Anadolu Western leri: Fatma Girik & Tamer Yiğit – KIZGIN TOPRAK (1973)

KIZGIN TOPRAK
Tamer Yiğit – Fatma Girik
“Geleceğim Sultan, mutlaka geleceğim!”

Feyzi Tuna‘nın,1973 yılında Osman Şahin‘in Musallim ile Kuşde isimli hikayesinden esinlenerek senaryolaştırdığı Kızgın Toprak, western temalarının bozkır coğrafyalarının sertliğiyle harmanlanışının bir örneğidir.

Şirvan (Tamer Yiğit) ile Sultan (Fatma Girik) çiftinin Güneydoğu Anadolu’nun mahsül vermeyen topraklarında kışı geçirebilmek için şon şansları salcılık yapmaktır. Salcılık ile bir anda yeniden kurmaya başlayan hayalleri ve gözlerinde ki umut pırıltıları kısa bir süre sonra Çello Ağa’nın (Hayati Hamzaoğlu) ortaya çıkışıyla kaybolacaktır.

kizgin_toprak_sinematik4 Western
kizgin_toprak_sinematik2

Ağa, çiftin ellerinde ki toprağı yok pahasına kendisine satarak, mevsimlik işçi olarak kendisine bağlamak istemektedir. Yörede ki herşeyin kendisine ait olduğu gibi sal taşımacılığıda ağanın kontrolündedir. Teklifi kabul etmeyen çift, ertesi sallarının parçalarının nehre saçılı olduğunu görür.

Düzen ve başkaldırının savaşı başlar. Ağanın çiftliğinde ki ambarları tutuşturan Şirvan hapse atılır, hapisten çıktığı gün köyde evinin önünde kurulu olan darağacı ile karşılaşır. Sultan ağanın adamlarının tecavüzüne uğramıştır ve lekeyi temizlemesi için kendini öldürmesi veya kocasının kendisini öldürmesi gerekmektedir.

kizgin_toprak_sinematik15
kizgin_toprak_sinematik23

Hayati Hamzaoğlu’nun Anadolu Westernleri yazı dizisinde şu ana kadar ele alınan Erol Taş ve Bilal İnci’nin ardından üçüncü sırada yeralabileceği kötü adam tiplemesi, bilinen kalıpların dışına çıkmamakla beraber işin görüntüsel olduğu kadar siyasi mesaj kısmını tanımlamaktadır. Çello Ağa ile yaratılan karakter, düzenin anlık sahibi ağa ve etrafında ki adamlarının varolan sömürü mekanizmasını yürütebilme güdülerinin portresidir. 

Feyzi Tuna’nınYeşilçam’da benzerine çok az rastlanan final ile birleştirilen açılış kurgusu, seyirciye son dakikada hikayeye dahil olduğu hissini vermektedir. Büyük bir resim karesi içerisinde tek bir kuru ağacın kaldığı alabildiğine çorak toprakta Fatma Girik kendi mezarını kazmaktadır. Kazmayı toprağa her vuruşunda silah sesleriyle irkilir ve nihayetinde uzaklarda tek bir atlı gözükür…

kizgin_toprak_sinematik7 western
kizgin_toprak_sinematik22

Finalle karşılaşan izleyiciler olayın bu noktaya kadar gelişini bir kesit halinde izlerler. Akıllarda kalan tek soru işareti ise Tamer Yiğit’in tamamen silah sesleriyle verilen uzaklardaki çatışmadan sağ çıkıp namusunu temizlemek için gelip gelemeyeceğidir.

Tecavüz sahnelerinde sadece ileri ve geri gidip gelen kamera ve Fatma Giriğin boynuna dayanan bağ bıçağı ile teslimiyetçi, bir noktaya kilitlenen bakışları; Battaniye altında hareket eden çiftin inleme sesleri, hayvansal bir erotizmi yöre gerçekleriyle birleştirmektedir. Cinsellik, bu topraklarda feodal bir düzenin getirdiği duygusuzluk kadar serttir.

Fatma Girik, Kızgın Toprak’ta ki performansıyla Taşkent Film Festivali otoritelerince 17 ülkenin en iyi kadın oyuncusu ödülünü almıştır. Ayrıca film THE GRAVE (Mezar) ismiyle yurtdışına (8 ayrı ülkeye) pazarlanmıştır. Filmde mekan olarak kullanılan alanlar Eskişehir Porsuk Çayı’nın çevresidir.

kizgin_toprak_sinematik21
kizgin_toprak_sinematik17

Türk Sinemasına edebi eserler anlamında en önemli katkılardan birisini gerçekleştiren Osman Şahin’in ( Kemal Sunal klasiği Kibar Feyzo’da dahil olmak üzere 32 filme senaryo desteği ve toplam 23 filme direkt olarak hikayelerinden uyarlaması bulunmaktadır) kişisel web sitesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Western Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo

KIZGIN TOPRAK Resim Galerisi:

(Resimleri Orjinal boyutlarında görmek için üzerlerine tıklayınız)

Gokay Gelgec

1982 - Abisi ile beraber Cüneyt Arkın'ın SON SAVAŞÇI filmini sinemada seyrederek Fantastik kulvara erken giriş yaptı.1980'li yıllar - Video furyası ve TRT de yayınlanmış her tür filmi izleyerek geçirdi. Bu dönem özellikle ilerleyen yıllarda film müzikleri deşifreleri ve remake çalışmaları için bir ön kültüre sahip olmasını sağladı.1992 - Film muzikleri koleksiyonculuğu ve Yeşilçam filmlerinde kullanılan yabancı müziklerin deşifresine başladı. Son 20 yılda kaset, cd, plak ve sanal formatlarda olmak üzere 5000 adedin üzerinde film müziği albümü edindi.1998 - Çetin İnanç Koleksiyoncuları ÇIKO'yu kurdu. Grup amaç olarak filmlerin esinlendiği orjinal yapımları, filmlerde kullanılmış olan müziklerin deşifresi ve filmlere ait afiş - lobi kartı gibi dökümanların arşive eklenmesini seçti.2007 - Utku Uluer ile beraber SINEMATIK blogunun kurdular ve konsept dosyası CEMIL, Mesut Karanın katkılarıyla Cinemascope dergisinde yeraldı. Konsept dosyalar olarak Cemil ve Adalet filmlerinin yanısıra Tunç Okan Cumartesi Cumartesi ve Otobüs, Erotik Türk Sinemasının giallo örnekleri, Yeşilçam Remakeleri ve bir akım olarak Anadolu Westernleri konularında yazılı çalışmaları bulundu.2008 - Onar Films adına Jet Director ve Vendetta isminde iki kısa dökümanter hazırladı. Bu çalışmalar Demir Pençe Korsan Adam ve Cellat dvdlerinin basımlarında dünya pazarında yayınlandı. Hollanda kökenli Shockkend News sinema dergisi tarafından hazırlanan Turkish Trash Weekend film gösterimleri etkinliğinde konuşmacı ve danışman olarak yeraldı. Ayrıca yine aynı dergi için Türk Fantastik Sineması üzerine bir dosya hazırladı.2009 - Amerikan Dark Maze Studios dvd ve film yapımcılığı şirketi adına Korkusuz ve Kara Şimşek filmlerinin basım aşamalarında Çetin İnanç ve Serdar Kebapçılara ait dökümanterleri hazırladı. Aynı dönemlerde Melih Gülgen, Cüneyt Arkın ve Çetin İnançla kişisel sohbetlerini Sinematik için yazılı kaynak olarak paylaştı. Yönetmen Cem Kaya tarafından Alman ZDF kanalı için hazırlanan Remake Remix Ripoff belgeselinde konuşmacı olarak yeraldı. Massimo Italiano'nun hazırladığı Poliziesco kitabının Türk - Italyan ortak polisiyeleri bölümünde İnsanları Seveceksin filmi üzerine bir makale hazırladı. Ege Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından hazırlanan etkinliklerde Cüneyt Arkın - Çetin İnanç dönemi filmlerinden Vahşi Kanın sunumunu ve anlatıcılığını üstlendi. KargART Geceyarısı Filmleri etkinlikleri kapsamında Kilink filmleri gecesinin anlatıcılığını yaptı.2010 yılından bugüne Macaristan'da yaşamaktadır.

One thought on “Anadolu Western leri: Fatma Girik & Tamer Yiğit – KIZGIN TOPRAK (1973)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: