Kutsal Film Avcıları

Türk trash cinema tarihinin kayıp halkaları arasında yer alan iki efsanevî film, Mandrake Kiling’in Peşinde (1967) ve Ringo Gestapo’ya Karşı (1967), Kunt Tulgar, Ali Murat Güven ve Vassilis Barounis’in ortak çabaları sonucunda 46 yıl sonra geçtiğimiz günlerde yeniden gün ışığına çıkartıldı.

En az 30 yıldır izine rastlanamayan bu iki filme ait 16 mm siyah-beyaz kopyalara Ankaralı yaşlı bir koleksiyoncuda ulaşıldı.

Kunt Tulgar anılan filmlerin 16 mm kopyalarını, sahibine (Vassilis Barounis adına) ciddi bir çoğaltım bedeli ödeyerek iki haftalığına ödünç aldı ve İstanbul’a getirerek teknik bakım için Ali Murat Güven’e teslim etti.

16 mm film formatından iyi anlayan Ali Murat Güven de bu iki filmi bir haftalık bir çalışmanın sonunda hayata döndürmeyi başardı.

Birer metal makarası bile olmadan kendi üstlerine sarılmış durumdaki filmler bir kömür deposundan çıkartılmıştı ve her ikisi de vıcık vıcık yağ içindeydi. Ki bunlar şu anda söz konusu yapıtlara ilişkin olarak yeryüzünde izine ulaşılabilen yegane kopyalardır. Kopyaları yüksek bir bedelle ödünç veren şahıs, filmleri “parlaklık ve dayanıklılık kazansın, ayrıca makinede oynatılırken kızaklardan rahat geçsin” diye vazelinlediğini açıkladı!

Ali Murat Güven, her iki filmi günler süren bir temizlik işlemiyle yağlarından arındırdı, yüzlerce kopuk ve yapıştırma noktasını yeniden elden geçirdi, ses ve görüntü sorunlarına elinden geldiğince müdahale ederek bunları 16 mm film şeridinden Betacam SP video formatına aktardı.

Böylelikle, DVD’ye dönüştürülmeye hazır hale gelen her iki filmin Betacam SP kasetleri de Atina’ya, “Onar Film”in kurucusu Türk sinema tarihi uzmanı Vassilis Barounis’e gönderildi.

Güven, ayrıca, büyük bir şans eseri Ringo Gestapo’ya karşı filminin 18 adet temiz lobi fotoğrafına da ulaşarak, bunları DVD versiyonunun ekstralar bölümünde kullanması için Vassilis’e iletti.

Onar Films, her iki filmi önümüzdeki yılın ilk aylarında İngilizce ve Yunanca altyazılı olarak “Metin Demirhan Collection” serisi çerçevesinde yayımlayacaktır.

Filmlerin nihai ses ve görüntü kondüsyonu Mandrake 7/10, Ringo 5/10 düzeyindedir.

Bunlar, Onar Film’in 16 ve 17′inci Türk filmleri, aynı zamanda da söz konusu filmlerin tarihteki ilk video sürümleri olacaktır.

Hele de yakın zamanda Yeni Şafak’ta ayrıntılı bir Mandrake dosyası yapmışken, üstüne Türk Mandrake’sini bulup, sabırla onarıp sonra da evdeki 16 mm makinesinde keyifle izleyen biri olmak “trash” tarafıma epeyce iyi geldi. Bu kurtarma operasyonunda benim de tuzum bulunmasından dolayı mutluyum.

İki kayıp filmi daha kurtarmayı başaran bu üçlü ekibin bir üyesi olarak, haberi siz değerli dostlarımla paylaşmak istedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir