediği kendi soluğu / Biz onu alev, ateş sanırız’ ”

Gülbike Berkkam‘ın “Balanka Olmak” isimli öyküsü, En İyi Öykü dalında birincilik ödülüne layık görülürkenMehmet Berk Yaltırık, Sevgi Saygı, Hakan Balcı ve Gürkan Uluçhan dereceye giren diğer isimler oldu.Gülbike Berkkam’ın ödülünü yazar Barış Müstecaplıoğlu verdi.

Gio Ödülleri’nin İllüstrasyon dalında birincilik ödülü Mehmet Özen’in oldu. Dereceye giren diğer isimler iseSelçuk Koçman, Melih Yılmaz, Ömer Tunç ve Ahmet Oğuz Demir’di. İllüstrasyon kategorisinde çizimlerin Türkiye’den çıkmış eserlerden esinlenmesi şart koşulmuştu. “Karabasan”dan esinlenen Mehmet Özen’in ödülünü “Karabasan”ın çizeri Yıldıray Çınar verdi.

gioodulleri2

TAV’dan Hayal Gücüne Katkı

2013′te roman, yayınlanmamış öykü ve illüstrasyon dallarında verilen GİO Ödülleri, TAV Havalimanları Holding ana sponsorluğunda düzenlendi. GİO Ödüllerine; Boğaziçi Mezunlar Derneği gümüş sponsor, Cohn&Wolfe basın sponsoru ve İtalyan Kültür Merkezi mekan işbirlikçisi olarak destek verdi.

Roman dalında 2011-2012 yıllarında yayınlanmış eserler değerlendirmeye alındı. Yayınlanmamış öykü dalında ise 200′ü aşkın başvuru oldu.

Roman Jürisi: Asuman Kafaoğlu Büke, Bülent Somay, Doğan Hızlan, Ömer Türkeş, Sevin Okyay

Öykü Jürisi: Altay Öktem, Barış Müstecaplıoğlu, Doğu Yücel, Kutlukhan Kutlu, Sadık Yemni

İllüstrasyon Jürisi: Ergün Gündüz, Ertaç Altınöz, Kerem Beyit, Melike Acar, Yıldıray Çınar

Detaylı Bilgi için: http://www.fabisad.com/gioodulleri/

FABİSAD hakkında:

FABİSAD, Türkiye’nin Fantastik, Bilimkurgu ve Korku üreticilerinin bir araya geldiği, türün ülkemizdeki gelişimini, sanatçıların korunmasını ve bilinirliklerinin yükselmesini, okur ve takipçi kitlesinin artırılmasını, daha nitelikli eserlerin ortaya çıkmasını ve hayal gücünün öneminin anlatılmasını amaçlayan bir dernektir. 2011 yılında, bilimkurgu ve korku alanlarında ürün veren sanatçılar ve bu sanatların gelişimine katkıda bulunan editör, yayıncı, yapımcı gibi profesyonellerin bir araya gelmesiyle resmen kurulmuştur. FABİSAD, fantastik, bilimkurgu ve korku türlerde eserler sunan tüm üreticileri & takipçileri birleştirmek ve yapıtların doğru anlaşılmasını sağlamak amaçlarıyla, eğitici seminerler ve toplantılar da düzenlemektedir.

Ekip olarak oradaydık.(Murat Özkan, Yasin Karakaya, Fatih Danacı, Burak Bayülgen, Tolga Demirtaş)

Giovanni Scognamillo Kimdir?

Giovanni Scognamillo 25 Nisan 1929’da Pera’da (İstanbul) doğdu. Öğrenimini İtalyan okullarında tamamladı. İtalyan Lisesi’nin Edebiyat bölümünden (Latince, Felsefe) mezun oldu.

Hayatı boyunca sinema ile iç içeydi. Sinema sektörüne geçtikten sonra 60’lı yılların ikinci yarısında Türkiye’de çekilen İtalyan, Fransız, İspanyol filmlerinde yapım görevlisi ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Daha sonra bir reklam şirketinin ortağı oldu ve bu işi 1974’e kadar sürdürdü. 1979’da Erler Film’de Dış İlişkiler Müdürü olarak çalışmaya başladı. “Ulusal Video” kurulduğunda Program Müdürlüğüne atandı ve 1988 yılında emekli olana kadar bu görevi sürdürdü.

Emekli olduktan sonra kendini yazmaya adadıysa da sinema çalışmalarına ara ara devam etti. Bu süre içinde kimi yerli-yabancı ortak yapım projelerinde (Süpermenler, Elmas Hırsızları), yabancı televizyon film ve dizilerinde (Shlieman, Çıkmaz Sokak, Üç Küçük Şişe) yapım bölümlerinde çalıştı.

60’lı yıllardan itibaren kimi filmlerde (Felaket Kadını, 1960; Sesler ve İnsanlar, 1961/ reklam filmi; Coplan casse tout/Coplan İstanbul’da; Les Deux Reporters Autour du Monde/İkİ Muhabirin Dünya Turu; Pencereler Konuşuyor, 1965 ,reklam filmi; Sevmek Seni,1965; Söyleyin Genç Kızlara,1965; Kriminal/Killing İstanbul’da, 1966; Eşrefpaşalı, 1966; Silahları Ellerinde Öldüler, 1967; Mücevher Hırsızları, 1979; Schlieman, 1980; Şöhretin Sonu, 1981; Les Trois Flacons/Üç Küçük Şişe, 1986; Karanlık Sular, 1990; İz, 1995; Bay E, 1995; İstanbul Kanatlarımın Altında, 1995; Kuşatma Altında Aşk, 1997) küçük rollerde göründü.

Giovanni Scognamillo’nun yazı çalışmaları ilk olarak 1974 yılında reklam sektöründen ayrıldıktan sonra ağırlık kazanmıştır. İlk kitaplarını bu dönemde yazmıştır. Aynı yıllarda 1948’den beri yabancı basında(Spettacolo, Successo, Ita Cinematografia, Bianco e Nero, Kinematograph Weekly, Cinemonde, Le Cinema Europeen vd.- 60’lardan sonra International Film Guide, Movie Marketing) sürdürdüğü sinema yazarlığını Türk basınına taşıdı. Sinema yazarı olarak çalıştığı gazete ve dergilerden bazıları ise şunlardır: Akşam, Yön, Akis, Yeni Sinema, Ses, Hayat, Güneş, TV’de 7 Gün, Yedinci Sanat, Beyaz Perde, Yeni İnsan Yeni Sinema, Yeni Film, Altyazı, Yeni Sinema, Seyir, Strip, Sonsuz Kare. Giovanni Scognamillo halen sinema yazarı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Bugüne kadar 45’i telif, 11’i çeviri olmak üzere 56 kitabı yayınlanmış olup halen yayınlanmayı bekleyen 3 kitabı vardır.

Kitapları arasında Türk Sinemasında Altı Yönetmen, Dünyamızın Gizli Sahipleri, Batı’nın İnanç Temelleri, Türk Sinema Tarihi, Bir Levantenin Beyoğlu Anıları, Cadde-i Kebir’de Sinema, İstanbul Gizemleri, Beyoğlu’nda Fuhuş, Dehşetin Kapıları, Amerikan Sineması, Batı Sinemasında Türkiye ve Türkler, Korkunun Sanatları, Yeşilçam’dan Önce, Yeşilçam’dan Sonra, Dünya Sinema Sanayii, I Misteri di Istanbul/ İstanbul Gizemleri, Dracula mito perenne/ Dracula Sonsuz Mitos, Fantastik Türk Sineması, Beyoğlu Kabusları ve Diğer Öyküler, Erotik Türk Sineması, Ziyaretçiler, Bay Sinema-Türker İnanoğlu, Türk Sinemasında Şener Şen, Canavarlar Yaratıklar Manyaklar, Dehşet Öyküleriyer almaktadır.

Giovanni Scognamillo’nun hayatının farklı zamanlarında kazandığı ödüller arasında İstanbul Film Festivali Onur Ödülü, Ankara Film Festivali’nin Aziz Nesin Emek Ödülü, İzmir Film Festivali’nin Emek Ödülü, Siyad Emek Ödülü, İtalyan Kültür Enstitüsü Ödülü, Beyoğlu Yazarları Ödülü, Sinemave Tarih Buluşmaları ödülü yer almaktadır. Bunların yanında İtalyan Hükümetinin şahsına verdiği Şövalye unvanına da sahiptir.

Kaynak: http://korkusitesi.com/korkusinema/gio-odulleri-sahiplerini-buldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir