Yeşilçam Arkeolojisi – Ölüm Kol Geziyor Fotoromanı

olum kol geziyor 03

Sinematik Yeşilçam’ın Yeşilçam kazıları sırasında bu sefer de Ölüm Kol Geziyor isimli bir fotoroman ortaya çıktı. Hem de ne çizgi roman… Yeşilçam’ın kayıp filmlerinin izini yıllardır sürüyoruz. Pek çok filmi izlemesekte onlardan bir görüntü ve/veya bir kareye sahip olmak bizler için inanılmaz bir keyif.

olum kol geziyorGeçtiğimiz günlerde ortak bir platformda Emre Demirkol kendi arşivinden 2 görsel yayınladı. Bu iki fotoğrafta Ölüm Kol Geziyor isimli bir fotoromandan sahneler vardı ve benim hemen ilgimi çekti çünkü fotoromanda sol tarafta gördüğünüz gibi Batman kostümlü bir oyuncu yer alıyrodu… Aklıma bu fotoromanın bir film de olabilme ihtimali geldi.

Bu konularla yakından ilgilenen eski Geceyarısı Sineması dergisi editörü Kaya Özkaracalar‘ın da kareler hakkında görüşlerini bizlerle paylaştı  ancak o daha direkt bir ilişki kurdu ve bu fotoromanın önceki dönemlerde farklı bir isimle film olarak çekilmiş olabileceğini yazdı.

İşaret ettiği o film de kayıp statüsündeki Natuk Baytan‘ın FANTOMA İSTANBUL’DA BULUŞALIM filmi olabilirdi. Benim de bu görüş aklıma yattı. O sebepten sitede paylaşmaya karar verdik.

fantoma istanbulda bulusalim 001

İşte bu fotoğraf  Yılmaz Köksal’lı Fantoma İstanbul’da buluşalım filminden

fantoma istanbulda bulusalım afisAçıkcası hiçbirimiz filmi izleyemediğimiz için bu bilgiyi teyit edemiyoruz. Ayrıca fotoromanın tamına da sahip değiliz. Ancak Oyuncular ve yapımcı karşılaştırıldığı zaman, filmden bizlere kalan fotoğraflardaki görüntüler ile fotoromandaki görüntüler birebir örtüşüyor. Belki aynı kadro ve kostümler kullanılarak farklı bir hikaye şeklinde ele alınmış olarak Ölüm Kol Geziyor bir fotoroman’a dönüştürülmüş veya Fantoma Istanbul’da Buluşalım filmi aynen bu fotoroman’a aktarılmış olabilir. Kaya Özkaracalar ile bu konunun izini sürüyoruz.

Aslında ilginçtir Fantoma Istanbul’da Buluşalım filmi bazı kaynaklarca ilk batman filmi olarakta kabul edilir ancak bu bilgi doğru değildir.

Belki de kayıp bir filmimizi en azından fotoroman şeklinde bulabilmenin hazzı ise bambaşka. Bu sebepten dolayı Emre Demirkol’a da teşekkür ederiz. Onun izni ile sitemizde bu karelere yer veriyoruz.

Aşağıda Emre Demirkol’un arşivinden bizlerle paylaştığı fotoroman karelerini görüntüleyebilirsiniz. Lütfen üzerilerine tıklayarak büyütünüz:

Ölüm Kol Geziyor 02 Ölüm Kol Geziyor 01

Ölüm Kol Geziyor

One thought on “Yeşilçam Arkeolojisi – Ölüm Kol Geziyor Fotoromanı

  1. Fantoma İstanbul’da Buluşalım’ı filmini seyretmiştim. 40 yıldan fazla bir süre geçtiği için tüm detayları hatırlayamıyorum ama unutamadığım iki sahne vardı. 1. si Batman’ın komik uçma sahneleri: Bir stüdyoda İstanbul’un havadan çekilmiş sahneleri perdeye yansıtılmış önünde de Batman kostümlü arkadaş ayakta duruyordu… Fan’dan gelen rüzgarla da pelerin dalgalanıyordu. Yeryüzüne paralel uçmayan bir Batman!… 2.si de Fantoma’nın kılık değiştirerek Cevat Kurtuluş olma sahnesiydi… Fantoma’nın karizmasının çizildiği andır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir