2013 Yaz Anketi: En sevdiğiniz Tarihi film serisi hangisidir?

Sinematik Yeşilçam Anketinde bu yaz ayları boyunca sitemiz için oldukça önemli bir sinema türüne değineceğiz: Tarihi Filmler (tarihsel kostüme filmlerimiz).

Anketimiz ise çok kolay, sizden seri film haline gelmiş 5 tarihi kahramanımız arasında seçim yapmanızı istiyoruz. Bu anket aslında birazda Cüneyt Arkın vs Kartal Tibet çekişmesi gibi gözüküyor.

En sevdiğiniz Tarihi Türk film serisi hangisidir?

Anketimiz safyamızın sağ sütununda, her zamanki yerinde ve en üstte ay sonuna kadar yer alacak.

Serilerimizi tanıyalım:

KaraMuratFatihinFedaisiKARA MURAT: 

Fatih’in fedaisi Kara Murat Cüneyt Arkın ile özdeşmiş 3 tarihi karakterden birisidir. Cüneyt Arkın ile Natuk Baytan birlikteliğinin üst seviyeye çıktığı bu filmler sinemamız adına önemli bir yerdedir. 72 ile 78 yılı arasında 8 film yapılmıştır. Bu filmlerin çoğu Italyan ortak yapımı olduğu için ve 2 yönetmen olduğu için yurtdışı kaynaklarında Natuk Baytan’ın maalesef ismi geçmez. Yapım, prodüksiyon olarak pahalı yapılardır. 2011’de piyasaya çıkacak 9. Kara Murat – Mora Ateşi filminin yapımı hala devam etmektedir.

Filmler: Kara Murat Devler Savaşıyor, Kara Murat Kara Şövalyeye Karşı, Kara Murat Denizler Hakimi
Kara Murat Ölüm Emri / Kardeş Kanı, Kara Murat: Fatih’ın Fedaisi, Kara Murat Fatih’in Fermanı
Kara Murat Şeyh Gaffar’a Karşı

tarkangumusjy1TARKAN:
Sezgin Burak tarafından yetmişli yıllarda yaratılmış bir çizgi roman kahramnıdır. Genellikle Kartal Tibet’ın beyazperde de canlandırdığı Tarkan, “Atıl Kurt”, sansür kurullarına kurban edilmiş pek çok erotik fantastik sahneleri, ahtapot’u ve Kartal Tibet’in etek boyu ile pek çok yazıya malzeme olmuştur. Tanju Korel’de Tarkan’ı oynamıştır ama film telif hakları nedeni ile Tark Han olarak değişrilmiştir. Ünal Şahin 1 yıl sonra Tarkan ismi ile Canavarlı kale filmini çekilmiştir, daha sonra Fikret Kuşkan Hasan Demirtaş’ı Tarkan yaparak Camoka ile karşılaştırmıştır ama bu filmler Sezgin Burak’tan izinsiz çekilmiştir.  O yüzden film serisinde 6 film yer almaktadır.

Filmler: Tarkan – Güçlü Kahraman, Tarkan – Marsın kılıcı, Tarkan – Viking kanı, Tarkan – Gümüş eyer, Tarkan – Kolsuz Kahramana Karşı, Tarkan – Altın Madalyon

battal 2080_2BATTALGAZİ:
Cüneyt Arkın ile özdeşleşmiş bir diğer karakter olmasına rağmen ilk Battal Gazi 1955’te çevrilmiştir. 1966 bir başka Battal Gazi daha çekilir ki şahsen kalite olarak o filmi çok beğenmiştim. 55’teki filmde yer alan Fikret Hakan 1971’de Cüneyt Arkın’la kamera karşısına geçerken bu sefer Hammer rolündedir. Bizim seri olarak ele aldığımız 1971’de çekilen ve Cüneyt Arkın’ın  Battal Gazi’yi canlandırdığı ve haliyle de Cüneyt Arkın ile özdeşmiş olan 4 filmlik seridir. Bu filmlerde Cüneyt Arkın Battal gazi’yi ve Battal Gazi’nin oğlunu canlandırmıştır. Daha fazla film olsa torununu da canlandıracaktır. Malkoçoğlu ve Battal aslında birbirine de geçmiştir film olarak.

  1. yy’da yaşamış Arap bir komutan olduğu düşünülen Battal Gazi bu filmlerde  akıncı bir Türk beyidir. Malatya bölgesinde destanlara konudur. Battalgazi’nin Türk tarihi ile özdeşmesinni ana sebebi sanırım bu filmlerdir.

Filmler: Battal Gazi Geliyor – 1955, Battal Gazi – 1966, Battal Gazi Destanı – 1971, Battal Gazi’nin İntikamı – 1972, Battal Gazi Geliyor – 1973, Battal Gazi’nin Oğlu – 1974

altayKARAOĞLAN:
Suat Yalaz’ın efsanevi kahramanının Yeşilçam serüveni de Tarkan gibi başlamıştır. İlk Karaoğlan’ı Orhan Günşıray oynar. Akbulut Malkoçoğlu ve karaoğlan’a karşı ve Karaoğlan’ın kardeşi Sargan gibi iki ek film vardır. Karaoğlan serisinde çekilen ve Karaoğlan’ı Kuzey Vargın’ın canlandırdığı film dışında bütün filmler de Karaoğlan’ı Kartal Tibet canlandırmıştır. İlk Atıf Yılmaz’ın çektiği Cengiz Han’ın hazineleri dışında Suat Yalaz yönetmen koltuğundadır. Bir de Suat Yalaz’ın yönetmen olmadığı bi Karaoğlan filmi daha 1972 de çekilir. Burada yine Kartal Tibet Karaoğlan’dır ama bu filmi Suat Yalaz pek sevmez. Kartal Tibet’in Suat Yalaz’ın yarattığı karaketere benzerliğide şaşırtıcıdır. Filmler dışında 2002 yılında bir de tv dizisi şekilmiştir. Yeniden 2012’de beyazperdeye taşınan Karaoğlan yolculuğuna Kartal Tibet’siz devam ediyor artık.

Filmler: Karaoğlan – Cengiz Han’ın Hazineleri 1962, Karaoğlan – Altay’dan Gelen Yiğit 1965, Karaoğlan – Baybora’nın Oğlu 1966, Karaoğlan – Camoka’nın İntikamı 1966, Karaoğlan – Bizanslı Zorba 1967, Karaoğlan – Yeşil Ejder 1967, Karaoğlan – Samara Şeyhin Kızı 1969, Karaoğlan Geliyor 1972, Karaoğlan 2012

malkocoglu01 sinematikyesilcamMALKOÇOĞLU: 
Ayhan Başoğlu’nun cizgi kahramanı bugün Muhteşem Yüzyıl dizisi ile de gündeme gelen ama bizim Fatih döneminde yaşadığını sandığımız!!! Malkoçoğlu’nu biz en çok ve tabiki Cüneyt Arkın ile sevdik.
Bugüne kadar 8 film çekilen Malkoçoğlu’nu Cüneyt Arkın dışında Malkoçoğlu Kurt Bey olarak Serdar Gökhan’da canlandırdı.
Seri dışında bir de Akbulut Malkoçoğlu ve Karaoğlan’a karşı filmi vardır. İlk Malkoçoğlu 1966’da beyazperde ile buluştu. Yine de Malkoçoğlu eşittir Cüneyt Arkın.

Filmler: Malkoçoğlu, Malkoçoğlu Krallara Karşı, Malkoçoğlu Kara Korsan, Malkoçoğlu Akıncılar Geliyor, Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri, Malkoçoğlu Avrupa’yı Titreten Türk, Malkoçoğlu Cem Sultan ve Malkoçoğlu Kurt Bey

Hazırlayan: Utku Uluer

5 thoughts on “2013 Yaz Anketi: En sevdiğiniz Tarihi film serisi hangisidir?

  1. Bu filmlere tarihi demek yerine bence Türk Çizgi Roman Uyarlaması filmlerden En çok Hangisi Sizin Birinciniz? gibi bir anket yapabilirdin.KARAOĞLAN – MALKOÇOĞLU – TARKAN -KARA MURAT adlı tarihi temalı Türk çizgi romanları içinde adapte edildiği çizgi roman karakterlerine en benzeyen oyuncularla ve çizgi romana yakın çekimi,sevgili Suat Yalaz,KARAOĞLAN filmleriyle yaptı.Diğer tarihi Türk çizgi roman uyarlaması filmler,adları dışında,tiplemeler olarak,adapte edilen eserle alakasız filmlerdir.Bunların dışında adapte edilen eserlerdeki tiplemelere uygun çekilen Türk filmleri : HÜDAVERDİ-PIRTIK BİZİMKİLER – ZAGOR filmleri – KAPTAN SWİNG

  2. Merhaba Yener abi aslında verdiğin fikir bir sonraki anket için süper bir fikir olur. Bu seçtiğimiz 5 filmde tarihi film serileri ve Kara Murat cizgi roman uyarlaması değil. Sinematikte biraz daha detaylı olarak tarihi filmler konusuna eğilmek istiyoruz. Ama dediğin gibi yeşilçamın en büyük esin kaynağı çizgi romanlar olmuştur. Liste oldukça kabarık

  3. Muhteşem Yüzyıl dizisinde Burak Özçivit’in canlandırdığı Malkoçoğlu, MALKOÇOĞLU BALİ BEY’dir. Ayhan Başoğlu’nun yazıp çizdiği ve Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı Malkoçoğlu ise, Malkoçoğlu Bali Bey’in oğlu MALKOÇOĞLU TURALİ’dir. İnternette yapacağınız kısa bir araştırmayla MALKOÇOĞLU sülalesinin biyografilerine ulaşabilirsiniz. Bayağı kalabalık bir aile. Ailenin fertleri dededen toruna hep padişahlara hizmet etmişler.

  4. Turali Selim zamanında yaşamış. Ayhan Başoğlu’nun canlandırıdığı karakter ise Fatih dönemimde yaşıyor olmalı. Cem Sultan ile ilgili de olduğu için Fatih’le de özdeştirdim bu yüzden Cüneyt Arkın’ın Malkoçoğlu Turali bey olması zor. Keza çizgi romanda 1492 diye tarih var bu da fatih ve sonrasına denk geliyor demektir. Bali bey fatih döneminde yaşamış sanırım sonraki ailenin devamı Burak özçivitin bali beyi…

    Bunun dışında Malkoçoğulalrı bildiğim kadarıyla devşirme bizansa bağlılar önce, sonra osman beyliğine geçiyorlar.

    Yazıda aslında espri ile karışık bişr gönderme yapmak istedim. Çünkü medya muhteşem yüzyıldaki malkoçoğlunun Cüneyt arkının malkoçoğlu ile eşleştirdi. Belki orada eksik bri anlatım olmuş olabilir yeniden düzenleyeceğim.

    Bu arad kalp kalbe karşı ben de sizin galeriyi düzenliyrodum Özgün Bey 🙂

  5. Oylamada oyumu Karaoğlan serisi filmlere verdim;çünkü çizgi roman tiplemelerine en sadık kalarak çekilen filmler;senaryo,yönetmen ve yapımcılığını yapan eser sahibi SUAT YALAZ tarafından yapıldı.Bu kategoride TARKAN filmleri de yer alabilir.Malkoçoğlu ve Kara Murat filmlerinde tiplemelerin çizgi roman serilerinde çizilenlerle,isimleri dışında bir ilgileri yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir