Nejat Uygur (d. 10 Ağustos 1927, Kilis) – (ö. 18 Kasım 2013, İstanbul)
“Senin o gördüklerin acemidir. Onlar benim bulduğum yeri arıyorlar” (Nejat Uygur’dan bağlama çalma teknikleri)
Tiyatromuz’un ve komedi dünyamızın önemli isimlerinden Nejat Uygur‘u bugün kaybettik. Bir çok Tiyatro oyununda , film ve dizilerde oynamış, kendi tiyatrosunu kurmuş ve kendi tarzını yaratmış bir sanatçımızdı Nejat Uygur.
1940‘lardan beri tiyatronun içinde yer alan Nejat Uygur‘un sanat yaşamının en önemli döneminin benim neslimin de yetiştiği 80li yıllar olduğunu düşünüyorum. O yüzden komedimizin mihenk taşlarından birisi olarak ele almamız yanlış olmaz.
Nejat Uygur‘la ilk tanışmam video kasetleriyle oldu, sonra ailemle Nejat Uygur’u tiyatroda izleme şansına da eriştim. En sevdiğim ve aklımda kalan oyunu ise Cibali karakolu oldu. Kelime oyunlarını yapmayı çok seven bir komedyendi. Tercih ettiğim devamlı takip ettiğim bir komedyen olmadı belki ve belki o dönem Devekuşu Kabereyi hep Nejat Uygur oyunlarına tercih ettim ama sonuç olarak hayatımızda bir yer etmiş bazı izler bırakmış bir oyuncu idi. Belki de orta oyunu bir şekilde 80lere kadar temsil ettiği için…
Nejat Uygur‘u benim için değerli kılan en önemli unsur hayatının her yatırımını tiyatroya yapıyor olmasıydı. Öyleki 2 oğlunu yetiştirmesi ve kendi sanatını devam ettirmek için seçtiği bir yöntem olmuştu belki de. 5 erkek çocuğu yetiştiren bu küçük dev adam tiyatrosunu ve sanatını devam etmesini de oğulları ile sağlamış oldu. 2000li yıllara geldiğimizde Türkiye‘de tiyatro yapmanın ne kadar zor olduğunu daha iyi anladık.
Dediğim gibi oyunculuğunu tarzını esprileri seversiniz veya sevmezsiniz çok önemli değil ancak bir jenerasyonun çocukluğuna dair önemli bir sanatçıyı kaybettik. Tiyatro ile birlikte yaşamanın, onu hayat tarzı haline getirmenin oldukça zor olduğu, tiyatrocunun özgürleşemediği ve tiyatrocunun hayatının her kademesinde türlü zorluklar ile yaşayacağını baştan kabul ettiğiniz bir ülkede olan Türkiye‘de bir döneme damgasını vurmuş bir tiyatrocuyu bir komedyeni kaybettik bugün.
Başımız sağolsun.
Utku Uluer
Cibalı Karakolu:
Güle güle büyük usta gittiğin o yerde, Kel Hasan Efendiye, Komik Naşit’e, Dümbüllü’ye, Erol Günaydın’a ve nice terk-i diyar eden büyük ustalara bizden selam olsun.