Kemal Sunal’ı ‘kazıyıp’ 40 bin liraya satıyorlar

25625698

Tekrar tekrar izlense dahi izleyiciyi güldürüyor, ağlatıyor, hüzünlendiriyor. Yeşilçam’ın unutulmaz fakat tekrar tekrar gösterilmekten görüntüsü yıpranmış Türk filmleri son yıllarda televizyonlarda daha net görüntü kalitesiyle yer almaya başladı. Görüntü kalitesi 1920×1080 çözünürlüğü bile aşıyor. Görüntü tamamen HD olarak kanallara servis ediliyor. Erman Film şirketinin sahibi Fuat Erman, Türkiye’de film restorasyonu işinin 25 bin TL civarında olduğunu söylüyor. Erman, “Türkiye’de bu iş çok ucuza yapılıyor. Dijital teknolojinin kullanılmasıyla birlikte eski Türk filmlerin görüntüsü çok iyi bir şekilde tamir edilebiliyor” dedi.

YILLIK PAZARLANIYOR

Restorasyon işinin filmlerin orijinal negatifleri üzerinden yapıldığını açıklayan Erman yapım şirketlerinin tercihine göre filmlerin renkleriyle de oynama yapılabildiğini söyledi. Erman televizyonların tamamen HD yayın yapmamasından dolayı görüntüleri iyileştirilmiş Türk filmlerinin görüntü kalitesinin yayın anında biraz kaybolabildiğini ifade etti. Restore edilmiş filmlerin çekildikleri dönemin daha iyi kavranmasına yardımcı olduğunu da anlatan Erman, “Bazı dönem projesi çekmek isteyen arkadaşlar görüntüleri düzeltilmiş filmleri bizden alıyor ve bunları inceliyorlar” şeklinde konuştu. Televizyonlara Türk filmlerini tek tek değil, liste yöntemiyle pazarlandığını da anlatan Erman, “Filmleri 1 yıl boyunca gösterim başına pazarlıyoruz. Ortalama film gösterim fiyatları 15-20 bin TL arasında değişiyor. Kemal Sunal filmleri söz konusu olduğu zaman bu rakam 40 bin TL’ye kadar çıkıyor” diye konuştu.

25625703

TEKNİK ELEMANLAR ANLAMIYOR

Gülşah Film Genel Müdürü Engin Karabağlı ise Avrupa ile Türkiye arasındaki film restorasyonu hususunda fiyat farkına dikkat çekiyor. Karabağlı, “Susuz Yaz filmi yurtdışında 100 bin liraya yaptırıldı. Türkiye’de bu iş bayağı ucuza halledilebiliyor. Henüz bu sektöre ciddi anlamda para yatıran da yok” dedi. Bazı görüntü iyileştirmesi yapan şirketlerin televizyonlara bozuk görüntü verdiklerini de ifade eden Karabağlı, “Televizyonlardaki teknik elemanlarda bunu pek anlamıyor. Gerçeğe yakın görüntünün çözünürlüğü 1920×1080 olur” açıklamasını yaptı.

RESTORASYON KONUSUNDA REKABET YOK

Türkiye’de film restorasyonu işi yapan Vipsaş firmasının sahibi Uğur Öğüt filmlerin restorasyonu işleminin 20 gün ile 3 ay arasında değişebildiğini söyledi. Öğüt, “Filmin orijinal negatifinin kalitesine göre işçilik süresi uzuyor. Ortalama bir filmin restorasyonu 25 bin TL tutuyor. Bir filmin görüntüsünü düzeltmek için 4 kişilik bir ekip çalışıyor” dedi. Film restorasyonunun Türkiye’de yeni bir sektör olduğunu ifade eden Öğüt, “Restorasyon konusunda bir rekabet yok. Mimar Sinan Üniversitesi’nde de kurulmuş bir birim film restorasyonu işiyle ilgileniyor” dedi. Firma bugüne kadar, ‘Atla Gel Şaban’, ‘Şalvar Davası’ ve ‘Çiçek Abbas gibi unutulmaz filmlerin restorasyonunu yaptı.

SİNEMAMIZA KATKISI BÜYÜK

İstanbul İl Kültür Müdürlüğü’nde İl Denetim Komisyonu Başkanlığı Yapan Vadullah Taş film restorasyonunun Türk sinemasına büyük katkısı olduğunu belirtirken, “ Filmin sinemamıza büyük bir katkısı oldu. Restorasyonla filmler yeniden hayat buldu. Bu filmlerin iş yapması Türk sinemasının bir tadı ve lezzetidir. Kaybolmaya yüz tutan sinemamızı yeniden kazanmak demektir” diye konuştu.

Haber: [email protected]

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27041346.asp

240 hababam sunufu kemal sunal hd

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir