Yeşilçam Kitapları: Nubar Terziyan – Ne İdim Ne Oldum

Ne-Idim-Ne-Oldum-Nubar-TerziyanKünyesi:
Sayfa 155
Baskı 1.Baskı Haziran 1995, İstanbul
Yazar: Nubar Terziyan
Kapak: Ümit Kıvanç
Dizgi: Remzi Abbas
Uygulama: Hüsnü Abbas
Düzelti: Caner Kozan
Kapak Baskısı: Sena Ofset
İç Baskı ve Cilt: Şefik Matbaası
Açıklama: Türk sinemasının unutulmaz yüzlerinden Nubar Terziyan’ın sinema dışı anıları. Eski İstanbul’da yaşanmış bir çocukluk, amatör tiyatro heyecanıyla ve bolca çapkınlıkla geçmiş gençlik yılları, derken evlilik, derken 6-7 Eylül olayları, dedelik, yalnızlıkla tahterevalliye binen mütevazi şöhret… “Öylesine vatandaşNubar Terziyan, Ne İdim Ne Oldum’da dil ustalığıyla değil ama tatlı dille anlatıyor yaşadıklarını. “Nubar Baba”nın hayat hikayesinden çok, eskide kalmış bir hayatın hikayesi.

Kitap hakkında:

Nubar Terziyan 0009
Kitapta yer alan bu fotoyu photoshopta biraz iyileştirmeye çalıştık.

Nubar Terziyan’ın anıları çoğu Yeşilçam emektarının yazdığı gibi filmler üzerine değil. Kitabı okurken Nubar Terziyan için sinemanın ve tiyatronun kutsal birer mekan olduğunu ve orada yaşadıklarının aynı kendi aile yaşantısı gibi, özeli gibi baktığını düşündürtüyor kitap.  Ama kesinlikle bir yeşilçam kitabı çünkü Yeşilçamın ruhu içerisinde saklı.

Yazdığı anılar arasında yer alan 6-7 Eylül olayları ile ilgili kısıma Agos Gazetesinde yer verilmişti ve biz de sizinle paylaşmıştık (BURADAN okuayabilirsiniz). Kitabın arka kapağında da yazan “doğduğum memlekette kendimi sizlere sevdirdim, paradan ziyade sempatinizi kazandım” sözleri aslında 2 anlam taşıyor. Zaten sanatçı olmanın zor olduğu bir ülkede Ermeni bir sanatçı için daha da fazla zorluk olduğu gerçeğine de işaret ediyor.

Nubar Terziyan, gerçek bir İstanbullu bugün uğraştığımız ötekileştirmelerin ve sen ben kavgasının, köken mücadelesi ve tekleştirmelerin ne kadar saçma olduğunu, bize bugün anlatılan tarih algısının ne kadar çarpık olduğunu da gösteren bir belge bırakmış. Kitabı okurken sevgi ve Nubar baba’nın filmlerdeki tatlı sert halini hissediyrosunuz.

Kitabı ilk elinize aldığınızda ince bulabilirsiniz. Ancak kitabın içeriği ve Nubar Terziyan‘ın lafı fazla uzatmadan anlattığı yaşam hikayesi 500 sayfalık kitaplardan bence daha fazla duygu içeriyor.

Yeşilçam’ın sadece motor, kamera ve set olmadığını,  bazı Yeşilçam oyuncularını neden ailemizin bir parçası gibi gördüğümüzü ve eski Istanbul nedir diye açıklamaya çalıştığımızı çok güzel anlatmış anılarında Nubar Baba.

Kitabın sonunda bir de albüm var. Nubar Terziyan’ın albümünden bu fotoğraflar farklı kağıda basılmış olsa da kalite olarak tatmin edici değiller. Bu kitap üzerine negatif noktalardan bir tanesi sanırım bu. Bazı Fotoğraflarda yüzleri seçmek mümkün olmuyor, bence en anlamlı fotoğraf boyutu nedeniyle ikiye bçlünmüş ve güzelliğini kaybetmiş (yan çevrilip sayfaya yerleştirilebilinirdi). bu da İletişim Yyaınalırna bir serzenişimiz olsun.

Her Yeşilçam severin kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap Ne idim Ne Oldum… Bu kitabı bana yollayan ve kütüphaneme kazandıran Ercan Demirel’e çok teşekkür ederim.  (Yazan: Utku Uluer)

nubar terziyan 0003

Kitabı satın alabileceğiniz bazı linkler:

http://www.iletisim.com.tr/kitap/ne-idim-ne-oldum-380.aspx

http://www.nadirkitap.com/ne-idim-ne-oldum-nubar-terziyan-kitap3190995.html

http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=5784

http://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergi/ne-idim-ne-oldum-nubar-terziyan-96678530

Ne-Idim-Ne-Oldum-Nubar-Terziyan

 

One thought on “Yeşilçam Kitapları: Nubar Terziyan – Ne İdim Ne Oldum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir