ÇIKO‘nun yapılanması içerisinde en önemli rolü üstlenen unsur internet kullanımının ve dünyanın her ülkesinde koleksiyoncu ruhu taşıyan insanları ortak paydada buluşturan merak unsurudur.
Onar Films‘in KIZIL TUĞ dvd’sinde yayınlanan Türk Fantastik Sineması rehberinin Türk Sinemasında Savaş Sanatları başlıklı bölümünü hazırladığımda bu kitapçığın bir yıl kadar sonra ummadığım bir şekilde karşıma çıkacağını tahmin edemezdim.
Film Müzikleri Koleksiyonculuğunda çıraklıktan kalfalığa geçtiğim zamanlardan bugüne Japonya‘nın bu konuda dünyadaki sayılı ülkelerden birisi olduğunu bilmekteydim. Japonların sinema ve film müzikleri konusunda ki iflah olmaz meraklarını Türk Fantastik Sineması üzerine de yöneltmiş olduklarını ise ÇIKO sayesinde gördüm.
Onar Films’in DVD sini alan kişilerden biri olan Tokyolu dostumuz Aizu Shingo, ÇIKO kanalıyla bizlere ulaşarak şu ana kadar Türk Sineması üzerine yazmış olduğu Japonca kaynakları ve Sinematik Yeşilçam‘ın reklamını Tokyo’da ki Türk Fantastik Sineması takipçilerine duyurmakta tereddüt etmedi.
WARAUNA KIKEN maalesef artık aktif olmayan bir blog, ana hedefi dünyanın her köşesinden B sınıfı aksiyon ve korku klasiklerini incelemekti. Türk Sinemasının da nerdeyse Metin Demirhan‘ın Fantastik Türk Sineması kitabına sadık kalarak bulunabilen tüm filmleriyle konuk olduğu bu dizi internet tarihindeki yerini aldı.
ÇIKO‘nun dünyadaki yansımaları üzerine Tokyolu dostumuz Aizu Shingo‘nun ardından Nihat Yiğit sevgisini internet ortamına taşıyan bir diğer Japon dostumuzla tanışmanın mutluluğunu yaşadık.
Kazuyuki Mitsuoka, Tayland‘dan Hindistan‘a, Amerika‘dan Türkiye‘ye dünyanın tüm ülkelerinden savaş sanatları filmlerinin koleksiyonculuğunu ve incelemelerini yapmayı kendine hedef edinerek, merakını zaman içinde maskeli süper kahraman filmleriylede geliştirmiş.
Himazine Deneibo isimli blogunda çalışmalarına devam eden Mitsuoka’nın favori Türk filmi ise Onar Films tarafından yayınlanmış olan Aytekin Akkaya ve Yavuz Selekman klasiği ÜÇ DEV ADAM.
Meksikalı profesyonel güreşçi Lucha Libre‘nin hayranı olarak Santo rolünde izlediğimiz Yavuz Selekman‘ı, Nihat Yiğitle beraber favori aktörleri içerisinde zirveye taşıyan Mitsuoka’ya gelecek tüm incelemelerinde şimdiden başarılar diliyoruz.
Himazine Deneibo:
http://blog.goo.ne.jp/kazuyuki72/
Himazine Deneibo / Nihat Yiğit:
http://blog.goo.ne.jp/kazuyuki72/d/20090604
Son aldığımız bilgilere göre sinemamızın Japon takipçileri arasında zirvedeki yıldız olma yolunda iki isim başa güreşmekte:
Cüneyt Arkın vs. Nihat Yiğit
Bu yazıyı kaleme almamı sağlayan e-mail trafiği olmasaydı, Arkın’ın şöhreti karşısında Nihat Yiğit‘in Turkish Bruce Lee olarak Japonya’yı fethedeceğini ne kendisi, ne Çetin İnanç ne de bizlerin bilmesi mümkün değildi.
OKYANUS ÖTESİ:
Japonya’nın ardından rotamızı dünyanın diğer ucu Amerika’ya çeviriyoruz. Bağımsız sinema yazarı olarak hayatını sürdüren Jeff Goodhartz , Türk Fantastik Sineması‘nın iflah olmaz takipçilerinden birisi. İnternet ve Onar Films aracılığıyla keşfettiği sinemamızı sadece izlemekle kalmayıp filmlerin yeni dünyada ki tanıtımını da kendine görev edinmiş bir B Film Aşığı.
Tanıtımlar için seçilmiş blog başlığı Films from the Far Reaches Uzak Diyarlardan Gelen Filmlerin Japonyada olduğu gibi Amerikada da tanıtılmaya değer olduğunu göstermekte. Goodhartz’ın gözünden Aç Kartallar üzerine hazırlanmış bir tanıtım yazısına aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Films from the Far Reaches: AÇ KARTALLAR
http://farreachingfilms.blogspot.hu/2013/07/ac-kartallar-starving-eagles.html
İSKANDİNAVYA:
Japonya ve Amerika’nın ardından rotamızı Türkiye’ye en yakın kıta Avrupa’nın kuzeyine çeviriyoruz. Tüm Avrupa genelinde film izleme ve koleksiyoculuğun en üst noktada yaşandığı bölgelerden birisidir İskandinavya. Yakın zamanda sitemizde dosya olarak yayınladığımız Otobüs filmiyle İsveçle yeterince haşır neşir olmuştuk.
Fred Anderson, Ex-Ninja blogunda emekli olduktan sonra “biz sadece Ingmar Bergmanla övünmeyiz dünya fantastik sinemasının da en iyi takipçilerinden birisiyiz” dercesine Türkiyeye özel bir önem veren sinema aşıklarından.
Aç Kartallar filmiyle Türk Sinemasında temsil edilen uzak doğu dövüş sanatlarında B filmler geleneği ve hatta 80’li yıllarda dünyada kendine yeni bir yol çizen korku sinemasının bir harmanlaması sinema tarihimizin kült olma statüsüne erişmiş bir diğer filmin yapılmasını sağlamıştı.
Ölüm Savaşçısı dövüş sanatları filmlerinde kendine has bir tarzın zirve noktasıdır.
Ex – Ninja: ÖLÜM SAVAŞÇISI
http://fredanderson.typepad.com/my-blog/2013/04/death-warrior-çetin-inanç-1984.html
Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo
AÇ KARTALLAR Fragman:
Bu güzel bilgi için teşekkürler…Japonya'dan da Türk filmlerine ilgi olduğunu duymak gerçekten beni mutlu etti…
Selametle.
Türk Fantastik sinemasına dünyanın tüm kıtalarında ilgi potansiyeli olduğuna eminim, bence burdaki en önemli atılım özellikle ingilizce kaynaklarla sinemamızın bu ilginç çizgisini Trash ve B film severlere duyurmak olmalı.