Sinematik Yeşilçam olarak blog çalışmalarına başladığımız 2007 yılında, Yeşilçam dönemi başta olmak üzere, Türk Sineması üzerine yazılmış kitapların ve kaynakların sınırlı olduğundan yakınırdık. Özellikle internete yayılmış pek çok bilginin eksik ve/veya tam olmadığını hala söyleyebiliriz. Elimizden geldiğince ve ilgi alanlarımıza göre kendimizce Türk sineması adına belli bir arşiv çalışması yapmaya çalıştık.
Son yıllarda Türk Sineması üzerine araştırma yapan, yazılı veya görsel arşivi derleyen insanla karşılaşıyor olduğumuzdan sitemiz içerisinde Yeşilçam Arkeolojisi ismini verdiğimiz bir köşeye de başladık. Ancak arşivlemek gibi kollektif çalışmaların daha kollektif bir çatı altında derlenmesi ve kütüphaneye dönüşmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu bağlamda Türk Sineması Araştırmaları Projesi tam da bizim destek vermek istediğimiz bir oluşum. Proje ile ilgili site yapım aşamasında. Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde bir süredir ön hazırlıkları devam eden Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesi ise 1 Eylül 2013 tarihinde başladı.
Hayal Perdesi dergisinin haberi ise konuyu şöyle özetliyor:
Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2012 2. Dönem Mali Destek Programları arasında yer alan Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi-Kâr Amacı Gütmeyenler Programı kapsamında başarılı bulundu.
TSA projesi, Türk Sineması’nın yaklaşık yüz yıldır ortaya koyduğu birikimin gelecek kuşaklara birincil kaynaklardan araştırılmış, doğrulanabilir, tarafsız ve sistematik şekilde aktarılması için bir zemin oluşturmayı hedefliyor. Akademik bir yaklaşımla Türk Sineması’na dair yazılı, görsel ve işitsel tüm materyallerin kapsamlı bir şekilde tespit ve tasnifi yapılarak oluşturulacak proje, bu bilgilerin paylaşıma açılacağı TSA veritabanı ile nihayetlenecek. Proje sayesinde Türk Sineması ile ilgili herhangi bir bilgiye film, kişi, kitap, dergi, makale, röportaj ve tez kategorilerinde ulaşmak mümkün olacak. İlk kez Türk Sineması’nın doğru bir envanterinin çıkarılmasını sağlayacak TSA veritabanına, yine aynı proje kapsamında hayata geçirilecek ve güncel Türk Sineması’nın nabzını tutacak TSA portal websitesi üzerinden erişim mümkün olacak. Ayrıca proje süresince arşivlenen yazılı, işitsel ve görsel tüm materyaller, Bilim ve Sanat Vakfı Kütüphanesi bünyesinde kurulacak TSA Arşivi’nde araştırmacıların istifadesine sunulacak.
İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü ile ortak olarak yürütülecek projenin 9 ayda tamamlanması hedefleniyor. Projenin tamamlanmasının ardından ise sözlü tarih çalışmaları, makale yazımları, özel yayın çalışmaları gibi faaliyetler yürütülerek Türk Sineması’yla ilgili özgün içerik üretimine yapılan katkının devamı ettirilmesi amaçlanıyor.
Kaynak: BURADA