Üçüncü Adamlara Dair belgeseli yayında – Erhan Tuncer ile sohbet

3.-adamlara-dair-trt-belgeselbanner

Erhan Tuncer yıllar önce 2 yazısını Sinematik Yeşilçam‘da paylaşan idealist bir sinema tutkunu bir araştırmacı olarak karşımıza çıkmıştı. Bu tutkusu onu  bir sinema emekçisine dönüştürdü ve geçen zaman içerisinde çocuğum dediği 3. adam sitesini bir belgesel haline getirdi. “Üçüncü Adamlara Dair” belgeselinin yapımcılığını Aspro Prodüksiyon – Şeker ERTEM‘in yapıyor, belgeselin yönetmenliğini,yapan Erhan TUNCER’e belgesel ve proje hakkında Sinematik Yeşilçam adına sorular sorduk. Aşağıda Erhan Tuncer ile yaptığımız sohbeti ve Süheyl Eğriboz‘un anlatıldığı 1. bölümü izleyebilirsiniz:

yesilcam-in-kotu-adami-sokakta-kitabini-satiyor_55427_bBu proje üzerine ne zamandan beri çalışıyorsun?
Üçüncü Adam, 24 Şubat 2009 yılından beri aktif olarak, Türk sinemasının karakter oyuncularına ve kavgacılarına yer vermekte. Bloğumuzu grafiker arkadaşım Gürkan Bayar ile açtığım ilk günden bugüne, takipçilerin ve anlık ziyaretçilerin ilgisi ile Üçüncü Adam büyüdü ve ayakları daha sağlam bir şekilde yere basmaya başladı. Son 2 yıldır da aklımın bir köşesinde, sitede adı geçen karakter oyuncularımıza dair uzun, tek bir belgesel yapma fikri vardı. Senarist ve yönetmenlik, profesyonel olarak sürdürdüğüm mesleğim olduğundan, geçen zaman farklı ilişkileri ve imkânları da beraberinde getirdi. İlk uzun metraj filmimi yapmak için teklif sunduğum Aspro Prodüksiyon – Şeker Ertem ile çıkmış olduğumuz yolculuk, bana hem ilk filmimi yapma imkânı sağladı, hem de Üçüncü Adam’ı belgesel projesi olarak TRT Belgesel’e sunmamın yolunu açtı. (Bu işlerle ilgilenenler bilirler; ne kadar parlak bir fikriniz olursa olsun, size inanan bir yapımcınız yoksa, ortaya bir eser çıkarmanız oldukça zordur.)
Bu yılın Mart ayının ortalarında TRT Belgesel’e sunduğumuz projemizin kabulü ile çekim için ön hazırlıklara başladık. Öncelikle, ilk bölüm konuğumuz, bir sinema efsanesi olan Süheyl Eğriboz ile görüştük. O da bizi diğer kıymetli meslektaşlarına yönlendirdi ve müthiş bir heyecanla çekimlere başladık. (Üçüncü Adam ekibi olarak, kendisi ile 2012 yılının sonbaharında yapmış olduğumuz uzun bir röportajın da, çekimlerimize olumlu yönde etkisi olduğunu söylemeliyim.)
Böylece –imkânlar dâhilinde bölümler halinde yayınlanacak- ‘Üçüncü Adamlara Dair’ adlı belgesel projemiz, yayın yolculuğuna başladı.

c3bcc3a7c3bcncc3bc-adamlara-dair-trt-belgesel12 bölüm veya 20 bölüm diye bir planlama yapıldı mı ve çekimler devam ediyor mu?
TRT Belgesel kanalı yetkilileri ilk bölümün izlenmesinin ardından, bizden 6 bölüm daha talep etti ve bu doğrultuda çekimlere başladık. Hakkı Kıvanç, Yavuz Karakaş ve Necdet Kökeş bölümlerinin çekimleri bitti, Hakkı Kıvanç ve Yavuz Karakaş bölümlerinin kurguları da bitmek üzere. Yeni bölümlerin ne zaman yayınlanacağı, önümüzdeki günlerde belli olacak.

Belgeseli yapmaya başlarken ve yaparken karşılaştığın zorluklar oldu mu?
Çalışmamıza engel olacak herhangi bir zorlukla karşılaşmadık. Tek zorluk; belirli bir yaşa gelmiş olan karakter oyuncularımıza zorluk yaşatmayacak uygun hava şartlarını beklemekti. Bu durum çekim takvimimizi sürekli olarak değiştirdi. İşimize ve onlara duyduğumuz sonsuz saygı ve sevgiden dolayı, onları zor durumda bırakmamaya çalıştık. Sanırım bunu da başardık. Esas bölüm konuklarımız ve röportajlarla belgeselimize destek olan tüm sanatçılarımızla halen keyifli bir iletişim halindeyiz.
Süheyl Eğriboz 003Ben, belgeseli yaparken, kendimi arkeolojik bir kazının içerisinde gibi hissediyorum. Türk sinemasını, yıldızlardan ve usta yönetmenlerimizden yıllarca dinledik. Anlattıkları birbirinden kıymetli anıları ve tecrübeleri keyifle, ders alarak biriktirdik. Lakin sinemamızı, yüzlerce filmde neredeyse hep aynı rollerde oynamış, çekim sonrasında set ekibine de yardım etmiş, sinemanın sefasını da, cefasını da çekmiş karakter oyuncularımızdan bu formatta neredeyse hiç dinlememiştik. TRT Belgesel kanalının belirlediği 28 dakikalık süre içerisine sığdırdığımız bilgiler kadar, sığdıramadığımız, arşivimizde durmakta olan, o kadar eşsiz anılar, bilgiler, sitemler ve teşekkürler var ki… Tüm bunları devam bölümlerinde izleyicilerimizle buluşturmayı çok istiyoruz. Bize, karakter oyuncularımızı anlatma imkânı tanıyan TRT Belgesel kanalı çalışanlarına da sonsuz bir teşekkürü borç biliriz…

Sinematik Yeşilçam okurlarına iletmek istediğin bir mesaj var mı?
Aynı uğurda mücadele verdiğimiz, Türk sinemasının belirli alanları için önemli bir arşiv niteliği taşıyan değerli Sinematik Yeşilçam ekibine, bloğumuza ve belgeselimize göstermiş olduğu ilginden dolayı çok teşekkür ederim. Bu vesileyle aramızda olmayan karakter oyuncularımızı bir kez daha rahmetle anıyor, yaşayan sanatçılarımıza da sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum…
Bu yolculukta, bizler gibi elinden geldiğince Türk sinema tarihinin deşifresine destek olmaya çalışan ekipleri teşvik eden en önemli unsur okuyucudur. Tüm Sinematik Yeşilçam okurlarına ve sinemaseverlere, sinemamıza sahip çıkıp değer verdikleri için minnettarım.
Sevgiler
Üçüncü Adam

Üçüncü Adamlara Dair 1. bölüm – Süheyl Eğriboz:
Erhan Tuncer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir