Sinematik Yeşilçam Podcast yayını başladı! Podcast 001 – Cemil

cemil_slayd

Değerli Sinematik Yeşilçam okuyucuları. Sitemizde uzun zamandır yaptığımız paylaşımlarımıza yeni bir boyut katmak ve paylaşımlarımızı daha kalıcı bir arşive dönüştürmek için bir süreden beri bazı çalışmalar yapıyoruz.

Özellikle yazılı kaynaklar dışında Yeşilçam üzerine ses ve video kayıtlarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Sizlerde takdir edersiniz ki video ile kayıt altına almak oldukça zaman alan bir yaklaşım. Öte yandan site olarak bazı çalışmalarımız da olmuştu.  Onar films‘in dvdlerinde yer alan Gökay Gelgeçin hazırlayıp sunduğu belgesellerimiz ile üretim açısından farklı bir noktada olduğumuzu düşünüyoruz. Ancak daha fazla paylaşım yapabilmek için daha pratik bir format ile başlamayı seçtik.

Bugüne kadar görüştüğümüz ve görüşeceğimiz Yeşilçam emektarları, meraklıları ve araştırmacıları, gazeteciler ve farklı siteler ile yaptığımız görüşmeleri Podcast şeklinde paylaşamaya ve çeşitli konular hakkındaki görüşlerimizi ilk etapta ses dosyası şeklinde paylaşmaya karar verdik.  Bu fikir Utku Uluer ve Gökay Gelgeç‘in kendi aralarında yaptığı söyleşileri derlemesi ile ortaya çıktı.

İlk paylaşımımız ise Gökay Gelgeç ve Utku Uluer‘in Cemil filmleri üzerine yaptığı sohbet… Hepinize iyi dinlemeler!

Podcast ne demek:

Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle feed (besleme) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

Podcast sözcüğü 2000’li yıllarda “iPod” sözcüğündeki pod (küçük kapsül) ve “broadcast” (yayın) sözcüklerinden oluşturulmuştur. Podcastlar ilk defa iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmaz.

Podcast sisteminin internetten bir programın ses ya da video kaydını indirmekten farkı beslemelerin (feed) kullanılması ve böylece her yeni bölümü özel yazılımların izleyerek otomatik olarak yükleniyor olmasıdır.

Kaynak: Wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir